Nr. 64 (8 decembrie 2005)

 Cultura

Gheorghe Zamfir va actiona in judecata Primaria Chisinau
Interviu cu Gheorghe Zamfir Continuare 

Spectacolul lui Grigore Vieru cu Vladimir Voronin
Spectacolul aniversar al lui Grigore Vieru, din saptamana trecuta, s–a desfasurat cu salile arhipline la Palatul National Continuare 

Spectacolul lui Grigore Vieru cu Vladimir Voronin

Spectacolul aniversar al lui Grigore Vieru, din saptamana trecuta, s–a desfasurat cu salile arhipline la Palatul National. Artisti de inalta prestanta din Romania si din R. Moldova au evoluat in cinstea poetului. Spectacolul a provocat multa admiratie, dar si multa rumoare, mai ales la discursul superlativ vizavi de personalitatea poetului, tinut de Vladimir Voronin. Daca in prima seara minunatii rapsozi Tudor Gheorghe, Gheorghe Turda sau regele naiului, Gheorghe Zamfir, au putut lejer sa interpreteze si sa–si comunice gandurile si sentimentele unificatoare, duminica seara au avut de infruntat "defectiuni tehnice", fara a sti ca regia avusese indicatia de a inchide microfoanele imediat ce artistii isi finalizau melodiile. In culise se discuta chiar despre finantarea spectacolului de catre presedintele comunist.

"Am incredere in nationalismul lui Grigore Vieru. Si eu intr–un fel sunt nationalist", a declarat presedintele comunistilor. El s–a declarat ingrijorat de "lipsa produselor culturale", indemnand scriitorii sa scrie, deoarece "ogorul scriitoricesc ramane in paragina". Presedintele se face a uita ca, de fapt, reprezentantii partidului sau, instalati la Guvern, nu doresc sub nici o forma sa sprijine cei mai de seama scriitori de la noi in promovarea lor peste hotare. R. Moldova, sub aspect literar, ramane a fi o necunoscuta in afara. Mai mult, breasla scriitoriceasca acuza actualii guvernanti de ostilitate fata de stiinta de carte. Bugetul destinat culturii este unul infim, iar agresivitatea cu care se implica comunistii in sistemul educational este chiar alarmanta.

Intentiile mai vechi ale comunistilor de a strangula institutiile mediatice independente sunt sesizate si in prezent cu un ochi neinarmat. "Cel mai grav, insa, este faptul ca in lipsa unor opere artistice, oamenii nostri cad prada presei periodice, care din cauza ca slujeste interese de grup, politice sau economice, reflecta realitatile noastre ca o oglinda stramba", a declarat Vladimir Voronin.

Discursul a fost pregatit pentru multimea pauperizata si dezinformata, lipsita de mai multe canale informationale, pe care inca mai reuseste s–o traga in teapa. Iar "intlectualii", exact asa presedintele pronuntase cuvantul, vor ramane dispersati cumva in continuare.

Mai grav e ca aceasta spalare de creiere s–a produs la spectacolul unuia dintre cei mai indragiti poeti, ale carui mesaje de salvare culturala si spirituala a basarabenilor atat in era sovietica, cat si in cea de independenta, au fost ignorate de actualii guvernanti. Spectacolul a fost declarat in unison o sarbatoare nationala. Cam ciudata sarbatoare romaneasca, cu cei care au daunat si prejudiciaza si in prezent spiritul romanesc prin contributia la suspendarea cursului Istoria romanilor, prin nerecunoasterea Mitropoliei Basarabiei, subordonata Patriarhiei Romane, prin agresivitate fata de cultura romaneasca in ansamblu.

Personalitati de inalta prestanta

Intr–o lumina minunata a fost prezentat totul: de la scenografie, care se dorea un cerdac incarcat cu flori, pana la vibratia scenica a fiecarui artist. Faptul ca nu a mai fost de gasit un bilet de vanzare cu mult timp inaintea seratei spune foarte mult. Spectacolul a fost pregatit in cursul ultimilor trei ani, fiind, potrivit lui Grigore Vieru, unul national, nu nationalist, internationalist si nu cosmopolit. In cursul serii, au fost comemorati Ion si Doina Aldea–Teodorovici, Ion Vatamanu, Grigore Grigoriu.

