Nr. 62 (24 noiembrie 2005)

 Investigatii

«Afacerea transnistreana» in bancile din Austria
Liderii de la Tiraspol isi tin banii in banci din Austria Continuare 

«Chemati de Beria, unii se impuscau pana a ajunge»
Titlul acestui reportaj reprezinta un fragment din discutia presedintelui "Victoriabank", Victor Turcanu, cu avocatii sai Continuare 

Accidente aviatico–bancare cu autori moldoveni
Firma moldoveneasca este acuzata de transportarea cocainei Continuare 

«Afacerea transnistreana» in bancile din Austria

Transnistria si–a deschis monetarie proprie, cu ajutorul unor specialisti europeni. Liderii transnistreni isi tin milioanele in valuta straina in banci din Austria. Firma transnistreana "Sheriff" mentine relatii egal de bune cu autoritatile de la Chisinau si de la Tiraspol, in timp ce directorul ei, Victor Gusan, a luptat in razboiul din Transnistria impotriva cetatenilor R.Moldova.

Luni, 21 noiembrie, la Tirapsol a fost inaugurata monetaria transnistreana. La ceremonia de inaugurare au participat Smirnov, Maracuta si alti lideri transnistreni. Ei au revocat cazul camionului cu monede tiparite la monetaria de stat din Varsovia care a fost retinut de catre serviciile secrete ale R.Moldova la sfarsitul anului 2004. Smirnov a declarat acum, potrivit mediilor transnistrene, ca monetaria tiraspoleana "este o noua veriga a independentei", multumind conducerii Bancii transnistrene. Smirnov a mai spus ca au fost consultati experti de valoare din diferite tari ale lumii, fara a le nominaliza, declarand ca Banca transnistreana a depasit multe tari, care nu au monetarii atat de performante. Smirnov a mai declarat ca prezenta acesteia va garanta "siguranta economica si financiara a Transnistriei", remarcand ca inca in 2000, in Transnistria, a fost lansata o linie de tiparire a bancnotelor. Amintim ca in aceste declaratii nu au fost mentionate tarile care au contribuit prin tehnologii si practici la lansarea acestei monetarii. Totusi, liderii transnistreni isi pastreaza banii nu in ruble transnistrene, ci in valuta forte in banci austriece.

Pasapoarte rusesti pentru toti impostorii

Amintim ca, in 2004, Uniunea Europeana a luat o decizie drastica cu privire la calatoriile in strainatate a liderilor transnistreni. Printr–un document oficial, Consiliul Uniunii Europene a elaborat o decizie cu privire la masurile restrictive asupra liderilor transnistreni, in care se spune:

"Statele membre trebuie sa ia masuri, pentru a preveni intrarea sau tranzitarea de catre liderii transnistreni:

1. SMIRNOV, IGOR, 'Presedintele', nascut la 29 octomrie 1941 in Habarowsk. Pasaport al Federatiei Ruse, No 50 NO. 0337530.

2. SMIRNOV, VLADIMIR, fiul lui nr.1 si sef al Comitetului Vamal, nascut la 3 aprilie 1961 in Vupiansk Charkow. Pasaport rusesc, No 50 NO. 00337016.

3. SMIRNOV, OLEG, fiul lui nr. 1 si consultant al Comitetului Vamal , nascut la 8 August 1967 in Nowaja Herson. Pasaport rusesc, No 60 NO. 1907537.

4. LEONTYEV, SERGEY, 'Vicepresedinte', nascut la Odesa Leontovka. Pasaport rusesc, No 50 NO. 0065438.

5. LITSKAI, VALERY, 'Ministru al Afacerilor Extere', nascut in Tver. Pasaport rusesc.

6. ANTIUFEEV (SEVTOV), VADIM, 'Ministru al Securitatii de Stat', nascut in 1951 in Novosibirsk. Pasaport rusesc.

7. KOROLYOV, ALEXANDER, 'Ministru de Interne', nascut la Briansk. Pasaport rusesc.

8. GUDYMO, OLEG, 'Adjunct al Securitatii', nascut pe 11 September 1944 in Alma–Ata. Pasaport rusesc No 51 NO. 0592094.

9. HAJEEV, STANISLAV, 'Ministru al Apararii', nascut in Celabinsk.

10. MARACUTSA, GRIGORY,

11. KAMINSKY, ANATOLY,

12. SHEVCHUK, EVGENY,

13. KOSOVSKI, EDUARD, 'Sef al Bancii transnistrene', nascut la 7 octombrie 1958 in Floresti.

14. AKULOV, BORIS, 'Reprezentant al Transnistriei in Ucraina' ".

Lista este cu mult mai extinsa. Dar cu toate aceste restrictii, relatiile Transnistria–UE au cunoscut o crestere sensibila in aceasta perioada, in special relatiile economico–financiare, cele care aduc inflorire, indestulare si siguranta impostorilor de la Tiraspol.

