Nr. 75 (9 martie 2006)

 Investigatii

Bancherul lui Putin
la Chisinau
Guvernul de la Moscova cumpara banci in Moldova Continuare 

Operatiunea «Apartamentul»
Ex–viceministrul de Interne Vladimir Botnari a obtinut abuziv un apartament destinat refugiatilor transnistreni Continuare 

Bancherul lui Putin la Chisinau

La sfarsitul lunii februarie 2006, CCCEC a declarat despre initierea urmaririi penale pentru un caz de spalare de bani care a avut loc in iunie 2000 la "Businessbank" din Moldova. In 2005, la aceasta banca au avut loc alte intamplari, care nu au ajuns inca in dosarele de combatere a coruptiei, dar merita atentia publicului. O banca a Guvernului de la Moscova a inceput sa cumpere banci prin spatiul CSI, inclusiv in Moldova. Prima tinta a fost "Businessbank".

Potrivit portalului Bancii Comerciale "Vnestorgbank" din Rusia, aceasta este in prezent cea mai mare banca ruseasca, in timp ce 99,9 la suta din actiuni apartin Guvernului Federatiei Ruse. Potrivit diverselor surse media, cu cativa ani in urma, "Vnestorgbank" era, insa, o institutie mediocra, cu un capital statutar care nu facea concurenta bancilor mari. In schimb, in 2005 veniturile acestei banci s–au dublat, iar strategiile de extindere au crescut si mai mult. In primul rand, "Vnestorgbank" si–a declarat intentia de expansiune in spatiul CSI, dar nu in toate tarile, ci in unele considerate mai atractive, cum ar fi Georgia, Armenia, Ucraina si Moldova. Astfel, Andrei Kostin, presedintele acestei banci, a declarat pentru presa rusa ca in 2006 intentioneaza sa se extinda in Moldova, Kazahstan si Azerbaidjan. El a specificat ca la noi vor fi efectuate tranzactii de procurare a unor banci pana la mijlocul lui 2006.

Trebuie sa remarcam faptul ca efectele venirii "Vnestorgbank" la Chisinau s–au facut deja simtite, in special la "Businessbank". Anul trecut, prin intermediul bancii georgiene numita "Banca Unita a Georgiei", in care institutia ruseasca a procurat pachetul majoritar de 51 la suta din actiuni, s–a decis procurarea unei cote a "Businessbank"–ului. Tranzactia s–a produs cu ajutorul a trei firmulite inregistrate in Marea Britanie (un scenariu similar a fost respectat si la achizitionarea cotei parti la "Victoriabank"), dupa care, potrivit agentiei "Infotag", o cota de 75 la suta din actiuni a devenit proprietate a "Vnestorgbank". Noii sefi, insa, nu au fost tolerati atat de mult ca cei de la banca lui Victor Turcan, si la sfarsitul lunii aprilie 2005 tranzactia a fost anulata.

Nu au urmat procese penale si dosare intentate firmelor anonime si offshore care au procurat cote parti in aceasta banca. Totusi, "Businessbank" a intrat in vizorul celor de la combaterea coruptiei printr–o tranzactie de pana la venirea "Vnestorgbank"–ului la Chisinau. La moment "Businessbank" este in proces de lichidare.

Mentionam aici ca banca ruseasca urmeaza calea expansiunii altui monopolist care este "Gazprom". Potrivit presei moscovite, in 2004 "Vnestorgbank" a preluat controlul asupra unei banci din Armenia "Armsberbank". In 2005 a cumparat pachetul de control al "Bancii Unite a Georgiei".

Relatia dintre "Gazprom" si banca Guvernului rus e destul de stransa. Recent, "Vnestorgbank" a oferit un imprumut de 15 miliarde de ruble gigantului rus "Gazprom" pentru a–l ajuta sa achite taxele catre stat.

