Biroul de Cooperare Tehnica al Germaniei (GTZ) in colaborare cu Centrul de Consolidare a Administratiei Publice (CCAP) au initiat sesiunea "Planificarea strategica a sectorului economic in raionul Hancesti".
Organizarea, in 2005, a mai multor intruniri cu prezenta agentilor economici din raionul Hancesti, din initiativa Departamentului Raional pentru Dezvoltare Economica, a dezvaluit oportunitatea elaborarii unei strategii la care ar fi binevenita participarea reprezentantilor diferitelor structuri economice si sociale. Ideea organizarii unei sesiuni speciale, de planificare, a aparut la sfarsitul anului 2005.
Moderatorul sesiunii, Veaceslav Lapin, din cadrul CCAP, afirma ca, pana in prezent, aceasta este prima incercare de planificare la nivel raional. "O planificare pentru 5 ani poate fi mai reusita cand situatia este imprevizibila, precum este cea din Hancesti. Participantii la aceasta sesiune, in mare parte agenti economici, dar si autoritati locale, sunt informati la capitolul negocieri, medierea unor conflicte, pentru ca atunci cand apar unele investitii apar si neintelegerile. Exista aproximativ 70 de mii de finantatori. Ma refer la acele organizatii si persoane care sunt dispuse sa ofere granturi. Este important sa cunoastem cum putem utiliza aceste resurse financiare", declara Veaceslav Lapin.
Obiectivul central al sesiunii "Cum vom dezvolta sectorul economic in raionul Hancesti" a facut remarcate parerile contradictorii ale participantilor. Acestia au facut o lista de obstacole printre care se numarau: lipsa unei baze normative locale, starea nesatisfacatoare a infrastructurii economice, domeniul de proiectare slab profilat, sector agrar si industrial neproductiv, politica de export nedezvoltata, proiecte neelaborate cu privire la sistemul de canalizare, proiectele de gazificare pentru localitatile raionului nefinisate, populatie pasiva, functionari neprofesionisti, producatori agricoli nesustinuti, suport insuficient in export etc.
Totodata, cei prezenti la sesiune au facut o lista a unor activitati propuse in vederea realizarii viziunilor: instruirea cu privire la credite preferentiale, instalarea statiilor de telecomunicatii moderne, crearea centrului de informare economica, elaborarea unui forum economic regional, sustinerea vizitelor de studii in agricultura, organizarea anuala a expozitiilor locale (vinului, toamna de aur, mesteri populari), fondarea cooperativelor in marketing, studierea pietei internationale etc.
"Este important sa vorbim despre problema, aceasta fiind un pas spre rezolvarea ei", afirma Grigore Cobzac, agent economic in r. Hancesti.
"Ar trebui de elaborat o planificare socialeconomica, pentru ca acestea sunt tangentiale", propune primarul com. Cotul Morii, Nicolae Boziac.
Colaborarea dintre GTZ si CCAP a aparut ca urmare a realizarii proiectului "Promovarea startupurilor in Hancesti si zona adiacenta" care a urmarit realizarea unei stranse cooperari intre reprezentantii micului business, autoritatile locale si ONGuri, in vederea dezvoltarii micului antreprenoriat in regiune. In cadrul acestui proiect au fost organizate un sir de activitati in colaborare cu CCAP, aceasta institutie dand dovada de profesionalism, elaborarea calitativa a evenimentelor si cunoastearea problemelor localitatilor din regiunea Hancesti. Totodata, CCAP are experienta in planificarea strategica. Ideea de desfasurare a sesiunii "Planificarea strategica a sectorului economic in r. Hancesti" a aparut la sfarsitul anului 2005.
GTZ este o organizatie internationala care ofera solutii viabile, de perspectiva, pentru dezvoltarea economica, sociala si ecologica in lumea globalizata. Aceasta organizatie sustine reformele complexe, procesele de schimbare si ajuta la imbunatatirea conditiilor de trai si a oportunitatilor.
Daca in rezultatul elaborarii acestei strategii, va veni initiativa si de la alte localitati, regiuni, Biroul GTZ le va sustine.
Anastasia NANI