Nr. 58 (27 octombrie 2005)

 Investigatii

Fiesta procurorilor
De Ziua Juristului, procurorul general Valeriu Balaban i–a uns pe procurorii din toata republica cu un "sabantui" de toata frumusetea: cu frigarui, zeama de curcan si multe licori bahice. Continuare 

Modele de traficat
Fluxul mare de femei traficate a determinat reducerea pretului "marfii", astfel incat, cei implicati in "afaceri" cu fete au inceput sa caute "produse" cat mai proaspete, racoland tinere de pana la 20 de ani Continuare 

Fiesta procurorilor

De Ziua Juristului, procurorul general Valeriu Balaban i–a uns pe procurorii din toata republica cu un "sabantui" de toata frumusetea: cu frigarui, zeama de curcan si multe licori bahice. Tot deliciu a fost servit pe malul iazului de la Costesti

Miercurea trecuta, pe 19 octombrie, la Procuratura Generala si la procuraturile din republica nu putea fi gasit nici un procuror. Am incercat sa verificam niste informatii la cateva procuraturi din raion, dar nu am avut cu cine discuta. Abia, dupa ce am telefonat la comisariatul de politie dintr–un raion, am aflat ca nu are rost sa–i cautam pe procurori, "deoarece ei marcheaza, la Chisinau, Ziua Juristului". In cele din urma am aflat ca toata floarea procuraturii marca, in acea zi, potrivit unei dispozitii a procurorului general, Ziua Juristului, pe malul iazului de la Costesti, Ialoveni. Curiosi, am verificat daca si in celelalte institutii, in care majoritatea angajatilor sunt juristi, se sarbatoreste in plina zi de lucru. Purtatorul de cuvant al Curtii Supreme de Justitie, Gheorghe Danu, ne–a spus ca judecatorii marcheaza aceasta zi "prin munca". La fel si Ion Sofronie, purtatorul de cuvant al Curtii Constitutionale, ne–a confirmat ca toti judecatorii sunt la munca. De la cativa avocati am aflat insa ca, in acea zi, au fost amanate mai multe procese de judecata, pentru ca... lipseau procurorii.

La frigarui — de nevoie

De la procurori am aflat ca majoritatea procurorilor au plecat de nevoie la frigarui, deoarece procurorul general le–a cerut, prin dispozitia nr.283/4, sa se prezinte la 19 octombrie, la Procuratura Generala, de unde urmau sa plece la baza de odihna de pe malul iazului de la Costesti, unde s–a si desfasurat fiesta dedicata Zilei Juristului. La dispozitie era anexat programul detaliat al manifestarii, inclusiv cu numele responsabililor de fiecare activitate: muzica, frigarui, zeama, bautura, competitiii sportive etc.

Cu bucatari si castroane de acasa

Mai intai, procurorii si–au demonstrat puterile si aptitudinile jucand fotbal, volei, ridicand haltere si, nu in ultimul rand, pescuind. Pe la chindii au avut parte si de concursuri mai placute, cum ar fi intrecerile la prepararea frigaruilor, la facut zeama de curcan, cocos si surpa — o mancare orientala din carne de carlan, inabusita in multa verdeata. Si aici responsabilitatile au fost din start strict impartite. Procurorii responsabili de prepararea bucatelor au trebuit sa vina cu carnea si ingredientele necesare de acasa. De exemplu, cei de la Vulcanesti au fost responsabili de prepararea surpei si au venit cu tot cu carlan, cu castroane si condimentele necesare si, mai mult, cu bucatari specializati in pregatirea acestui fel de mancare. Pentru festin au fost sacrificati, conform surselor noastre, vreo 15 cocosi si curcani, cativa carlani si un purcel.

De la cei care au petrecut am mai aflat ca bauturile au curs garla la sindrofie. Frigaruile au fost udate cu vinuri alese si coniacuri de calitate, bautura fiind din belsug. S–a baut indeosebi coniac "Moldova" si "Belii Aist", "Aroma", votca de cateva feluri, vin alb si rosu de casa si multa, multa bere. Din meniu nu au lipsit aperitivele si alte mancaruri delicioase. Ar mai fi de spus ca mesenii au mai beneficiat si de un fundal sonor de calitate, asigurat de un grup muzical de la Ministerul Apararii. Departe de ochii oamenilor de rand, procurorii au chefuit pana a cazut amurgul, cu toate ca era zi de lucru si colegii lor de la celelalte institutii de drept nu au avut cand se odihni. Dupa cum ni s–a spus, a fost distractie maxima. E drept, au existat si mici incidente.