Transnistria a exportat in UE mai mult decat Moldova

Potrivit unui studiu efectuat recent de catre "Centrul pentru Studii Strategice si Reforme", cota exporturilor din Transnistria in UE este impresionanta. Urmariti cum creste rata exporturilor: 2000 — 19.3%, 2001 — 23.4%, 2002 — 34.0%, 2003 — 32.2% si 2004 — 33.3%. Autorii raportului mentioneaza ca exporturile Moldovei catre UE in aceeasi perioada au fost cu mult mai mici: 2000 — 21.7%, 2001 — 21.3%, 2002 — 22.3%, 2003 — 26.7% si 2004 — 30.1%. Totodata, in timp ce Moldova exporta niste legume necajite, Transnistria a ajuns vestita in Europa exportand produse serioase, cum ar fi metale, echipamente si utilaje, textile.

La fel si la capitolul "Importuri din UE si statele bogate si civilizate ale lumii", Transnistria iese in frunte. Vestita firma "Sheriff" declara pe site–ul sau ca importa produse de la cunoscuti producatori mondiali cum ar fi "Greisinger Fleisch–Wurst– und Selchwarenerzeugung GmbH (ltd.)" din Austria, "KIPCO DAMACO" din Belgia, "CERBONA" si "GLOBUS" din Ungaria, "CAMPINA" din Germania, "BORGES" din Spania, "Felix Polska" din Polonia, "Tyson Foods" si "Interra International" din SUA, "AS MASEKO" din Estonia.

Relatiile economice Transnistria–UE si lumea intreaga se fac preponderent prin intermediul firmei "Sheriff".

Misteriosul "Sheriff", stapan in zona

"O firma misterioasa, numita "Sheriff", condusa de fosti ofiteri ai Armatei Rosii, dirijeaza economia si Transnistria in ansamblu. Aceasta este considerata un producator important, dar ilegal, de arme care au ajuns in razboaiele din intreaga lume", se spune intr–un reportaj BBC, pus pe post in mai 2005, in cadrul serialului "Locuri care nu exista".

Totodata, la inceputul acestui an, intr–un buletin informativ al Ministerului de Externe al R. Moldova, este citat un articol din revista austriaca "Profil" din care citam: "Conducerea pseudo–republicii Transnistria, devotata Moscovei, intentiona sa–si transfere in siguranta banii murdari in bancile din Viena. Cu cateva zile in urma, doua institutii financiare din Austria s–au vazut nevoite sa inchida jumatate din duzina de conturi, in care pe parcursul anilor precedenti s–au adunat sume importante de dolari. Banii au fost transferati de la banci creditare obscure AgropromBank si Ipotecinyi Bank din Tiraspol. In conformitate cu dreptul international, Transnistria apartine R. Moldova. De facto, aceasta sta mai mult sau mai putin in posesia exclusiva a clanului "Smirnov". Tatal, Igor, oficiaza ca un presedinte autoproclamat. Fiul, Vladimir, controleaza prin intermediul unui conglomerat de firme, denumit Concernul "Sheriff", o cota parte importanta din economie. Crearea valorii "a la Transnistria" consta, in special, din afaceri financiare desfasurate peste hotare de genul "offshore" precum si din activitati comerciale obscure cu armament, otel, alcool si tigari. O expresie eufemistica a acestor activitati ar fi "contrabanda". Concernul "Sheriff" are, conform Institutului SUA pentru Pace, o cifra de afaceri anuala de circa 2 miliarde de dolari. Pentru comparatie: R. Moldova ramane cea mai saraca tara din Europa si dispune de un buget de 400 milioane dolari. Bugetul oficial al Transnistriei este estimat la circa 85 milioane dolari.

