Expertii Bancii Mondiale (BM) au recunoscut Moldova drept cea mai saraca tara din Europa. Raportul "Cresterea economica, saracia si inegalitatile in Europa de Est si fosta Uniune Sovietica", lansat la 12 octombrie, noteaza ca, de la momentul dezintegrarii URSS, in Moldova a fost inregistrat cel mai indelungat declin al economiei si cel mai inalt nivel al saraciei. Potrivit documentului, prezentat la Chisinau de Edmundo Murrugarra, economist superior la Banca Mondiala si coautor al Raportului, la mijlocul anului 1998, in Moldova sa instaurat o oarecare stabilitate financiara si macroeconomica, insa criza economica din Rusia (august 1998) a avut un impact extrem de negativ pentru economia ale carei ritmuri de crestere sau redus.
In pofida unor evolutii pozitive, inregistrate dupa 2001, R. Moldova se caracterizeaza printrun inalt nivel al saraciei. Potrivit prognozelor expertilor BM, chiar si in cazul cresterii economice anuale de 8 la suta, pe parcursul a cinci ani consecutiv, catre 2007, fiecare al cincilea cetatean al republicii va ramane sarac.
Expertii BM mai estimeaza, ca interdependenta dintre cresterea PIBului si indicii nivelului de saracie a populatiei, denota vulnerabilitatea economiei, deoarece, in cazul unui ritm mai accelerat de incetinire a activitatii economice, creste probabilitatea sporirii numarului de saraci.
In Raport se mai mentioneaza ca in R. Moldova reformele structurale se desfasoara lent, ceea ce o face dependenta de factori externi. Expertii BM recomanda Guvernului, la nivel macro, sa intreprinda reforme in domeniul antreprenoriatului, sa sporeasca cresterea economica in zonele rurale si sa promoveze oportunitati in regiunile nedezvoltate. La nivel de sector, prioritatile de reforma includ perfectionarea prestarii serviciilor de baza si asigurarea protectiei sociale imbunatatite si directionate mai adecvat.