Nr. 64 (8 decembrie 2005)

 Investigatii

Aeronavele mortii
Sapte companii avia din Moldova figureaza in raportul ONU despre vanzatorii ilegali de arme Continuare 

Mafia padurilor
Presa de la Chisinau a scris de mai multe ori despre cazuri in care organele de drept fac show–uri din retinerea unor persoane, iar in cazul altora — le elibereaza, pe tacute, daca se constata ca acestea au pile in structurile Puterii Continuare 

Aeronavele mortii

La 1 decembrie 2005, Consiliul de Securitate al ONU a transmis tuturor tarilor membre Raportul cu privire la stoparea relatiilor cu dealerii internationali de arme. In raport sunt citate doua persoane din anturajul vestitului "vanzator de moarte" Victor But, care au avut contracte cu sapte companii avia din Moldova, la Chisinau activand si unul dintre managerii marelui dealer.

Natiunile Unite au sanctionat cateva companii suspectate de vanzare a armelor.

Potrivit Agentiei internationale UPI, Consiliul de Securitate al ONU a solicitat tuturor guvernelor lumii sa stopeze colaborarea cu doua persoane suspecte de implicari in vanzarea de arme catre Liberia. Astfel, la 1 decembrie, au fost facute publice numele lui Richard Ammar Chichakli, un sirian care locuieste in SUA, si Valerii Naido, un businessman nascut in Ucraina, ambii fiind numiti persoana nr.1 si nr.2 din anturajul lui But.

Din 2003, Consiliul a initiat mai multe restrictii legate de Liberia, inclusiv stoparea exporturilor de diamante si a armamentului din aceasta tara. Peste 50 de persoane de acolo au fost trecute pe lista de interdictii a ONU. Recent ONU l–a recunoscut pe Chichakli drept manager financiar al vestitului vanzator international de arme, Victor But. Platile pentru armele vandute Liberiei in 2001 se faceau chiar prin conturile lui Chichakli.

Valerii Naido este descris in raport ca "omul numarul doi al lui But" in Africa de Sud. Fost pilot asociat lui But, Naido este acum director al "Air Pass", companie de frunte a lui But care mai este acuzat ca a introdus arme in Angola, Rwanda, Sierra Leone si Congo, alimentand masacrele de pe intregul glob.

Moldova pe lista rusinii

Consiliul ONU a mai solicitat stoparea cooperarii cu circa 30 de companii, legate de aceleasi nume. Raportul Consiliului de Securitate al ONU a fost facut public la 1 decembrie 2005 si contine o lista a rusinii de cateva zeci de companii, printre primele fiind si o companie de la Chisinau, "Moldtransavia".

Mai multe rapoarte internationale prezinta aceasta companie ca pe una supusa lui But, in raportul ONU spunandu–se ca singura aeronava de care dispune aceasta apartine lui But. "Aceasta companie este condusa de un ex–angajat al lui But, fost agent al "Air Cess". Singura aeronava a "Moldtransavia" apartine tot lui But. Astfel, "Moldtransavia" este indirect controlata de Victor But. "Moldtransavia" a participat de asemenea in tranzactii ilicite cu arme pentru But si companiile lui", se spune in raport.

Alte documente oficiale ale ONU abunda de nume de companii moldovenesti, implicate in actiuni ilegale in diverse razboaie. O pozitie "prioritara" pe lista lui But o ocupa compania moldoveneasca "Aerocom", despre care am scris pe parcursul catorva numere.

"Un alt transportator important de arme din Serbia catre Liberia este "Aerocom", tot din Moldova, deconspirata de ONU in 1992. Aceasta companie este asociata cu reteaua lui But", se mentioneaza intr–un raport al Consiliului de Securitate al ONU, publicat in 2001.

"In februarie–mai 2004, Compania "Jetline International" a transmis o incarcatura pentru traficantii de arme din Libia", iar o alta companie din Moldova, "Aerocom", deja implicata in transferuri ilegale de arme catre Liberia, a amplasat un Antonov–26 (ER–AWN) pe Aeroportul din Kinshasa (septembrie 2003).

Companii offshore — in scheme de spalare a banilor

Totodata, "in octombrie 2001, compania "Central African Airlines" tot a lui Victor But a lucrat cu compania moldoveneasca "Renan", vanzand arme rebelilor din Sierra Leone, aflati intr–un razboi civil. Aeronava Renan apartinea unui businessman cecen, stabilit in Ungaria, care a folosit companii offshore in Marea Britanie si Irlanda, se spune in raport.

