Nr. 58 (27 octombrie 2005)

 Dosar

11 luni de libertate furata
Ion Tun, colaborator de politie din satul Ciumai, r–nul Taraclia, a fost retinut, conform spuselor sale, ilegal Continuare 

Varvara Zingan catre presedintele Voronin
Durerea si disperarea m–au facut sa ma adresez presedintelui R. Moldova Continuare 

11 luni de libertate furata

Ion Tun, colaborator de politie din satul Ciumai, r–nul Taraclia, a fost retinut, conform spuselor sale, ilegal, pe data de 8 noiembrie 2001, de catre Comisariatul Raional de Politie (CRP) Taraclia. La 10 noiembrie 2001, prin mandatul eliberat de Judecatoria Taraclia, fara verificarea faptelor, Ion Tun a fost arestat.

"Mi–am indeplinit obligatiile constiincios, dar, fara sa stiu exact motivul, am fost inchis in beciurile organelor de forta. De fapt, chiar daca nu am fost in noua functie nici macar o zi, am fost invinuit de luare de mita. Am stat in arest 11 luni, rastimp in care insistam sa fie verificate circumstantele ", marturiseste Ion Tun.

Pe urmele adevarului

La 10 decembrie 2002, Ion Tun a fost achitat de catre Curtea Suprema de Justitie a R. Moldova. Pentru a fi restabilit in randul colaboratorilor de politie de la Comisariatul din Taraclia, de pe data de 11 decembrie 2002 pana la 4 februarie 2003, omul se adresa zilnic catre seful Directiei personal a CRP Taraclia, Vasile Reaboi. Acesta, insa, il trata cu refuz de fiecare data. Chiar si dupa o serie de adresari catre MAI si Judecatoria Centru a mun. Chisinau, Ion Tun nu a fost reangajat. Abia la 18 septembrie 2003, Curtea de Apel a R. Moldova a obligat MAI–ul sa–l reangajeze pe Tun in Organele Afacerilor Interne cu achitarea integrala a salariului pentru toata perioada lipsei fortate de la serviciu, din 16 noiembrie 2001 pana la 18 septembrie 2003. "Salariul mi–a fost calculat gresit. A fost facuta intentionat o eroare de 132 lei, fapt care nu a fost indicat in nici un document", spune Ion Tun.

Seful care pune la punct nelegiuirile

Ion Tun este angajat in functie de inspector de sector in s. Novosiolovca la 3 octombrie 2003, iar peste cateva luni ajunge internat in spitalul raional din Taraclia.

"La 7 mai, in ziua in care am fost internat in spital, a fost emis un ordin ilegal conform caruia am fost eliberat din functie. M–am adresat catre MAI cu rugamintea sa fie anulat acel ordin, care a fost emis in baza documentelor falsificate de catre seful serviciului personal al CRP Taraclia, Vasile Reaboi. Din pacate, si pana in prezent acest sef de cadre pune la punct toate nelegiuirile care ma afecteaza personal. Dupa adresarea mea, instanta de judecata a hotarat sa fiu restabilit in functie. Cu acea hotarare am venit la CRP Taraclia, dar aici, va vine greu, probabil, sa credeti, am fost supus violentei fizice. Nu mi–au fost date nici haine, iar legitimatia de colaborator de politie am luat–o cu multa intarziere. Am cerut sa–mi fie recalculat si salariul, dar sunt purtat pe sfoara pana in prezent", sustine patimitul.

Nici CCCEC nu i–a facut dreptate lui Ion Tun, caci adresandu–se aici, pe motivul ca i s–au incalcat drepturile de catre V. Reaboi, i–a fost dat raspunsul ca seful de cadre nu este vinovat, iar materialele depuse de el "demonstreaza" acest fapt.

De ce am fost concediat?"

Ion Tun, fiind participant la lupte, nu s–a putut bucura de privilegii si inlesniri prevazute de legislatia R. Moldova, iar pentru anii 2001–2002, el nu a primit nici un ajutor material. Uniforma i–a fost confiscata de catre seful de personal, fara a–i fi eliberate acte corespunzatoare. "La 22 aprilie 2005, CRP Taraclia mi–a dat o caracteristica pozitiva. Dar de ce am fost concediat?", se intreaba disperat Ion Tun.

Drept consecinta, el este considerat inapt pentru serviciul militar pe timp de pace. Mai mult decat atat, Ion Tun a contractat o tulburare hipocondriaca, disfunctie vegetativa, suprasegmentare psihogena, diateza urica etc.

"Am fost cel mai bun colaborator de politie din r–nul Taraclia, dar am suferit cosmarul arestului, iar dupa eliberare am fost supus izolarii sociale. In acest rastimp, am platit o suma considerabila pentru procurarea medicamentelor. A suferit si familia mea. Am incercat sa ma reangajez, dar m–am ciocnit de brutalitate si indiferenta. Am fost nevoit sa ma adresez in instanta de judecata pentru a–mi apara drepturile. Eu am fost ilegal lipsit de libertate, drept garantat atat de Constitutia R. Moldova, cat si de Declaratia Universala a Drepturilor Omului", spune Ion Tun.

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com