Depunerile banesti

Clanul Smirnov si nomenclatura sa au transferat in siguranta o mare parte din averea lor, evident, in conturi discrete din strainatate: in Rusia si in mai multe state europene, iar conform investigatiilor revistei "Profil", de asemenea si in Austria. Doar in august si octombrie 2004 au fost transferati la Viena, conform declaratiilor moldovenesti, mai mult de 36 milioane de dolari in conturi ale Bancii Centrale Raiffeisen (RZB) si filialei austriece a Bancii olandeze ING, de catre institutii financiare precum AgropromBank si Ipotecinyi Bank.

Este o suma importanta de bani. In totalitate, de la sfarsitul anilor '90, gasca conducatoare a pseudorepublicii ar fi facut de nenumarate ori transferuri banesti in Austria. Vladimir Voronin, presedintele R. Moldova, a declarat revistei franceze "Le Figaro" despre noi fluxuri banesti " Am aflat ca RZB a receptionat iarasi o suma de 900 mii dolari SUA din Transnistria". In conformitate cu dreptul international, institutiile si bancile creditare din Transnistria ar trebui sa dispuna de forme legale (acte de inregistrare) ale R. Moldova pentru activitatea bancara, pe care, din cauza situatiei politice, sigur ca nu le poseda. Pe parcursul ultimilor trei ani autoritatile de la Chisinau au intervenit, in repetate randuri, pe langa Banca Nationala a Austriei (OeNB). La inceput fara prea mari succese. Intre timp, insa, presiunea politica a avut efect. La sfarsitul lunii februarie, RZB si ING au decis suspendarea legaturilor cu Transnistria — sub un oarecare protest tacit reprezentantii RZB au declarat: "Noi am receptionat, inainte de toate, fluxuri banesti ce au rezultat din exporturile de otel" , banii nu au fost inghetati, dupa cum s–a solicitat — ci, pur si simplu, transferati inapoi la Tiraspol.

NOTA: Moscova asigura pe gratis republica separatista cu gaz si petrol in schimbul stationarii trupelor rusesti. In perioada sovietica, in regiunea separatista erau concentrate 90% din potentialul industriei grele si de producere a energiei. Aproximativ 40% din produsul intern brut al Moldovei era obtinut in Transnistria." Acest fragment a fost preluat de pe site–ul Ministerului Afacerilor Externe al R. Moldova (http://www.mfa.md/Ro/IntegEur/RevistaProfil.pdf)

In fond, bancile de la Tiraspol nici nu ascund relatia lor cu tarile UE. Pe site–ul http://www.ipotekabank.com sunt prezentati necamuflat partenerii si bancile corespondente ale Ipotecinyi bank din Transnistria.

Correspondent banks Addresses and phones

ING BANK BRANCH Austria Vienna Neuer Markt 2 A–1011, Vienna Tel: (43 1) 514620 Fax: (43 1) 51462900 www.ingbarings.com

PAREXBANK RIGA Latvia 3, Smilsu Str., Riga LV–1522 Tel: (371) 7010000 Fax: (371) 7010001 www.parex.lv

COMMERZBANK FRANKFURT/MAIN Germany Frankfurt am Main Tel: (+49) 69 / 1362 0 Fax: (+49) 69 / 1362 4068 www.commerzbank.com

BNP PARIBAS Switzerland Place de Hollande 2, Case Postale, CH–1211 Geneve 11 Tel: +41 22 787 71 11 Fax: +41 22 787 80 00 www.bnp.fr

Alfa Bank Russia 9 Mashy Poryvaevoy Str., Moscow 107078 Tel: (095) 207–60–01 Fax: (095) 207–61–36 www.alfa–bank.ru

BERLINER BANK Germany Hardenbergstr. 32 Berlin Tel: 030 / 31 09 — 0 Fax: 030 / 31 09 — 21 65 www.berliner–bank.de

"Sheriff" legalizat la Chisinau

"Contrabanda transnistreana este lansata de catre Serviciul Vamal transnistrean, condus de fiul lui Smirnov, lucrand in tandem cu clanul "Sheriff"", se spune intr–un buletin analitic al "Jamestown Foundation" din SUA.