Spre seara, cand toata lumea era bine dispusa, s–au incins mici certuri, unii dintre veteranii procuraturii s–au suparat si au plecat de la petrecere cu mult inainte de ora fixata in program –20.00.

A lipsit carnea de strut

Unii dintre procurori ne–au spus ca au fost tentati sa mearga la frigarui, deoarece anterior se zvonea ca seful Procuraturii va sacrifica un strut de la o ferma despre care lumea zice ca ar fi a sa, pentru a–i servi pe procurori. Despre faptul ca procurorul general are o pasiune aparte pentru cresterea pasarilor si animalelor exotice de pe cand lucra in Serviciul de Informatii si Securitate, am aflat chiar de la domnia sa intr–o discutie anterioara. Interesant este ca in perioada cand Balaban a fost numit procuror general, la vila presedintelui Voronin de la Condrita, au aparut un strut si doi purcei vietnamezi de care sunt si la o ferma privata din Bardar, Ialoveni, despre care se zice ca ar fi ai procurorului general.

Invoire de la seful statului?

Zilele trecute, prin culoarele Parlamentului se vorbea ca procurorul Balaban ar fi cerut invoirea sefului statului pentru a marca Ziua Juristului. Oficiali din procuratura nu au confirmat, dar nici nu au infirmat aceasta supozitie. Dar cei mai multi dintre procurorii abordati si–au exprimat convingerea ca o astfel de sindrofie, care ar cuprinde procurori din toata republica, nu putea avea loc fara stirea sefului statului. Ca ceva nu a mers si ca cineva a depasit limitele o denota si faptul ca dupa ce joi, in cadrul sedintei Parlamentului, deputatul PPCD Gheorghe Susarenco i–a cerut procurorului general sa explice in baza carei legi si–au luat procurorii zi libera si din ce surse au chefuit la 19 octombrie, in PG s–a inceput agitatia.

Alte doua zile pierdute

Dupa chiulul de miercuri, zi in care procurorii nu au lucrat, cu toate ca lipsa nemotivata de la serviciu este sanctionata de Codul Muncii, activitatea PG a fost paralizata si in urmatoarele doua zile. In dupa–amiaza zilei de joi si pe tot parcul zilei de vineri, staff–ul PG s–a tot gandit cum si ce sa carpeasca. Ca sa se spele pe maini, procurorul general a decis mai intai sa le scoata procurorilor din salariu ziua de lucru de 19 octombrie. Intrucat aceasta decizie ar fi constituit incalcare a legii, si mai ales ca procurorii s–au aratat nemultumiti, pentru ca, de fapt, au fost impusi sa mearga la frigarui, mai apoi s–a decis sa le puna doar patru ore de munca pentru ziua respectiva. Vineri, lucrurile au luat o alta intorsatura: procurorul general semneaza o dispozitie, prin care dispune ca ziua de sambata, 22 octombrie, sa fie zi de lucru. Sa nu stie procurorul general ca, potrivit Codului Muncii, doar "Guvernul este in drept sa transfere zilele de repaus (de lucru) in alte zile"? Probabil ca nu stie, de vreme ce, la 14 octombrie, de Hramul Chisinaului, zi care, potrivit aceluiasi cod, este stabilita drept zi de odihna pentru institutiile din capitala, procurorul general i–a obligat, la fel, printr–o dispozitie, pe procurorii din Chisinau sa activeze in regim normal de lucru. Si una, si alta dintre actiunile procurorului general constituie incalcare a legii. Si daca aceasta atitudine fata de lege este rezultatul ignorantei — e grav, daca insa este rezultatul increderii ca raspunderea va fi evitata — e si mai grav.

