Nr. 62 (24 noiembrie 2005)

 Social

Femeile pornesc afaceri
Initiativa recenta de "Promovare a antreprenoriatului feminin in R. Moldova" a GTZ devine tot mai populara Continuare 

Istoria vie
Sergiu Grossu, basarabeanul care a invins comunismul   Continuare 

Curent mortal
"Fiecare copil, decedat in urma electrocutarii, reprezinta o tragedie pentru societate" Continuare 

Curent mortal

Marti, 22 noiembrie, la Chisinau a fost lansata Saptamana Nationala a Securitatii Electrice, in cadrul careia se va desfasura o campanie de constientizare a publicului larg privind pericolele electrice si regulile securitatii electrice.

Proiectul de Constientizare a Securitatii Electrice a demarat in 2004, fiind initiat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in colaborare cu compania Manitoba Hydro International, Guvernul R. Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Canadei. Acesta culmineaza cu un eveniment major, Saptamana Nationala a Securitatii Electrice, obiectivul careia este de a informa cetatenii R. Moldova despre pericolele electrice, de a–i instrui despre regulile fundamentale ale securitatii electrice. Grupul tinta al proiectului sunt copiii.

Un copil salvat este un succes

"Daca prin intermediul proiectului se va reusi salvarea macar a unui copil, atunci acesta poate fi considerat de succes", a declarat Francis Delaey, directorul oficiului din R. Moldova al BERD. El a mai mentionat faptul ca proiectul este unul exceptional atat pentru faptul ca se desfasoara pentru prima oara in Moldova, dar si pentru ca este prima oara cand BERD organizeaza o campanie de constientizare. In trecut BERD a colaborat doar cu Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Finantelor, dar acum si cu Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului si chiar nemijlocit cu elevii si profesorii. "Speranta mea este ca acest eveniment nu este sfarsitul, ci inceputul unei noi traditii", a spus Francis Delaey.

O expozitie mobila vazuta de elevii mai multor scoli

In cadrul proiectului au fost instruiti 300 de profesori care, la randul lor, au informat elevii despre pericolele electrocutarii. Totodata, copiii din 314 scoli si 35 de raioane au desenat 2 500 de postere, au fost confectionate maiouri cu imprimari ale sloganurilor si desenelor despre securitatea electrica, au fost filmate spoturi publicitare. De asemenea, a fost desfasurata o expozitie continand 70 de desene cu descrieri ale celor mai importante reguli de securitate electrica. Acestea au fost selectate pentru o expozitie mobila, care va fi expusa in mai multe scoli din R. Moldova.

Pana la 25 noiembrie in mai multe scoli si licee din Chisinau si Balti, precum si in alte centre de instruire se vor desfasura mai multe prezentari si materiale video pe tema securitatii electrice, expozitii, concursuri. Vor fi exersate remedii de acordare a primului ajutor in caz de electrocutare.

Implementarea acestui proiect a generat reducerea cu aproximativ 25% a cazurilor de deces in urma electrocutarilor. "25% nu ne pot bucura. Fiecare copil decedat in acest fel reprezinta o tragedie pentru societate", a declarat Nadejda Velescu, sef al Directiei invatamant preuniversitar.

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com