Nr. 51 (8 septembrie 2005)

 Social

Educati si saraci, murind devreme
Astazi la Chisinau va fi prezentat Raportul Dezvoltarii Umane 2005 Continuare 

Renovari pripite
Vineri, 2 septembrie, in jurul orei 17 a avut loc inaugurarea scuarului renovat al Teatrului National de Opera si Balet Continuare 

Guvernul imparte, dar nu face parte
Centrul de Asistenta psihologicaNumeroase familii, de pe str. Hipodromului din Chisinau, sunt nemultumite de deciziile comisiei responsabile de restabilirea caselor distruse in urma inundatiei care a avut loc pe 18–19 august, curent. Continuare 

Renovari pripite

Vineri, 2 septembrie, in jurul orei 17 a avut loc inaugurarea scuarului renovat al Teatrului National de Opera si Balet, eveniment care a coincis cu prima zi a celei de–a 14–a editii a Festivalului International al Vedetelor de Opera si Balet "Invita Maria Biesu".

Ora 17.40. Automobilele cu girofar, intr–o coloana organizata, atentionand ceilalti participanti la trafic sa treaca pe banda din dreapta, au sosit. Grabiti, prim–ministrul Tarlev si primarul interimar Ursu apar in public...

Cuvantari

"Va intrebati cat costa? Costa binisor, dar cred ca e mai important sa venim aici si sa ne distram bine decat sa ne stricam incaltamintea", a tinut sa mentioneze primarul, adaugand, totodata, ca pentru constructia havuzurilor muzicale, utilate optic, a fost alocata o suma considerabila. Acesta a mai multumit prim–ministrului, pentru ca a generat ideea renovarii acestui scuar.

"Nu s–a intamplat nimic deosebit", a sustinut Vasile Tarlev, multumind celor care "nu au incurcat" la lucrarile de renovare. Prim–ministrul a specificat ca din 2002 vectorul politic al R. Moldova este integrarea europeana. "Este mai simplu sa strigi in piata ca vrem in Europa decat sa vii cu fapte concrete", a spus acesta, venind cu rugamintea, adresata locuitorilor Chisinaului, "de a pastra lucrurile frumoase care se intampla astazi"(!).

Conditii de santier: "Venea unul si ne punea sa sapam, apoi venea altul care insista sa astupam groapa sapata"

De asemenea, la inaugurare, s–a vorbit despre aceea ca renovarea nu a durat mai mult de 40 de zile. Efortul depus aici, insa, a fost enorm. Una dintre persoanele care a lucrat pe santier ne–a impartasit impresiile, nu dintre cele mai bune, cu care s–a ales in urma participarii la lucrarile de renovare, rugand, din motive lesne de inteles, sa–i respectam dreptul la confidentialitate.

"Timp de o luna am indeplinit functia de muncitor auxiliar la restaurarea scuarului Teatrului de Opera si Balet si la monumentul Stefan cel Mare si Sfant. La inceput mi–au promis 250$ pe luna sau 1$ pe ora. Mai apoi, insa... Prima suma pe care am primit–o a fost de 400 de lei, apoi 300... Acum astept sa iau restul banilor, aproximativ 350 de lei. Evident, marimea acestui castig e departe de cel promis. Calculati si singuri. Lucram de luni pana sambata, de la 8.00 pana la 18.00, iar uneori ramaneam si in afara programului de munca, ore care, de asemenea, potrivit promisiunilor, urmau sa fie remunerate. Au fost cazuri in care unii au muncit si duminica.

De fapt, la locul restaurarii erau mai multi "sefi" decat muncitori. Poate vi se pare o gluma, dar, uneori, aveam impresia ca fiecarui angajat ii revenea cate doi sefi. Venea unul si ne punea sa sapam, apoi venea altul care insista sa astupam groapa sapata. Desigur, e mai usor sa sapi decat sa dezbati cimentul, pentru ca s–a intamplat sa cimentam o portiune de pamant, ciment pe care, mai apoi, am fost nevoiti sa–l distrugem. Mi s–a parut ca lucrul n–a fost organizat, iar conditiile de munca nu au fost dintre cele mai bune. Nu aveam unde sa facem un dus dupa o zi de munca in praf si arsita. Era o cada din care luam apa si pentru fata si pentru picioare. E adevarat ca ni s–a adus o data apa minerala, "Manastirea Hancu", aceasta, insa, s–a intamplat datorita faptului ca pe la santier urma sa treaca presedintele Voronin. In celelalte zile procuram apa gazoasa de la un aparat, iar merindele le luam de acasa", afirma dezamagit muncitorul.

Dublu eveniment

Precum am mai mentionat, inaugurarea scuarului a coincis cu prima zi a festivalului "Invita Maria Biesu", scuarul fiind deschis la 17.30, adica numai cu o jumatate de ora inainte de inceperea festivalului. Acest eveniment se desfasoara la Chisinau intre 2–9 septembrie, participarea la care si–au confirmat–o atat artisti autohtoni de opera si balet, cat si solisti de peste hotarele R. Moldova.

P.S. La doar 72 de ore de la inaugurare, havuzurile din scuarul Operei Nationale au fost oprite pentru efectuarea unor lucrari de finisare. Primarul general interimar, Vasile Ursu, s–a aratat nemultumit de ziaristii care au comentat ca, la momentul inaugurarii cu mult fast a havuzurilor, acestea nu au emis sunete muzicale, precum prevedea proiectul. Ursu a explicat lipsa efectului sonor prin faptul ca in havuzuri fusese pompata apa nepurificata si ca utilajul nu a fost reglat pana la capat. Potrivit lui Ursu, atat scuarul Operei Nationale, cat si teritoriul adiacent monumentului lui Stefan cel Mare vor fi transmise in gestiunea Asociatiei Spatiilor Verzi.

Lucrarile de reconstructie a monumentului lui Stefan cel Mare si a scuarului Operei Nationale au costat circa 20 de mil. de lei.

Anastasia Nani, pentru Ziarul de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com