Gaze de esapament de 17 mii de lei

Sa facem si nitel aritmetica. La petrecerea de ziua profesionala, din fiecare procuratura din raion, au participat cate 3–4 procurori. In total, au participat, conform surselor noastre, vreo 350 de persoane. Multi dintre procurori au venit la petrecere cu secretarele. Incepand cu procurorul general si adjunctii sai, majoritatea celor din raioane s–a deplasat la sindrofie cu masinile de serviciu, consumand benzina din bugetul institutiei, buget, care este format din banii contribuabililor. Am facut un calcul aproximativ ca sa vedem cat i–a costat pe contribuabili "sabantui"–ul procurorilor. Daca, in mediu, distanta dintre raioane si capitala este de 100 km, iar de la Chisinau spre Costesti — 25 km, reiese ca fiecare masina de serviciu a facut dus–intors 250 de km, consumand cam 35 litri de benzina. Prin urmare 38 de procuraturi din raioane si cele specializate din republica au consumat cam 1330 de litri de benzina, iar cele vreo 10 din Chisinau — cel putin 350 de litri. Si daca punem in calcul litrul de benzina de 10 lei, intr–o singura zi procurorii au facut din cel putin 17 mii de lei din banii contribuabililor gaze de esapament. Iar daca impartim numarul de 350 de persoane, cate au participat la sindrofie, la cinci — cam atatia procurori s–au putut inghesui intr–un automobil, reiese ca la petrece au venit cel putin 70 de masini de serviciu. Prin urmare, suma cheltuita pentru combustibil este cu mult mai mare.

Benevol–obligatoriu in Asociatie

Daca luam in calcul cheltuielile pentru bautura, carne si alte bunatati care au fost din belsug la sindrofie, suma cheltuielilor s–ar inzeci, probabil. Incercarile noastre de a afla pe cale oficiala cat si din ce surse s–a cheltuit pentru cheful procurorilor nu s–a soldat cu succes. La Serviciul de presa al PG, Victoria Zumbreanu, ne–a spus ca dansa a dat o suta de lei si ca toti procurorii au facut la fel, iar restul cheltuielilor a fost pe seama Asociatiei procurorilor, organizatorul festinului. Ideea apartine, potrivit altor surse, chiar procurorului general, Valeriu Balaban. Am mai aflat ca din fondul Asociatiei s–ar fi alocat pentru petrecere suma de 20 mii de lei, bani proveniti din cotizatiile de membru, achitate de procurori. Dupa cum am aflat, Asociatia procurorilor a fost creata in 2004, procurorii fiind intr–un fel mai mult impusi sa devina membri ai acestei organizatii si in acelasi mod, adica "benevol", li se retine lunar un procent din salariu pentru cotizatia de membru. Si acest lucru se face, conform surselor noastre, in baza unui ordin al procurorului general. Ar mai fi de spus ca Asociatia, creata cu scopul protejarii procurorilor, nu a luat atitudine in nici un caz in care cadrele profesioniste au fost concediate, li s–au creat diferite probleme sau atunci cand legea se incalca chiar in PG.

Dura lex, sed lex!

Gravitatea acestui fapt nici macar nu este constientizata de procurori. Ei au petrecut, fara macar sa–si puna intrebarea daca se incalca sau nu legislatia, sau pe ce bani s–au procurat toate bunurile pentru sindrofie. Cu toata stima pentru unii procurori, nu putem sa nu ne intrebam de ce nici unul dintre ei nu a dezvaluit faptul ca dispozitiile procurorului general constituie "exces de putere" si "depasire a atributiilor de serviciu". Atunci cand vorbim opiniei publice despre asemenea ilegalitati, cei vizati ne reproseaza: "Exagerati. Sunteti duri". De aceasta data va raspundem pre limba voastra profesionala — Dura lex, sed lex! (Legea–i dura, dar e lege!). Si daca, potrivit Codului Muncii, lipsa nemotivata de la serviciu timp de mai mult de patru ore poate fi sanctionata cu concedierea — sa se aplice legea sau sa raspunda barem cel care a provocat chiulul general. La urma urmei problema nu e gestul in sine, ci atitudinea fata de lege. Chiar si Ziua Juristului trebuie marcata potrivit legii, pentru ca nimeni nu este mai presus decat legea.

Nota: Desi Serviciul de presa al PG care fotografiaza si filmeaza orice activitate la care este prezent procurorul general, cu aparatura obtinuta din granturi externe, a refuzat sa ne ofere material ilustrativ pentru articolul ce–l pregateam, noi am reusit sa obtinem cateva poze de la petrecerea procurorilor.


Centrul de Investigatii Jurnalistice
www.investigatii.md


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com