La varsta de 80 de ani, Petru Istrati incearca sasi recapete casa. Timp de aproximativ patru ani el este in litigiu cu nepoata sa, Nina Vaschevici care, potrivit lui, incearca ilegal sal alunge din casa.
Petru Istrati isi aduce aminte ca acum patru ani, cand sotia sa era pe patul de moarte, neavand copii, a hotarat sa angajeze o femeie care sai ingrijeasca nevasta in timp ce el avea grija de gospodarie.
Nina Vaschevici, nepoata de pe sora, fina de botez si de cununie, dar si vecina, sia propus ajutorul, angajand o femeie de la tara, pentru ai ingriji nasa. "A venit si mia luat toti banii din casa, pentru ca, imi spunea ea, leul se devalorizeaza, iar in cazul in care cumpar euro sau dolari, o sa am doar de castigat. Aveam 8 mii de lei. Ia luat pe toti ca nu cumva sa angajez pe cineva strain sami ingrijeasca sotia. Nu mia mai intors nici un ban, nici pana astazi", afirma Petru Istrati.
El spune ca Nina Vaschevici ia sugerat sa intocmeasca un "Contract de instrainare cu conditia de intretinere pe viata" care prevedea ca o jumatate din casa si teren sa treaca in proprietatea Ninei Vaschevici, in cazul in care conditiile contractului sunt respectate. Dupa trei luni, sotia sa a decedat. "Atunci mia luat toate actele din casa, chiar si pasaportul. Spunea ca la ea se vor pastra mai bine. Pe o jumatate de casa am facut "Contractul de instrainare cu conditia de intretinere pe viata", iar pe cealalta jumatate, fara sa stiu, ea a intocmit un contract de vanzarecumparare", spune indignat batranul, afirmand ca el nu a semnat contractul cu pricina. "In act este scris doar numele meu de familie. Cine a scris stie doar notarul si Nina Vaschevici." Lam intrebat daca a cerut sa fie facuta o expertiza grafologica a semnaturii sale. Istrati afirma ca o astfel de expertiza nu a fost efectuata, precizand ca semnatura de pe contract nui apartine.
Sia dat seama de ilegalitatea comisa atunci cand Nina Vaschevici a venit sa aranjeze in casa nasului sau niste chiriasi, fapt cu care el nu a fost de acord. "A venit a doua oara cu politistul de sector ca sa ma impuna sa primesc gazdasii, pentru ca, spunea nepoata, are contractul de vanzarecumparare la mana. De aici a si pornit litigiul. Cum poate ea sami ia o jumatate din casa fara ami da vreun ban? Ce fel de vanzarecumparare?", se intreaba disperat Petru Istrati.
Intre timp, acest caz a trecut prin toate instantele de judecata: Judecatoria sect. Rascani, Curtea de Apel a mun. Chisinau si Curtea Suprema de Justitie, dreptatea, insa, a fost de partea Ninei Vaschevici. In cererea de chemare in judecata, in cea de apel si de recurs figureaza acelasi argument: "Fiind indus in eroare de catre notar si parat (Nina Vaschevici) despre natura actului juridic, am semnat contractul de vanzarecumparare, pe care nu lam putut citi la semnare, deoarece nu pot sa citesc in grafie latina."
Petru Istrati afirma ca cei responsabili nu sau uitat in dosar ca sasi dea seama ca dovezile nepoatei lipsesc. "De fiecare data judecatorul ii face ei dreptate, dar nu are nici o dovada in afara de contractul de vanzarecumparare pe care eu nu lam semnat. Nu mia dat copia acestui act si nu exista o dovada prin care sa se demonstreze ca ea mia dat banii pentru casa. Ma preintampinat ca daca nu tac, ma va duce la casa de nebuni. Am cununato, am botezato, iar acum vrea sa ma alunge din casa", spune Petru Istrati.
"Nu este adevarat. Daca doriti, puteti crede in acest teatru. Am spus totul. Nu am ce sa va mai declar", nea zis Nina Vaschevici.
Notarul Olga Golubciuc afirma ca la intocmirea contractului de vanzarecumparare au participat ambele parti, Petru Istrati si Nina Vaschevici. Potrivit ei, actele au fost semnate benevol de Petru Istrati. Olga Golubciuc spune ca in cazul in care semnatura lui Petru Istrati ar fi fost falsificata, expertiza judiciara ar putea stabili aceasta incalcare. "A stabili ca o semnatura este falsa e destul de simplu", spune notarul. Ea afirma ca aceste acte nu au fost elaborate intro singura zi. Astfel, fara acordul lui Petru Istrati intocmirea actelor ar fi fost imposibila. "Lucrul cu batranii e dificil. Acestia pot fi dusi usor de nas, precum niste copii, cu o bomboana. In cazul lui Petru Istrati acesta este terorizat de un frate de al sau care pretinde la casa, iar Nina Vaschevici este o femeie linistita", mai spune notarul.
Olga Golubciuc afirma ca a intalnit numeroase cazuri in care rudele pretind la avere, astfel, apar probleme chiar intre frati, intre parinti si copii.
"Am venit la Chisinau in 1952, iar casa am construito in 1957. Toata viata am fost sofer. Au trecut cativa ani de cand sunt in litigiu cu nepoata mea, dar nu mai am puteri sa caut dreptatea. Sunt bolnav. Am fost internat in spital o luna si jumatate, timp in care ma ajutat fratele, Stefan Istrati. Lui iam scris testamentul pe casa. Am suportat cateva operatii. Acum stau in bucatarie. Aici fac focul cu lemne, pentru ca nu am bani cu ce sa platesc pentru gaz. Am doua capre si imi fac singur mancare. Nepoata numi poarta de grija, numinduma cu vorbe urate", isi descrie viata Petru Istrati.
Sefa Directiei instante judecatoresti, notariat si avocatura a Ministerului Justitiei, Alexandra Vidrascu, ne informeaza ca, in R. Moldova, controlul activitatii persoanelor care desfasoara activitate notariala este exercitat de instantele de judecata. Pana la anulare, actul juridic se prezuma veridic si legal. Asupra legalitatii acestuia este in drept sa se expuna doar instanta de judecata. "Nu este admis ca un notar sa intocmeasca un act juridic fara prezenta ambelor parti. Astfel de ilegalitati, insa, pot fi demonstrate doar in instanta de judecata", spune Alexandra Vidrascu.
Anastasia NANI