Nr. 62 (24 noiembrie 2005)

 Divers

Saptamana Filmului Romanesc compromisa la Chisinau
Scandal fara precedent la Cinematograful "Odeon" Continuare 

Exod fara precedent la "Eugene Ionesco"
De maine, 25 noiembrie, pana duminica, Teatrul "Eugene Ionesco" isi deschide portile pentru o noua premiera — "Oameni ai nimanui" dupa piesa lui Dumitru Crudu Continuare 

Saptamana Filmului Romanesc compromisa la Chisinau

Scandal fara precedent la Cinematograful "Odeon". A fost sistata deliberat proiectarea filmelor romanesti in cadrul "Zilelor Filmului Romanesc Contemporan" care trebuia sa se deruleze la "Odeon" pana la 24 noiembrie. Chiar filmul de deschidere "Moartea domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu, o productie cinematografica castigatoare a Marelui Premiu Cannes, la sectiunea "Un certain regard" si a multor altor premii internationale, nu a putut fi vizionat.

Sergiu Nicolaescu a fost dezamagit

Din cauza unor deranjamente tehnice, filmul nu a fost rulat. Problema nu a putut fi remediata nici in cursul saptamanii curente. In preajma Sarbatorii Nationale a tuturor romanilor, basarabenii au fost privati de posibilitatea de a viziona cele mai recente si mai de succes productii cinematografice, precum "15", ajuns la Chisinau cu sprijin direct din partea regizorului Sergiu Nicolaescu, "De ce trag clopotele, Mitica?", "Hotel de lux", detinatorul premiului "Leul de Argint" la Venetia, "Ryna" si "Milionari in week–end".

Aceste productii cinematografice s–au aflat chiar in atentia unor publicatii de prestigiu, precum "Liberation" si "Le Monde" care sustin ca acestea tin in alerta spectatorul de la inceput pana la sfarsit.

"Cineva a defectat aparatajul"

Constantin Partac, ex–directorul institutiei, care se afla in curs de reorganizare, presupune ca la deschiderea evenimentului a avut loc o provocare. "Cineva a defectat aparatajul, care a fost verificat cu o zi inainte, sustine domnia sa. Faptasul nu a tintit atat filmul romanesc, cat prestigiul "Odeon"–ului. Demn de mentionat este ca scopul echipei disponibilizate a fost dintotdeauna promovarea filmului romanesc national si din Uniunea Europeana ca baza, celelalte ca supliment.

Suntem primii si deocamdata unicii din Moldova care facem parte din proiectul "Europa Cinema", gestionat de la Paris", a declarat Constantin Partac. Noii stapani vor avea, probabil, un alt concept de functionare a institutiei. Mentionam ca cinematograful se afla in gestiunea studioului "Moldova–Film", al carui director Valeriu Ceachir, a declarat in presa ca aceasta nu este "o provocare" vizavi de Ambasada Romaniei la Chisinau.

El promite ca intr–o saptamana va fi propus Ambasadei Romaniei reluarea Saptamanii Filmului Romanesc.

De notat ca deja in cursul mai multor ani, Consiliul National al Cinematografiei in parteneriat cu Ambasada Romaniei si fosta echipa a acestui cinematograf organizau galele filmului romanesc, insa niciodata nu s–au produs asemenea incidente. Florin Lencu, atasatul cultural al Ambasadei Romaniei la Chisinau, a declarat ca in prezent se studiaza cauzele acestor incidente si ambasada nu si–a dat acordul in ceea ce priveste anularea Saptamanii Filmului Romanesc. Ambasada va da curs unei noi oferte in alta perioada.

Invazia filmelor rusesti sau in traducere ruseasca

Invazia filmelor rusesti sau in traducere ruseasca devine tot mai agresiva si mai greu de stopat. Deocamdata, problema este dezbatuta intermitent de experti, ei neavand inca o voce distincta. De 15 ani de la decretarea limbii romane drept limba de stat, in cinematografe se ruleaza in continuare filme in limbi straine, fara traduceri sau subtitrari in limba romana. Aceste institutii functioneaza in baza actelor eliberate si avizate de catre Sovietul Suprem al RSS Moldovenesti din anul 1990. Unica salvare pentru cinefilii de limba romana constituie galele filmului romanesc la Chisinau.

Expertii acuza proprietarii acestor institutii de incalcarea Constitutiei si legislatiei privind consumatorul si a utilizarii limbii de stat. Inca din anii 1998 — 1999 cineastii au inceput lupta impotriva achizitiilor din Moscova, a filmelor gata traduse din rusa. Pentru ca Moldova se afla in zona CSI, casele de distributie din capitala rusa cumpara si dreptul de a difuza filmele pe acest teritoriu. Agentilor economici le este convenabila aceasta colaborare din motivul costurilor mici.

