Se zice ca un milion de cetateni ai Moldovei au plecat in strainatate. Totodata, sondajele arata ca fiecare al doilea om din Moldova ar vrea sa plece. Compatriotii nostri pleaca pentru a gasi un loc de munca, salariu, civilizatie, viata frumoasa, case de lux sau notiuni ponderabile cum ar fi libertatea si fericirea.
"Visul american" contine cu siguranta toate aceste componente. Statele Unite par o fabrica uriasa, care produce in permanenta locuri de munca, salarii mari, masini de lux, restaurante ieftine, magazine uriase, reduceri mari de preturi, universitati suprautilate, actori pentru Oscar, simboluri internationale, marci invincibile si democratie continua. Dar fiecare dintre membrii unui grup de jurnalisti, aflati acum in SUA, vrea sa revina neaparat acasa. De ce ar parasi fiecare dintre ei pamantul fagaduintei, ca sa revina in cea mai saraca tara din Europa. Din sondajul nostru reiese ca dorinta lor se reduce la cateva lucruri elementare: fiecare dintre ei are un loc de munca si o casa in care sunt asteptati.
Serafim Isac, conferentiar, Facultatea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii, Universitatea de Stat:
"Nu cred ca exista alt loc, care ma asteapta. Acum ma cheama Moldova, casa, serviciul si problemele mele. Revin pentru ca sunt multe de facut. In SUA un profesor universitar are si el mult de lucru, dar face parte dintrun sistem format de sute de ani si mentinut foarte bine. La noi, foarte multe lucruri trebuie adaptate la conditiile tehnice noi, caci avand calculatoare si utilaje vechi e foarte greu sa faci lucruri noi si moderne. De aici si balanta diferita de ore practice acordate jurnalistilor in strainatate si in Moldova. In SUA, facultatile de jurnalism au ziare, studiouri radio si TV care lucreaza de zeci de ani si concureaza cu alte media, private. Revin sa revedem posibilitatile, dar si necesitatile studentilor din Moldova, iar pe langa profesionismul american despre care voi povesti studentilor, voi relata si despre orase curate, in care nu vezi niciodata maturatori de strada, pentru ca nici nu vezi pe nimeni facand gunoi".
Iana Cozari, exORT Moldova:
"Pe langa faptul ca mii dor de casa mea de vacanta, unde abia am plantat niste soiuri foarte exotice de migdal si vreau sa vad cum inmuguresc si rodesc, revin ca sa incep a preda jurnalismul. Mia placut stilul profesorilor universitari din SUA. Desi au toate ustensilele moderne la indemana, nu fac abuz de ele, ca de altfel, nici de conspecte sau de carti. Pentru ei lectia inseamna o ora de comunicare, in care nu stai cu ochii aplecati intrun caiet si dictezi studentilor litera cu litera tema. Profesorii de aici cauta privirea fiecarui student si incearca sa inteleaga cat de interesat este tanarul de aceasta tema, si dupa caz, modifica cursul lectiei cu un banc, un studiu de caz. Ei fac uz de libertatea care li se ofera si as vrea ca si studentii din Moldova sa frecventeze lectiile nu din obligatii, ci din interes. Libertatea este de fapt un capitol vast aici, caci toti studentii traiesc pe datorie, luand credite pentru studii, pentru locuinta, pentru computerul personal, pentru sala de sport. Dar ei se folosesc cu usurinta de toate acestea, nu sunt deprimati, pentru ca stiu ca li se asigura libertatea de a alege un loc de munca dupa terminarea studiilor si ca vor avea un salariu care le va permite sa achite toate datoriile. As mai aprecia librariile americane sunt locuri unde fiecare poate veni sa citeasca o carte, sa stea ore in sir rasfoind tot ce vrea, fara sa cumpere in mod obligatoriu".
Artur Corghencea, Pro TV:
"Revin acasa nu doar pentru ca expira viza sau pentru ca am bilet pentru o zi anume. Revin, pentru ca acolo este casa mea si familia de care mi sa facut dor chiar inainte de a porni incoace. Cred ca voi duce acasa destule impresii tari. Una ar fi ca in SUA aparatele electronice si digitale sunt de doua ori mai ieftine decat in Moldova, in cifre absolute, iar daca e sa compari veniturile cetatenilor din ambele tari, diferentele ajung sa fie si mai mari. De aici si diferentele uluitoare in ceea ce priveste dotarea redactiilor. Un ziar universitar din Columbia, bunaoara, are calculatoare de care nau visat ziare nationale la Chisinau. Daca ar fi sa preiau ceva din comportamentul americanilor, as prelua cultura soferilor, ordinea de pe strazi si din parcari. Desigur, nu pot sa nu remarc absenta politiei pe strazile oraselor americane. Pe cand la Chisinau ai impresia ca orasul e populat mai intai de politisti".
