600
CCCEC sustine ca, in 2005, a pus accent in activitatea sa pe depistarea si contracararea actelor de coruptie. Potrivit bilantului CCCEC, in 2005, au fost inregistrate circa 600 cazuri de infractiuni economice si acte de coruptie cu implicarea functionarilor de diferit rang, acuzati, in special de luare de mita. Potrivit unui studio elaborate de Transparency International companiile din Moldova isi rezerva pentru plati neoficiale 2,07 la suta din veniturile totale, banii fiind achitati pentru solutionarea problemelor fiscale, de import si a celor vamale. CCCEC nu face nici o referinta la cauzele initiate la comanda puterii.
Fara "Bucuria"
Zece organizatii nonguvernamentale, specializate in prevenirea fenomentului coruptiei in R. Moldova, au fondat Alianta "Anticoruptiei". Organizatia a fost creata la initiativa CCCEC, propunandusi "sa contribuie la reducerea fenomenului coruptiei, prin implementarea nemijlocita in activitatile de prevenire a acestui fenomen." Alianta a semnat un accord de colaborare cu CCCEC si a avut o intalnire oficiala cu premierul Vasile Tarlev. La intalnire nu a fost abordata problema dosarelor "Bucuria".
Covorase antiaviare
Centrul de Medicina Veterinara a efectuat circa 2500 de teste la pasari domestice. Acestea au indicat lipsa anticorpilor la virusul gripei aviare. Serviciul veterinar a mai semnat si un contract cu institutia similara din Romania privind efectuarea, in caz de nevoie, a testelor la un laborator specializat din Bucuresti. Din februarie, la Chisinau, va activa un laborator specializat in depistarea subtipurilor virusului gripei, echipamentul fiind achizitionat din fondurile Comisiei Europene care a alocat 300 de mii de euro pentru prevenirea gripei aviare in Moldova. Deocamdata, din acesti bani au fost cumparate covorase, pentru a fi asternute in pragul institutiilor scolare.
Rusia fara "Kvint"
Fabrica de vin si cogniac "Kvint" din Tiraspol a sistat exportul productiei sale in Rusia, din lipsa accizelor necesare. Cele vechi sau consumat, iar cele noi nu au fost achizitionate. Actualmente, "Kvint" activeaza la jumatate din capacitate si livreaza productie doar pe piata interna. "Kvint" este inclusa in lista celor trei mari exportatori de divinuri moldovenesti pe piata rusa. Federatia Rusa este cel mai mare importator de vinuri si divinuri moldovenesti, cu o cota de peste 80 la suta din exporturile de acest gen.
Biblii vandute ilegal
Politia municipala a efectuat un raid cu scopul contracararii comercializarii ilegale a obiectelor de cult. In consecinta, au fost confiscate obiecte in valoare de peste 17 mii de lei. In "Piata Centrala", in pietele "Delfin", "Roada Gliei", "Angro Mondial", "Viromex", "Negustorii", "Maran" si "Toamna de Aur" au fost depistate obiecte de cult, printre care lumanari, calendare, Biblii, icoane, cruci, comercializate in lipsa documentelor de provenienta. Biserica spune ca astfel de actiuni contravin credintei.
Terenurile Chisinaului
Presedintele Voronin a convocat o sedinta consacrata respectarii legislatiei la atribuirea terenurilor in mun. Chisinau. La sedinta au participat I. Morei, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, A. Resetnicov, seful Directiei Drept si Relatii Publice a Aparatului presedintelui, V. Balaban, Procuror General, Vl. Turcan, presedintele Comisiei juridice, pentru numiri si imunitati a Parlamentului. Presedintele sa referit la numeroasele abuzuri si ilegalitati, admise la atribuirea terenurilor si la examinarea de catre instantele de judecata a litigiilor legate de proprietatea asupra acestora. Cine, oare, cine oare, sa aiba, totusi, dreptul la terenurile din Chisinau?