Anastasia Lazariuc: "Politicienii isi fac interesele pe seama lui Grigore Vieru"

"Pentru mine, Grigore Vieru inseamna un mare dascal, un om care m–a ghidat din momentul lansarii. Pe primul meu disc au fost inregistrate cel putin cinci piese pe versurile poetului. Grigore Vieru a fost alaturi de mine si atunci cand nu a scris pentru mine texte. Pe noi, artistii, intotdeauna ne–a aparat de cei care ne criticau pe nedrept. Chiar pe vremuri, cand nu se gaseau haine pentru artisti, poetul se ducea la Ministerul Culturii, pe la Guvern, solicitand pentru noi sprijinul guvernantilor. Ne apara interesele, era ca un tata pentru noi, ca un dascal. Ne insotea la Moscova, cand mergeam la imprimari, caci atunci Moscova era directia noastra. Incerca aceleasi emotii cu artistii. Poetul este un om care nu a calculat banul. Ultimii bani ii dadea ca sa stie ca suntem bine. Majoritatea guvernantilor au ramas surzi la mesajele lui Grigore Vieru de atitudine mai umana fata de artisti. Nu i–a interesat sau isi fac interesele si in continuare chiar pe seama lui Grigore Vieru. Tocmai de aceea, el este iubit de simplii cetateni, deoarece ia atitudine in favoarea lor. Dintotdeauna a avut mesaje omenesti, caci nu a operat cu texte invatate sau cu lozinci. Acest fapt a incalzit, chiar daca oamenii nu aveau caldura in casa sau paine pe masa. Aveau speranta ca mai exista cineva alaturi de ei. Acum locuiesc la Bucuresti, insa vin des pe aici. De cate ori vin acasa, la mama, nu fac publica sosirea. Vin aici, pentru ca este locul de unde am plecat si unde voi veni intotdeauna. Mi–i drag pamantul, unde m–am nascut, unde m–am lansat si unde oamenii inca ma iubesc. In capitala romaneasca ma simt bine, pentru ca acolo imi sunt copiii. Si publicul din Romania este foarte bun cu mine, m–a indragit si ma accepta".

Gheorghe Turda, directorul ansamblului "Ciocarlia":

"Sper sa existe in continuare o circulatie libera a artistilor de pe ambele maluri ale Prutului"

"Am revenit dupa 15 ani la Chisinau. Ultima data cand m–am reintalnit cu publicul din Moldova sora, m–a impresionat caldura sufleteasca, primirea lor sincera. Si la serata marelui poet s–a simtit caldura lor. Grigore Vieru, ca artist si ca om, inseamna pentru mine un exemplu demn de urmat. El s–a sacrificat pe altarul artei si a scrisului prin exemplul lui personal, prin daruirea lui sufleteasca, prin sacrificiile pe care le–a facut pentru neamul romanesc. Sunt nepotul celui care a creat renumitul Cimitir Vesel din Sapanta, Maramures, Stan Ion Patras. Sa nu trecem intr–o parte nefasta a unor stari de spirit intre ce se intampla aici si in Romania. O anumita parte a muzicii noastre populare a luat–o pe un drum gresit, fiind infestata de curente noi, precum manele, muzica etno, pop etc. Imi pare bine ca in Basarabia nu s–a ajuns la asemenea surogate artistice si va pastrati cu sfintenie cantecul popular. Cantecele sunt interpretate aici exact moldoveneste, chiar si muzica din Ardeal. Nu ma supar, din simplul motiv ca interpretii si instrumentistii de aici canta romaneste.

Dar, sa nu–i apuce dracu sa renunte la ce au ei mai de pret in sufletele lor — cantecul popular romanesc! Sa nu utilizeze facilitatea unor expresii muzicale cum sunt manelele. Aceste surogate sunt imprumutate din Extremul Orient, de pe la greci, turci.