Igor Guzun, profesor universitar:
"Eu ma intorc ca sa fac o tara noua, nu voua. Glumesc. Iar daca e sa iau intrebarea in serios, atunci remarc faptul ca in SUA jurnalismul se invata nu numai din carti, ci la mod practic. In SUA multe reguli care par teoretice la Chisinau sunt aplicate uimitor in viata. Am ramas surprins de unul dintre senatorii statului Missouri, care este invalid si merge in fiecare zi la serviciu in carucior. In cladirea in care se afla administratia statului nimeni nu il priveste cu compasiune, totul e facut in asa fel, incat persoanele cu dizabilitati sa poata ajunge cu usurinta la orice etaj si in orice birou. Acest senator nu este doar un politician, el este un promotor adecvat al drepturilor persoanelor aflate in dificultate. Sunt lucruri care par ireale la Chisinau. Am mai remarcat si profesorii universitari. Majoritatea dintre ei au in spate o cariera profesionala si o afacere care ii face independenti si siguri de sine. Nu stiu daca as lua de aici zambetul american, il accept, dar nu il prea inteleg".
Liliana Vitu, ofiter de presa si relatii publice, Ambasada Marii Britanii la Chisinau:
"In SUA miam intarit convingerile ca societatea americana e foarte diferita, orientata spre consum si comert, pe tot ceea ce te face sa vinzi. Moldova ar avea nevoie de un impuls economic, dar voi prefera si in continuare societatile orientate pe respectarea valorilor istorice si culturale, pe pastrarea unor tezaure care nu tin in mod special de valori actuale, nou create.
Revenind in Moldova din SUA, voi tine cont, totusi, de ceea ce a spus unul dintre presedintii acestei tari, John Kennedy: "Nu te intreba ce poate sa faca tara pentru tine, intreabate ce poti face tu pentru tara", asa ca in munca mea de zi cu zi, la facultate unde predau, sau in lucrarea mea pentru teza de doctorat, voi promova aceleasi valori la care tin atat de mult".
Vlad Gribincea, avocat, Asociatia "Juristii pentru Drepturile Omului":
Vizita in SUA imi permite sami creez o imagine mai clara despre realitatile functionarii societatii americane. Sunt multe de preluat, insa, in opinia mea, nu ar trebui sa ne schimbam dupa ei. Farmecul unei natiuni consta in identitatea sa.
Arcadie Gherasim, director "Euro TV":
"De ce revin? E ca si cum ar trebui sa spun de ce plang chitarele. Revin acasa ca sa vorbesc engleza. Aseara am mai parcurs un capitol, despre cer si univers. In Columbia cerul e ca in satele moldovenesti se vad stelele si luna plina. Oamenii de aici isi traiesc viata sunt asemanatori cu veveritele toata ziua se zbuciuma, iar seara se retrag in cuiburile lor. E frumos aici, e un oras curat si linistit, dar trebuie sa revin neaparat la Chisinau, caci ma asteapta colegii si obligatiile de serviciu, dar cel mai mult nepotelul Danut, in fruntea intregii familii".
Nata Albot, director Pro FM:
"Nu vad de ce nu mas intoarce. Ma asteapta familia, vine Craciunul. E o sarbatoare atat de frumoasa, pentru care se pregatesc bucate cu adevarat moldovenesti. Iar daca e sa ma refer la serviciu, cred ca sunt unul dintre putinii oameni din domeniu care se simte confortabil acolo unde sunt de fapt, la Pro FM. Recunosc ca ceva mai mult nici nu imi doresc si nu vad unde as putea sa ma realizez mai bine decat acolo unde sunt in prezent".
Kent Collins, profesor, Universitatea Missouri, SUA:
"Am fost la Chisinau si am descoperit un element pe care nu lam mai vazut nicaieri in lume piata de flori din Centru, care lucreaza toata noaptea. Mam gandit nopti intregi de ce o fi lucrand anume piata de flori noaptea, in locul magazinelor de paine? Imi imaginam cum vin oamenii noaptea sa cumpere si sa daruiasca flori. Astfel am ajuns la concluzia ca in orasul in care oamenii au aceasta traditie, totul va fi bine, caci in sufletul acestor oameni lucrurile sunt aranjate corect.
Moldova are lucruri frumoase la care atat eu, cat si alti americani ar reveni. Trebuie doar ca jurnalistii sa insiste asupra limitarii lucrurilor ce limiteaza progresul si sa incurajeze pe cele care asigura democratia. Trebuie ca tinerii deja sa devina mai insistenti si sa isi faca vocea auzita".
Byron Scott, profesor, Universitatea Missouri, SUA:
"Mia placut Chisinaul. E un oras frumos si linistit. Si e inconjurat de atatea colturi frumoase si de locuri vestite cum ar fi Cricova. Am inteles din presa ca Chisinaul nu reuseste deja de mai multe luni sa aleaga un primar. Daca as fi politician moldovean, as face totul sa devin primar, e un oras care merita efortul unei competitii adevarate. Pentru ca nu sunt politician, ma multumesc sa comunic cu jurnalistii din Moldova, precum recunosc ca am descoperit cu satisfactie si cativa studenti excelenti la Universitatea de Jurnalism, Missouri, care au si adaugat acum cativa ani Moldova pe harta celor cateva zeci de tari care au avut studenti in cea mai veche scoala de jurnalism din SUA".