11 cupluri siau celebrat, la 27 ianuarie 2006, la Oficiul starii civile din Chisinau, nunta de aur. Din anul 1997 pana in prezent, in municipiul Chisinau au fost inregistrate 1577 de cupluri care au implinit 50 de ani de viata in comun.
"Anul 1956, cel in care am sarbatorit ziua nuntii, era unul destul de dificil. Era iarna si era destul de frig, exact ca in 2006. Nu avem macar o fotografie de atunci. Acesti 50 de ani au trecut, totusi, ca un pas", isi amintesc Paula si Victor Botnari. Ei spun ca, indiferent de greutatile pe care leau intampinat, au reusit sa intemeieze o familie fericita. Au doi feciori, patru nepoti si un stranepot. Timp de aproximativ 40 de ani, Paula Botnari a muncit in calitate de moasa, iar sotul ei, Victor Botnari, a lucrat, din 1955 pana in 1995, in sistemul financiar. Ei isi amintesc ca au sarbatorit nunta la putin timp dupa demobilizarea lui Victor din armata. "Neam impacat si la bine, si la rau. Am crescut doi copii, iam facut oameni. Am un sot pe care il pretuiesc", spune Paula Botnari. "In viata se intampla multe. Si probleme, si greutati. Este cert ca unul trebuie sa cedeze. In cuplul nostru, eu am fost cel care cedam. Chiar daca ne mai suparam uneori, impacarea nu intarzia", afirma Victor Botnari. "Atunci cand consideram ca ar trebui sa fac si eu un pas in intampinare, il faceam", intervine Paula Botnari. Cu ocazia nuntii de aur, dupa 50 de ani de la casatorie, femeia a imbracat pentru prima data voalul de mireasa. Ea spune ca a indraznit sasi ia vesminte de mireasa, pentru ca nu are nici o fotografie din ziua nuntii... Amintiri putine, de la inceputurile unei vieti traite in doi.
Grigore si Iuliana Botezatu sau cunoscut in studentie. Invatau in aceeasi grupa. Astazi isi amintesc ca au sarbatorit ziua nuntii foarte modest, iarna, dupa absolvirea facultatii de filologie. "Pe atunci nu se prea permitea oficierea cununiilor religioase la biserica. Lipseau conditiile pe care le au la dispozitie tinerii de astazi", spune Grigore Botezatu. Iuliana Botezatu, profesoara la Liceul "Mihai Viteazu" din Chisinau, iar Grigore Botezatu savantfolclorist, au decis sasi serbeze jubileul de aur respectand toate ritualurile, in cercul rudelor si prietenilor. Intrebat ce la determinat sa o indrageasca pentru o viata pe Iuliana, Grigore afirma ca este o taina a sa pe care nimeni inca nu a putut sa o descopere. "De fapt, dragostea este un mister nedescoperit chiar si de marii scriitori din literatura universala."
Viceprimarul de Chisinau, Tudor Negru, a inmanat celor 11 cupluri cate un plic cu cate 200 de lei, acestia fiind alocati din fonduri extrabugetare. Noul viceprimar lea dorit ca dragostea lor sa devina un bun exemplu pentru urmasi. "Acum 50 de ani, cand ati format o familie, erau timpuri deloc usoare. Era perioada de dupa razboi, cu toate acestea, dragostea voastra a rezistat in timp, devenind una neindoielnica astazi", a mai spus Tudor Negru, marturisind ca a avut mari emotii atunci cand a intrat in oficiul starii civile si a vazut pentru prima data cele 11 cupluri, dragostea carora este nestinsa. "Parere? Nu pot sa spun ca am o parere. Am avut emotii si miam simtit ochii in lacrimi", afirma viceprimarul.
Pana in prezent, in municipiul Chisinau au fost inregistrate 1577 de cupluri, ajunse la nunta de aur.
Fiecare aniversare a casatoriei are simbolul sau:
5 ani nunta de lemn
10 ani nunta de tinichea sau de aluminiu
15 ani nunta de cristal
20 de ani nunta de portelan
25 de ani nunta de argint
30 de ani nunta de perla
35 de ani nunta de coral
40 de ani nunta de rubin
45 de ani nunta de safir
50 de ani nunta de aur.