Totodata, in februarie 2006, "Vnestorgbank" a semnat un alt acord cu o intreprindere ruseasca din domeniul energeticii, care are activitati la Chisinau. Este vorba de pactul dintre presedintele "Vnestorgbank"–ului, Andrei Kostin, si directorul companiei "Itera", Igor Makarov, pentru finantarea mai multor proiecte, in fond a celor internationale.

Igor Makarov are relatii mai vechi cu presedintele Voronin. In iunie 2004 acesta a avut o intrevedere oficiala cu presedintele de la Chisinau, pentru a discuta planurile de cooperare si, in special, constructia unei centrale electrice in Moldova. Referindu–se la aceasta intrunire, pe site–ul www.itera.ru se spune: "In aceeasi zi, Guvernul Moldovei a adoptat o rezolutie prin care adopta propunerea ministrului Energeticii cu privire la constructia unei centrale electrice de catre "Itera", precum si alocarea terenului pentru implementarea proiectului."

Pana atunci colaborarea lui Makarov cu Voronin atinsese culmi inalte si cordiale. Desi conduce "Itera" din 1992 si a privatizat intreprinderi in Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului, ocolind legislatia noastra, el a ramas omul simpatizat de puterea de la Chisinau. Altfel, cum putea sa fi privatizat atat Uzina metalurgica de la Rabnita in 1997, apoi in 2002, fabrica "Moldcarton", unul dintre cei mai mari producatori de carton din fosta URSS. Pentru "contributia adusa la relansarea unor intreprinderi din Moldova si pentru aprovizionarea stabila a republicii cu resurse energetice", (potrivit agentiei "Infotag") la 16 octombrie 2002, Makarov a fost decorat personal de catre Vladimir Voronin cu Ordinul "Gloria Muncii".

Acestea sunt doar cateva dintre exemplele care argumenteaza orientarea intereselor Rusiei in Moldova, acum printr–o campanie deschisa de procurare a bancilor moldovenesti de catre "Vnestorgbank". Amintim ca "Vnestorgbank" si "Vnesekonombank" au aceeasi provenienta — sistemul bancar al URSS — care a avut filiale in toate fostele republici sovietice. In iulie 1993, la initiativa fostilor lucratori ai "Vnesekonombank" la Chisinau a fost creata "Fincombank", condusa de Oleg Voronin.

Presa locala inca nu a probat relatiile dintre Guvernul Rusiei prin "Vnestorgbank", "Vnesekonombank" si puterea de la Chisinau, prin Vladimir Voronin sau Oleg Voronin si banca sa "Fincombank".

Valeriu Prohnitchi, economist din cadrul "Expert Grup", ne–a declarat ca in principiu procurarea unor banci din Moldova de catre o banca a Guvernului Rusiei nu contine in sine o ilegalitate. Ramane totusi de vazut care ar fi scopurile strategice si geopolitice ale acestor tranzactii, care ar putea atrage dupa sine scenarii similare cum ar fi cele din reteaua "Gazprom"–"MoldovaGaz".

Totodata, Banca Nationala nu a dat explicatii clare cu privire la procedura prin care o banca a Guvernului Federatiei Ruse cumpara banci la Chisinau. Potrivit unui comentariu al ADEPT, "surse de la BNM au contestat oficial faptul ca "Vnestorgbank" incearca sa ajunga pe piata din Moldova. Guvernatorul BNM Leonid Talmaci a declarat recent ca BN nu a primit nici o aplicare de la banci straine".

Presa din Georgia a declarat ca aceasta este o reinviere a neoimperialismului rus. "Presedintele Vladimir Putin cauta sa implementeze doctrina unui "imperiu liberal" lansat in octombrie 2003 de catre Anatoli Ciubais, presedintele RAO EAS. Potrivit lui Ciubais, Rusia nu isi va gasi niciodata un loc in NATO sau in UE, de aceea trebuie sa isi creeze o alternativa pentru ambele, un nou imperiu, creat de ea insasi.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com