Cu toate ca Voronin a criticat fenomenul spalarii banilor transnistreni, el a declarat presei anul trecut ca circa 400 de firme transnistrene s–au inregistrat in R. Moldova in doar 2 saptamani, printre cele patru sute fiind chiar si firma "Sheriff". Amintim ca "Sheriff" foloseste, dupa interes, insemnele de stat ale R. Moldova, site–ul acesteia avand adresa www.sheriff.md, la fel precum in ofertele comerciale isi scrie simplu si legal adresa: Firma "Sheriff", R. Moldova, or. Tiraspol. Aceasta dubla postura este acceptata cu buna stiinta atat de presedintele Voronin, cat si de catre Igor Smirnov. Victor Gusan este in gratia ambilor presedinti, pentru ca a servit cu infrigurare un regim, iar acum, cand dispune de bani enormi, este foarte atractiv si pentru celalalt regim.

Recent, controversatul om de afaceri de la Chisinau, Andrei Tarna, a declarat intr–un articol intitulat "Criza de putere" ca "toti banii spalati de membrii familiei Voronin ajung pe conturi in Austria."

CEDO, Cazul Ilascu

(Fragmente despre trecutul lui Victor Gusan, director "Sheriff")

CEDO: Ati cunoscut pe cineva dintre cei care v–au arestat?

I. Ilascu: Da! Am recunoscut. L–am cunoscut personal, pe un tip, inainte de a fi arestat.

Era un ofiter de la Militia din Tiraspol care trecuse cu timpul in serviciile secrete ale Trasnistriei, era domnul Gusan. Victor Gusan, in prezent nu stiu ce lucreaza, pare–mi–se businessman al firmei "Sheriff". Atunci, el era raspunzator, dupa cum am inteles eu, de perchezitia casei mele. A facut perchezitii cateva zile, in casa, nu stiu ce cautau. Mai mult ca atat, in casa nu detineam arme, nu detineam explozibil, nimic, nu aveam nici o legatura cu aceste lucruri. In principiu, nici nu mi s–au adus invinuiri de felul acesta atunci cand am fost arestat. Sotia s–a sculat si a intrebat, de ce il arestati. Si ei au spus ca domnul Gorbov le–a ordonat, "fiindca este lider al Frontului Popular din Moldova, ducem un razboi cu Moldova, el este periculos pentru noi, si–l retinem".

CEDO: Aceste persoane inarmate care v–au arestat erau politisti sau militari? Stiti cine sunt persoanele care v–au retinut?

Alexandru Lesco: Da, cunosc. S–a prezentat. Era imbracat in civil, dl Gusan. Asa s–a prezentat. Toti ceilalti erau inarmati, el nu era inarmat. Era in civil. Mi–a prezentat actele si m–a rugat sa merg, sa merg cu ei. Ceilalti oameni nu s–au prezentat. Erau imbracati in uniforma militara si erau inarmati. Nu s–a prezentat nimeni, m–au imbarcat in automobil, din urma a mai mers un automobil. Atat am vazut, mai mult nu am vazut.

Vitalie Parlog: Da... Atunci cand dumneavoastra ati fost retinut, au fost prezenti careva de pe malul drept al Nistrului? Am in vedere reprezentanti ai autoritatilor de la Chisinau.

Alexandru Lesco: Nu, am fost retinut de domnul sau tovarasul Gusan, care, eu stiu, poate sa confirme sau sa infirme asta. El era in civil si ceilalti toti erau in... care nu s–au mai prezentat. Gusan s–a prezentat, ceilalti erau soldati sau ce erau ei acolo, nu s–a prezentat nimeni.

CEDO: Cunoasteti cine v–a arestat?

Tudor Petrov Popa: Victor Gusan. El a fost intai din cei care au fost. Au fost toti in civil.

Asta, Starojuc si cu Gorbov, erau fara masti. Ei mai bine stiu de astea. Eu eram singur in celula. Deodata cand m–au adus, erau mai multi. M–a chemat Gusan, mi–a spus sa iau pe mine tot ce au sa spuna ei, eu n–am vorbit. Cand am venit inapoi in celula, aici nu mai era nimeni, eram singur. Si a doua zi s–a inceput procesul asta.

CEDO: Erau militari cei care va interogau?

Tudor Petrov Popa: Nu, Gusan ne–a interogat, dar cand ne bateau, astia ne bateau, numai ca ei erau in masti, nu puteam sa stiu cine erau dansii.

Alina RADU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com