Numeroase familii, de pe str. Hipodromului din Chisinau, sunt nemultumite de deciziile comisiei responsabile de restabilirea caselor distruse in urma inundatiei care a avut loc pe 1819 august, curent.
Potrivit acestora, planul de restabilire a caselor este prea general si nu tine cont de fiecare caz in parte. In timp ce pe locul unor cocioabe care se naruiau constant si aproape ca nu erau locuite de nimeni vor fi construite case noi, imobilele gospodaresti, chiar daca au suferit esential, vor fi imbunatatite doar superficial, pentru ca nu sau prabusit. Aceste si alte probleme nu au fost puse in discutie in cadrul vizitei pe care a efectuato, pe 1 septembrie, pe str. Hipodromului, premierul Vasile Tarlev. Totodata, vizavi de tragicele inundatii, Guvernul transmite un comunicat in care descrie vanitoasa vizita a premierului Tarlev la locul cataclismelor, nefiind relatate si problemele stringente ale oamenilor de acolo.
In comunicat se spune ca Vasile Tarlev a vizitat fiecare gospodarie, a discutat cu locatarii, cu constructorii, cu factorii de decizie. Pornind de la ideea modernizarii orasului, premierul a asigurat ca str. Hipodromului va deveni una model, alaturi de cele cinci cartiere din Chisinau la care se lucreaza intensiv in prezent, se mai scrie in comunicat.
Peste o zi dupa vizita lui Tarlev in acest sector, mam intalnit cu oamenii de acolo. Ei neau recunoscut ca informatia despre faptul ca Vasile Tarlev a vizitat fiecare gospodarie si a discutat cu locatarii nu corespunde adevarului.
Familia Cataraga, a carei casa a fost afectata in intregime, pana in prezent este in asteptarea deciziei comisiei guvernamentale, cat priveste procedura de restabilire a locuintei date. Membrii acestei comisii iau vizitat in repetate randuri, insa niciodata nu leau dat un raspuns exact. "Chiar daca a fost construita in 1996, apa a intrat la temelie, surpandui peretii. Este imposibila refacerea ei", nea spus locatarul casei, Efim Cataraga. Potrivit lui, au ramas fara casa 4 persoane, acestia mai fiind sotia, fiica si o nepotica. Potrivit lui Cataraga, membrii comisiei se pronunta mai mult asupra restabilirii casei existente. Leam demonstrat ca imobilul este irecuperabil, ei, insa, ma intreaba daca am pentru aceasta bani. Nu stim cum vor proceda, nici nu stiu cine sunt, caci nu ni sau prezentat", nea spus dl Cataraga. Vizavi de casa familiei Cataraga se construieste o casa nounouta, acolo ploaia a distrus o cocioaba in care nu locuia nimeni…", neau spus vecinii.
Vizavi de casa lasata de izbeliste, in timp ce constructia celorlalte se desfasoara de mai multe zile, anuntanduse finisarea lor pana la 15 septembrie, Igor Seminovcher, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala si presedintele Comisiei guvernamentale de lichidare a consecintelor inundatiilor, nea declarat ca aceasta este singura casa sub semnul intrebarii. Expertiza arhitectonica a aratat ca ea poate fi recuperata. De mentionat insa ca stapanii casei respective nu sunt de acord cu decizia enuntata.
Constantin Canon, un alt locatar nemultumit de decizia expertilor de ai repara casa deteriorata, sa sinucis la 28 august, curent.
Potrivit lui Igor Seminovcher, constructia unei case noi a fost evaluata la 2530 mii de dolari. Se construiesc in total 24 de case, 6 vor fi recuperate fundamental, restul nu necesita recompensare, deoarece nu au fost prejudiciate. Sinistratii care siau pierdut casele au primit un ajutor material de 5 mii de lei, cei ale caror case au fost deteriorate partial cate 3 mii de lei. In afara de acestea, noile locuinte vor fi inzestrate cu mobila, cazangerii, telefoane, a specificat Seminovcher. La lucrarile de constructie a caselor participa un numar mare de carabinieri ai Ministerului de Interne, ostasi ai Ministerului Apararii, dar si foarte multi specialisti in constructii. Potrivit surselor de la Guvern, conform hotararii Executivului si planului de actiuni, raionul Briceni, care de asemenea a fost afectat de inundatii, a primit un ajutor de 80 de mii de lei, raionul Balti 60 mii de lei, iar raioanele Rascani si Criuleni urmeaza a fi sprijinite cu materiale de constructii. De mentionat ca aceste date, vizavi de starea sinistratilor din sectorul Rascani al capitalei, am reusit sa le dobandim datorita surselor avizate, dupa ce am aflat ca in stirea venita de la Guvern accentul se punea pe VIZITA lui TARLEV care declara ca va moderniza cartierul inecat in namol.
Aliona AVRAM