Sper sa existe o circulatie libera a artistilor de pe ambele maluri ale Prutului, sa nu se introduca vizele. Mi se pare normal ca basarabenii sa vina mai des in Romania si noi sa venim aici, pentru ca noua cu adevarat ne place la Chisinau si in toata Basarabia. Ca maramuresan, as darui cititorilor urmatoarea strofa:

Sunt pui de maramuresean cu plop si straita inflorata
Si–s mandri parintii nostri de coconii lor".

Victor Ciutac: "Imi pare rau ca majoritatea dintre conducatori vin doar la jubilee"

"Am avut norocul sa studiez la o scoala cu Grigore Vieru, fiind martorul ostenelii sale poetice, iar el al ostenelii mele scenice. Si–a pastrat mereu tonul social, artistic si stilistic. Daca guvernantii ar fi tinut seama intr–o anumita masura de mesajele poetului, am exista in alta realitate. Imi pare rau ca majoritatea dintre conducatori vin doar la jubilee, pe cand Grigore Vieru isi pune norocul si dragostea, spre deosebire de altii, in fata rimelor".

Tudor Gheorghe: "Toti artistii romani au venit de drag si din iubire pentru el"

"Este unul dintre cei mai mari poeti ai neamului roman. Ne cunoastem de multi ani. Primele poeme i le–am citit in litere chirilice. Apoi, prima lui carte de versuri publicata la Iasi de Mircea Radu Iacoban "In limba ta". Ulterior au urmat intalnirile mele cu Grigore Vieru. L–am cunoscut ca om si mi–a devenit prieten. E de atata frumusete interioara si e atat de plapand, de zici ca il da jos vantul. Uite, ca vanturi grele au trecut, fara a–l rapune pe Grigore Vieru. De cand il cunosc, am inceput sa–i cant poeziile. Fac asta de pe atunci cand insa nu aveam voie sa le cant. Nu vedeti cati am venit? Ca Stefan cel Mare, n–a avut decat din corn sa sune si i–am raspuns la chemare. Toti artistii romani au venit de drag si din iubire pentru el".

Gabriel Dorobantu: "Grigore Vieru inseamna si R. Moldova"

"Vieru inseamna enorm pentru mine. Am descoperit ca pot sa plang atunci cand citesc o poezie. Poeziile despre mama sunt pline de emotie de spirit si nu cred ca poti sa treci nepasator pe langa ele atunci cand iti iubesti cu adevarat parintii. Grigore Vieru inseamna si R. Moldova. El este reprezentativ pentru acest neam, numele caruia trebuie mereu reamintit. Eu il vad ca pe un sfant coborator care face mult bine, care nu supara pe nimeni si pe care trebuie sa–l ai tot timpul in grija si in paza, pentru ca nu trebuie pierdut. Este un om special si reuseste sa fie special, talentat si maestru, tocmai pentru ca este obisnuit. Activez la Teatrul "Constantin Tanase". Scot un disc "O picatura de amor" cu zece cantece braziliene. La Chisinau vin doar atunci cand sunt invitat".

Angela Similea: "Sunt onorata si fericita ca mi–a scris niste versuri"

"Este minunat ca aici oamenii sunt mult mai uniti decat sunt in Romania. Lucrurile par a fi mai aproape de sentiment decat la mine acasa, unde persista un pic de incertitudine. Acolo se spune ca avem o democratie mai speciala si oamenii se comporta ca atare.

Vieru este un prieten de suflet, o persoana cu care, fizic, nu m–am intalnit de multe ori, dar m–am intalnit foarte des cu spiritul sau, cu poezia sa, cu forta domniei sale, desi este atat de fragil. Totusi, e stapanul unei forte iesite din comun. Sunt o mare admiratoare a poeziilor sale, de la poezia pentru copii, pana la cea militanta. Sunt indragostita de poezia sa de iubire. Sunt onorata si fericita ca mi–a scris niste versuri pe care impreuna cu Ovidiu Komornyk le–am transformat intr–un cantec".

Angelina OLARU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com