"La 30 octombrie 2003, o nava Antonov–28, cu numere de inregistrare moldovenesti "ER–AJG", despre care se presupune ca transporta ilegal arme, a cazut la 800 m de Kamina. Soldatii congolezi au aparat cu multa insistenta nava si nu au permis observatorilor militari ai ONU sa se apropie. Registrele avia prezinta aceasta aeronava drept proprietate a companiei moldovenesti "TEPavia Trans". La 4 noiembrie, autoritati internationale au criticat si au protestat in fata guvernului provizoriu de la Kinshasa pentru blocarea eforturilor ONU la verificarea datelor cu privire la aeronava cazuta in provincia Katanga care transporta arme, in contradictie cu embargoul in vigoare. Observatori militari ai ONU "nu au fost lasati in zona accidentului de catre militari inarmati cu AK–47".

In raport mai este prezentat si exemplul unei alte companii moldovenesti, "Airline Transport", descoperita in ianuarie 2005 la Mwanza, Tanzania, unde au avut loc accidente aviatice.

Alte companii din Moldova, activitatea carora este legata de Victor But sunt "Zori" sau "Zory Air", numite si in rapoartele Departamentului de stat al US, alaturi de "Renan", "Aerocom", si "Jetline International".

Pana la prezentarea acestui raport, presa mondiala a scris numeroase capitole despre bazele lui But din Moldova si despre armele incarcate la Chisinau si transportate spre razboaiele din Asia si Africa.

Johan Peleman, unul dintre expertii ONU in domeniul traficului de arme, a urmarit activitatea lui But timp de mai multi ani, aducand in vizor si relatiile acestuia de la Chisinau.

"Am vorbit cu Pavel Popov, seful companiei "Moldtransavia", care anterior a lucrat timp de cinci ani in calitate de manager pentru But. Am obtinut acte care dovedesc ca una dintre aeronavele lui a fost cedata lui But si ca atat compania lui Popov, "Moldtransavia", cat si cea a lui But, "Transavia", au fost implicate in vanzari de arme catre Liberia", spune expertul ONU.

S–a mai demonstrat ca armele care au fost transportate in Liberia si Sierra Leone, au fost aduse din Kazahstan, Kirghizstan, Belarus, Romania, Moldova, si Slovacia.

La nivel international si local — tot afaceri dubioase

Si Coalitia Internationala pentru Justitie a publicat un raport in care sunt citate in lant aceleasi companii si aceleasi scheme de vanzare a armelor.

Amintim ca si Ziarul de Garda a scris despre cateva dintre aceste companii, dupa ce a descoperit ca persoane legate cu aceste firme au participat la preluarea unui pachet important de actiuni ale "Victoriabank", o banca care are drept actionari institutii serioase internationale cum ar fi BERD.

Desi la 3 noiembrie, in plenul Parlamentului R.Moldova a fost pusa in discutie problema companiilor "Aerocom" si "Jetline International", Legislativul nu a reusit prea multe. Readucem aici alocutiunea deputatului Gheorghe Susarenco:

"Intrebarea mea este adresata dlui Valeriu Balaban, procuror general, dlui Ion Morei, secretar al Consiliului Suprem de Securitate al R. Moldova, si dlui Ion Ursu, director al Serviciului de Informatii si Securitate.

In Ziarul de Garda se spune ca o companie aviatica, numita "Aerocom", care activeaza nestingherit intr–un apartament de langa Aeroportul din Chisinau, si o alta firma de aviatie, numita "Jetline International", plasata in acelasi apartament, sunt implicate in vanzari de arme pentru diferite organizatii militare, operatiuni militare in razboaiele din Africa, Asia si Balcani. Informatia respectiva este cuprinsa in mai multe rapoarte ale ONU ale Amnistiei Internationale, ale Departamentului de Stat al SUA si ale Departamentului Apararii al Marii Britanii, precum si in mass–media de peste hotare.

Potrivit unui raport ONU, se subliniaza ca firma "Aerocom" a fost implicata in vanzarea ilegala a 6000 de pistoale automat, 4500 de grenade, 350 lansatoare de mine, 7500 de mine, a milioane de munitii catre Liberia, in pofida embargoului impus de ONU.

Intrebarea mea este urmatoarea: cunoaste Procuratura, CSS si SIS aceste rapoarte internationale si daca da, ce intreprinde pentru a curma aceste activitati si a trage la raspundere penala pe cei vinovati?

Si a doua intrebare: zilele trecute, presedintele Vladimir Voronin a afirmat ca detine date concrete precum ca Tiraspolul a vandut arme regimului Saddam Hussein?"

Echipa de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com