MOTTO: Cu prilejul aniversarii a 156a de la nasterea lui Mihai Eminescu, presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a depus flori la bustul poetului, situat in Gradina publica "Stefan cel Mare" din Chisinau. Seful statului a fost insotit de consilierii prezidentiali.
"Oare nam uitat cumva ca iubirea de patrie nu e iubirea brazdei, a taranei, ci a trecutului ?"
"Cu un cuvant, de la Rusia nu primim nimic. Navem nevoie de patronagiul ei special si nui cerem decat ceea ce suntem in drept ai cere ei, ca oricarui om de rand, cu fata curata: sa respecte pe deplin conventia incheiata cu noi. Nici sa batut pentru noi, nici nam poftito sa se bata; deci nu are dreptul de a trata cu Turcia in numele nostru. Nici ea sa luptat pentru noi, nici noi pentru dansa, ci fiecare pentru sine si ale sale; ea pentru a implini mandatul Europei si pentru confratii ei de peste Dunare; noi pentru noi. Deci inca o data: Nu voim sauzim de nici un aranjament cu Rusia, nui concedem dreptul de a trata in numele nostru, caci nam insarcinato nici noi cu aceasta, nici puterile europene."
"Dar cu ce drept pretinde Rusia bucata noastra de Basarabie, pe care am capatato inapoi, drept din dreptul nostru si pamant din pamantul nostru? Cum ca onoarea Rusiei cere ca sa se ia o bucata din Romania. Va sa zica onoarea Rusiei cere ca sa se ia pe nedrept o bucata din Romania si aceeasi onoare nu cere respectarea conventiei iscalita ieri. "
"Statul roman de astazi a trecut insa prin mai multe zguduiri si ramane statornic, fiindca are doua temelii: constiinta romanilor si increderea marilor natiuni europene. Daca vom castiga de trei ori atat pamant pe cat avem si vom pierde aceste temelii, statul roman, fie el oricat de intins, va deveni o chestiune trecatoare, iar daca ne vom pastra temeliile de existenta sociala, Rusia ne poate lua cei place si pierderile ne vor fi trecatoare. Astazi e dar timpul ca sa intarim, atat in romani, cat si in popoarele mari ale Apusului, credinta in trainicia poporului roman.
Rusia voieste sa ia Basarabia cu orice pret: noi nu primim nici un pret. Primind un pret, am vinde; si noi nu vindem nimic! Guvernul rusesc insusi a pus chestiunea astfel incat romanii sunt datori a ramanea pana in sfarsit consecventi motiunilor votate de catre Corpurile legiuitoare; nu dam nimic si nu primim nimic.
Romanul care ar cuteza sa atinga acest principiu ar fi un vanzator."
(Mihai Eminescu, Timpul, 19 martie 1881; 28 ianuarie 1878; 25 ianuarie 1878; 10 februarie 1878; in Opere, vol. X, XII Ed. Academiei, 1985; 1989)