Nr. 51 (8 septembrie 2005)

 Social

Educati si saraci, murind devreme
Astazi la Chisinau va fi prezentat Raportul Dezvoltarii Umane 2005 Continuare 

Renovari pripite
Vineri, 2 septembrie, in jurul orei 17 a avut loc inaugurarea scuarului renovat al Teatrului National de Opera si Balet Continuare 

Guvernul imparte, dar nu face parte
Centrul de Asistenta psihologicaNumeroase familii, de pe str. Hipodromului din Chisinau, sunt nemultumite de deciziile comisiei responsabile de restabilirea caselor distruse in urma inundatiei care a avut loc pe 18–19 august, curent. Continuare 

Educati si saraci, murind devreme

Moldova a ajuns pe pozitia 115 din 177 de tari monitorizate si este mai jos de toate fostele state sovietice, in afara de Tadjikistan, in timp ce vecinele noastre sunt cu cateva zeci de pozitii mai sus, Romania ocupand pozitia 64, iar Ucraina — 78.

Indicele Dezvoltarii Umane (IDU) este calculat anual in baza a trei indicatori semnificativi, care reprezinta starea unei natiuni: alfabetizarea, durata vietii si veniturile pe cap de locuitor. Moldova nu a ajuns nici de aceasta data in prima suta, ocupand pozitia 115, in vecinatate imediata cu Mongolia si Honduras. De fapt, Moldova ar fi coborat si mai jos, daca nu ar fi salvata de doi factori importanti: setea de carte si transferurile banesti ale compatriotilor care muncesc in strainatate.

Daca e sa analizam separat fiecare dintre cei trei indicatori de baza, la capitolul scolarizare si nivel de studii, Moldova ar intra in topul primelor 20 de tari din lume, dar celelalte doua capitole ne arunca cu aproape o suta de puncte in jos — durata vietii, dar mai ales veniturile. Speranta de viata insumeaza factori cum ar fi starea sanatatii si durata vietii oamenilor si aici Moldova cu un indice de 0,71 si cu o durata medie a vietii de 67 de ani ar fi comparabila cu Romania care are indicele de 0,77.

Si daca speranta de viata depinde in mare parte de alimentatie, regim, mod de viata, mai constatam ca durata vietii este determinata si de starea economica. Insa la acest capitol, Moldova coboara cu cel putin 33 de pozitii, ajungand printre ultimele tari din lume. Din aceste tendinte reiese ca Moldova are doar oameni cu studii, care muncesc in strainatate si mai mult nimic.

Lagarul socialist — coada dezvoltarii umane

Mihai Peleah, coordonator asociat de programe PNUD, ne–a spus ca Moldova ocupa intr–un fel o pozitie unica in lume la capitolul venituri. "Situatia Moldovei ar fi si mai proasta, daca nu ar exista transferurile cetatenilor nostri din strainatate. Se pare ca nu exista o alta tara in lume cu un nivel atat de inalt al transferurilor private de peste hotare." Mihai Peleah a mai relatat ca si mai alarmante sunt sondajele care arata cum sunt cheltuiti acesti bani. Totul se consuma si nimic nu se investeste in afaceri, astfel Moldova ramane si mai dependenta de transferuri, ceea ce o pune in iminenta dezvoltarii "maladiei olandeze" — boala tarilor care consuma fara sa isi dezvolte capacitatile de productie si dezvoltare.

In Raportul Dezvoltarii Umane 2005 (RDU), se constata ca in Moldova, alaturi de Georgia si Tadjikistan, veniturile reale pe cap de locuitor s–au diminuat cu 40 la suta sau mai mult in ultimii 15 ani. De altfel, dintre tarile Comunitatii Statelor Independente doar Tadjikistanul (locul 122, cu un IDU de 0.652) ocupa o pozitie mai inferioara decat Moldova in clasamentul dezvoltarii umane. Sloveniei ii apartine cea mai buna reusita dintre tarile fostului lagar socialist, ocupand pozitia 26. IDU dezvaluie faptul ca sase dintre cele 18 tari care suporta un regres din 1990 apartin Comunitatii Statelor Independente (CSI) care sunt succesoare ale Uniunii Sovietice.

Voronin la New York, ca lider al celei mai sarace tari din Europa

In IDU 2005, prima pozitie este detinuta de Norvegia, cu o valoare de 0.963 si un PIB de 37.670 dolari SUA pe cap de locuitor, in timp ce in Moldova PIB–ul este de cateva zeci de ori mai mic.

Saptamana viitoare la New York va avea loc un summit al sefilor de state, una dintre cele mai mari intruniri ai liderilor mondiali de pana acum. Vladimir Voronin, alaturi de ministrul de Externe al Moldovei, vor fi prezenti printre liderii lumii situati pe pozitii mai inalte si mai joase. In RDU 2005, in care Moldova este mentionata, in continuare, drept cea mai saraca tara din Europa, se mai spune ca astazi 500 dintre cei mai bogati oameni din lume detin un venit comun mai mare decat 416 milioane dintre cei mai saraci oameni de pe glob.

Tendintele saraciei vor fi analizate in cadrul acestui summit, iar Koffi Anan, presedintele ONU, pe langa un apel catre statele bogate de a mari indicii asistentei pentru tarile sarace, intentioneaza sa ceara si liderilor unor tari sarace, ca a noastra, sa adopte politici care sa scoata oamenii din saracia extrema, implementand politici care ar incuraja dezvoltarea economica in fiecare tara. "Liderii mondiali care se aduna aici la ONU saptamana viitoare trebuie sa ia la inima aceste date, pentru ca ei au puterea sa inverseze aceste tendinte distrugatoare", Kevin Watkins, seful oficiului Raportului Dezvoltarii Umane al PNUD.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com