Difuzarea filmelor in alte limbi este la cheremul unor persoane care profita de lipsa unui mecanism legislativ coerent.

Constantin Partac: "Iesirea ar fi ca firmele romanesti sa cumpere drepturile si pentru Moldova"

"Continua aceeasi politica de–a pune Moldova in situatia de a nu putea cumpara filme subtitrate din filiera firmelor de distribuire din Romania, este de parere Constantin Partac. Iesirea din situatie ar fi ca firmele din Romania sa cumpere drepturile si pentru Moldova, deoarece traditional, se afla in spatiul ex–sovietic, altfel, ramanem in situatia de achizitii din Kiev, Moscova. Si in conditiile Moldovei, ar exista conditii de a face copii speciale, insa necesita cheltuieli, pe care nimeni nu are interesul sa si–le asume." Cum poate fi oprit valul agresiv al filmului strain? Daca cetatenii isi vor manifesta interesul se va putea produce schimbarea, este de parere expertul. Nu avem inca un public special al filmelor de limba romana. Filmele in limba rusa se dubleaza si li se fac premiere mai repede decat pentru cele de pe filiera romaneasca. Astfel se castiga mai bine.

Ministrul Culturii, Artur Cozma, acuzat

Conform modificarilor Legii cu privire la cinematografie, operate de Parlament, a fost lichidat Departamentul Cinematografie si formata o directie cu aceleasi responsabilitati la Ministerul Culturii. Ion Siman, fostul vicedirector general al acestei institutii, a declarat ca problema putea fi rezolvata inca in vara anului curent, la solicitarea respectivei institutii. Din ianuarie 2005 a intrat in vigoare Legea cu privire la cinematografie, care prevedea introducerea unor acte normative menite sa neutralizeze debandada din acest domeniu.

Guvernul, la solicitarea Ministerului Culturii, urma sa elaboreze o serie de regulamente in vederea implementarii legii. Astfel, un organ abilitat de la departament ar fi putut influenta asupra remedierii problemei, a afirmat Ion Siman. El acuza pe ministrul Artur Cozma de refuzul de a conlucra cu departamentul. Nu a fost format un grup de lucru in vederea elaborarii actelor care urma sa oblige agentii economici responsabili de difuzarea filmelor, in conformitate cu legislatia lingvistica in limba de stat.

Parlamentul apara interesele agentilor economici

Nu a fost elaborat Regulamentul privind registrul de stat, care trebuia sa prevada obligativitatea de a prezenta departamentului documentele de insotire a filmelor, sustine Ion Siman. Pentru apararea intereselor economice ale agentilor economici, nu s–a purces la implementarea legii. Majoritatea filmelor de pe ecranele din cinematografe si chiar difuzate la TV provin din contrabanda fara sa achite taxele vamale, sustine fostul vicedirector al departamentului. In acest caz nu mai putem pune problema filmelor in limba de stat sau subtitrate dublate, stabilite in Legea cu privire la functionarea limbilor pe teritoriul R. Moldova. Exista persoane interesate ca Legea cu privire la cinematografie sa nu fie implementata.

Prin modificarea legii mentionate, situatia a fost blocata, este de parere Ion Siman.

Pe de alta parte, Ion Rabacu, directorul Directiei generale "Politici culturale" din cadrul Ministerului Culturii, acuza functionarii din fostul departament ca nu au elaborat documentele respective, el avand obligatiunea s–o faca.

Nu exista o revolta generala

Lezarea dreptului populatiei de a viziona filme in propria limba nu este supusa dezbaterii publice, a declarat criticul de teatru Marin Turea. Situatia poate fi schimbata doar prin boicotarea acesteia de catre cetatenii cu simt civic, ca individualitati etnice. Poate atunci gestionarii retelelor cinematografice ar asculta, sustine Marin Turea. Din pacate, nici majoritatea specialistilor nu–si pun aceasta problema. Criticul de teatru a adus critici dure la adresa departamentului, o structura ineficienta, in opinia sa.

"Situatia se datoreaza neconcordantelor legislative", a remarcat avocatul Alexandru Bodrug. Legea trebuie sa prevada proiectarea filmelor in limba de stat in salile de cinema. Politica de stat in domeniul cinematografiei se bazeaza pe afirmarea identitatii culturale nationale si a minoritatilor nationale. Atat Constitutia, cat si Legea cu privire la cinematografie, si Legea cu privire la protectia limbilor sunt declarative. Expertul considera o iesire din impas apropierea legislatiei R. Moldova de cea romaneasca. In plus, tara noastra a aderat la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care prevede ca, daca anumite probleme intr–un stat nu sunt reglementate de legislatia nationala sau sunt reglementate cu incalcarea Conventiei Europene, se aplica direct prevederile acesteia.

Angelina OLARU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com