Nr. 68 (19 ianuarie 2006)

 Politic

Triumful pragmatismului rusesc in Moldova
Delegatia R. Moldova, condusa de prim–viceprim–ministrul Zinaida Greceanii, a incheiat recent la Moscova negocierile in problema livrarii gazelor naturale catre Moldova Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Primind un pret, am vinde
Cu prilejul aniversarii a 156–a de la nasterea lui Mihai Eminescu, presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a depus flori la bustul poetului... Continuare 

Voronin va avea probleme?
Explozii verbale in concernul energetic rus Continuare 

Triumful pragmatismului rusesc in Moldova

Delegatia R. Moldova, condusa de prim–viceprim–ministrul Zinaida Greceanii, a incheiat recent la Moscova negocierile in problema livrarii gazelor naturale catre Moldova. "In rezultatul convorbirilor rezultative si constructive cu seful concernului rus, Alexei Miller, partile au reusit sa identifice solutii reciproc acceptabile". In primele trei luni gazele rusesti vor fi livrate catre Moldova la pretul de 110 dolari pentru 1000 metri cubi. Deja marti, 17 ianuarie a avut loc o convorbire telefonica intre ministrii de Externe Serghei Lavrov si Andrei Stratan. Potrivit unui comunicat al ministerului rus, cei doi si–au exprimat "satisfactia reciproca cu privire la acordurile privind livrarile de gaze in Moldova si au facut schimb de opinii despre perspectivele de dezvoltare a cooperarii ruso–moldovenesti in domeniul gazelor."

Abaskin, ca toti liderii moldoveni, a acceptat sa cedeze

Totodata, cu cateva zile in urma, la 11 ianuarie, agentia rusa de presa "Itar Tass" a transmis ca Ghenadi Abaskin, directorul intreprinderii "MoldovaGaz" a declarat pentru presa ca "a acceptat ca actiunile partii transnistrene din cadrul "MoldovaGaz" sa fie transferate concernului rus "Gazprom"", acest aranjament fiind pus la cale in timpul dialogului pentru semnarea unui nou contract cu "Gazprom".

Mihai Roscovan, era ex–viceministru al Economiei, la etapa in care a inceput acest calvar numit privatizarea retelelor de gaze. "Am fost desemnat si abilitat sa analizez posibilitatea privatizarii retelelor de tranzit si de distributie a gazelor. Ceea ce am vazut si am aflat atunci a fost iesit din comun. Pe contul problemei asigurarii cu gaze a Moldovei s–au spalat miliarde din bugetul de stat", a declarat Roscovan.

El a remarcat faptul ca chiar in primele zile de cand fusese numit in acea functie, el a avut posibilitatea sa ia cunostinta de proaspatul raport al Curtii de Conturi cu privire la controlul efectuat la "MoldovaGaz". "Am fost profund uimit de volumul delapidarilor care au avut loc acolo, am intrebat in glas de ce administratorii si functionarii care au admis acel dezmat al coruptiei mai sunt la libertate. Imediat am fost rechemat la ministru, care mi–a spus sa utilizez un limbaj si niste metode mai diplomatice. Am incercat, dar am inteles in scurt timp ca interesele financiare erau atat de mari, incat privatizarea retelelor de gaze a devenit o frauda si o arma de santaj a Rusiei impotriva Moldovei", a mai declarat ex–ministrul.

El a mentionat ca in acea perioada a efectuat cateva vizite de documentare pentru a vedea cum procedeaza alte state cu privatizarea retelelor energetice. "Eram intr–o vizita de studiu in Ungaria. Colegii maghiari ne–au declarat franc ca cedarea numarului majoritar de actiuni Rusiei este o eroare ireparabila, deoarece astfel Moldova isi semneaza singura verdictul de dependenta vesnica fata de Rusia", a spus Roscovan, adaugand ca in aceeasi perioada au fost privatizate retelele de gaze in Estonia, care a utilizat urmatoare schema: 30 la suta Guvernului local, 30 la suta Rusiei, ca distribuitor de gaze si 30 la suta unui investitor german. "Astfel, este stabilit un echilibru, care nu poate crea conditii pentru santaj", sustine Mihai Roscovan.

Contoarele Ucrainei, tevile Rusiei, banii — ai Moldovei

El isi aminteste ca atunci, la sfarsitul anilor '90, a incercat sa poarte un dialog cu investitorii romani pentru preluarea unui pachet de actiuni in cadrul "MoldovaGaz". "La acel moment conditiile economice erau foarte favorabile, deoarece "Gazprom"–ul avea niste probleme financiare, cladirea lor fusese sechestrata de organele fiscale ruse si ei erau in cautare de lichiditati. Moldova a trebuit doar sa gaseasca un partener care sa investeasca acesti bani, dar nu in zadar a spus in numarul trecut al Ziarului de Garda fostul meu ministru, Ion Sturza, despre lipsa vointei politice. Aceasta vointa a lipsit cu desavarsire atunci ca si acum, de altfel", declara fostul ministru adjunct al Economiei. Potrivit lui, Guvernul a ordonat evaluarea costului retelelor de gaze unei firme care nu era specializata in audit, si care a prezentat un pret diminuat al acestora. Tot atunci, cu sprijinul GTZ fusese efectuata o evaluare independenta, care a apreciat ca cei 674 km de retea magistrala de gaze care traverseaza R. Moldova ar costa nu mai putin de 100 mil. USD. Cu toate acestea, retelele de gaze au fost oferite Rusiei, la un pret minimalizat, in contul datoriilor pe care le avea Moldova. Totodata, potrivit lui, Moldova a continuat sa plateasca de atunci cel mai mare pret la gaze care a existat in CSI, datele de pe contoare fiind colectate "la telefon", deoarece acestea au fost intotdeauna si pana azi situate in Ucraina, nu in Moldova.

Tot ieri, fractiunea parlamentara a Aliantei "Moldova Noastra" a remis un comunicat in care si–a exprimat ingrijorarea profunda in legatura cu sacrificarea de catre administratia Voronin a retelelor de tranzit si distributie a gazelor naturale ale R. Moldova. Guvernarea comunista a speculat "criza gazelor" pentru a ceda pozitiile strategice ale tarii in schimbul confortului sau politic pe perioada de iarna, exprimat prin pretul de 110 USD mia de metri cubi de gaze. "Actuala guvernare poate fi banuita si de anumite complicitati ascunse prin intrasparenta totala a guvernarii in R. Moldova. Guvernarea comunista a cedat definitiv si iresponsabil posibilitatea R. Moldova de a controla si a exploata in propriul interes tranzitul de gaze spre Balcani prin teritoriul sau. Retelele nationale de transportare a gazelor au fost transmise sub controlul "Gazprom" fara a fi rectificat programul de privatizare de Parlament si fara a fi anuntata decizia corespunzatoare a Guvernului, ca sa stim cine este direct responsabil de aceasta actiune antinationala. Aici reamintim si transmiterea gratuita la balanta "MoldovaGaz" a noilor infrastructuri de gazificare, al caror cost insumeaza investitii publice de circa un miliard de lei, la care se adaoga taxe solide percepute direct de la consumatori, se mai spune in comunicatul remis de Centrul de Presa al Aliantei "Moldova Noastra".

In acelasi context, Vladimir Voronin a declarat ca prin ultimul contract semnat cu "Gazprom" "a triumfat pragmatismul".

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com