Nr. 75 (9 martie 2006)

EXOD

OIM:
Victimele traficului sunt umilite de comunitati si familii

E nevoie de mai mult efort pentru sustinerea victimelor exploatarii sexuale impotriva stigmatizarii si discriminarii, acestea avand nevoie sa se reintegreze in societate, — se spune intr–un comunicat emis de oficiul OIM de la Geneva in preajma Zilei Internationale a Femeilor.

"Trebuie sa schimbam atitudinile. Prea des fetele traficate pentru exploatare sexuala sunt victimizate a doua oara, prin stigmatizarea societatii care le considera prostituate," a declarat Ndioro Ndiaye, loctiitorul Directorului General al OIM. Adaugand ca prea multe programe sunt axate pe activitati de reabilitare si prea putine tin de schimbarea atitudinii societatii in care revin aceste fete.

Ndioro Ndiaye s–a mai referit la faptul respingerii de catre comunitati si propriile familii a fetelor traficate, deseori acestea fiind considerate mai vinovate decat chiar traficantii pentru ceea ce li s–a intamplat. Din aceasta cauza, victimele traficului deseori refuza sau evita asistenta programelor de reabilitare.

"Factorul rusinii de a fi lucrat in industria sexului aduce la faptul ca fetele traficate incearca pur si simplu sa nu creada si sa nu admita ceea ce li s–a intamplat, inclusiv ceea prin ce au trecut pentru a supravietui in mainile traficantilor. Este profund ingrijorator faptul ca asta le opreste sa solicite ajutor atunci cand au nevoie atat de mult de sustinere. Astfel am fi putut sa ajutam mult mai multe victime," a declarat Oksana Horbunova, reprezentanta a OIM in Europa de Sud–Est.

Stigmatizarea femeilor traficate nu incepe odata cu exploatarea sexuala, ci mult mai inainte. Baza de date a OIM arata ca un numar impunator de victime sunt mame singure, vulnerabile din cauza saraciei si a lipsei de oportunitati, situatie la care se ataseaza mai tarziu fenomenul stigmatizarii si discriminarii. Un procent inalt al femeilor traficate sunt de asemenea victime ale abuzului in familie, se mai spune in comunicatul OIM.

AUSTRALIA: Tinerii din Moldova au plecat

"Recent, am petrecut cativa ani in Moldova. Din pacate, cei 15 ani de asa–numite reforme in fosta republica sovietica au creat o economie mai slaba decat cea pe care au avut–o in ultimii ani de guvernare sovietica.

Atunci cand auzi oamenii de aici laudand in continuu managementul economic al fostului boss al partidului comunist (un fel de Leonid Brejnev), amintindu–si despre perioada in care acesta era lider ca despre "timpurile prospere", intelegeti ca ceva merge intr–o directie foarte gresita.

Vocile nostalgice sunt, in fond, ale cetatenilor in varsta. Nu veti auzi asta de la tineri, caci majoritatea dintre acestia au parasit deja tara in cautarea unei vieti mai bune.

Presupun ca banii pe care ii trimit familiei sotiei mele in fiecare luna, contribuie mai mult la cresterea PIB–ului, decat la reformele din economie. Cel putin aceste lucruri trebuie spuse batranei Europe."

Steve Olvet, Taperoo, pentru "Australian Financial Review"

AZERBAIDJAN: Arestati pentru traversarea ilegala a hotarelor

Generalul Elchin Guliyev din cadrul Serviciului de Securitate a Frontierei din Baku a prezentat recent un raport cu privire la infractiunile de penetrare ilegala a hotarelor Azerbaidjanului. Potrivit lui, anul trecut cateva mii de cetateni straini au fost retinuti pentru traversarea ilegala a frontierei, circa 800 dintre ei fiind condamnati pentru astfel de incalcari ai legii. Printre persoanele retinute anul trecut se numara si 16 cetateni ai R. Moldova, majoritatea celor gasiti vinovati de faradelegi transfrontaliere fiind azerii, georgienii si iranienii. Moldovenii sunt unicii din zona europeana care au fost arestati in Azerbaidjan, marea majoritate a violatorilor de frontiere tinand calea dinspre Est spre Europa.

BOSNIA–HERTEGOVINA: Procurorii impotriva traficului

Saptamana trecuta la Sarajevo, capitala Bosniei, s–au intrunit procurorii responsabili de combaterea traficului de fiinte umane din statele balcanice si ale Europei de Sud–Est. Conferinta a fost initiata de Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) si a avut drept scop intarirea cooperarii intre procurorii acestei zone pentru combaterea vanzarii de oameni.

Regina Boucault, reprezentanta OIM din Bosnia–Hertegovina, a informat procurorii ca in prezent comunitatea internationala discuta lansarea unei strategii de prevenire, protectie si anchetare care ar aduce imbunatatiri regulamentelor internationale, zonale si locale pentru combaterea traficului de femei. Aceasta strategie urmeaza sa fie aplicata si in R. Moldova.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com