Nr. 51 (8 septembrie 2005)

Cronica de vacanta

29 iulie

In ziua in care Ziarul de Garda a implinit un an, la Muzeul National de Istorie, ziare curate, mai noi sau citite deja, intinse pe funii in bataia vantului. Persoane dragi — alaturi de Echipa de Garda. Invitatii ne–au adus flori, stilouri, apa si cafea, lasandu–si totodata amprentele digitale si autografele pe un panou, la intrarea in sala de expozitii a Muzeului National de Istorie, care a gazduit manifestarea. Mesajele lasate de prietenii nostri sunt cu totul speciale:


"Ma bucur de adevarul pe care pot sa–l gasesc in Ziarul de Garda", Maria Lupascu.
"Fiti adanci in veac, cat ati fost in acest an", Andrei Vartic.
"Ziarul de Garda sta de garda oamenilor cu dureri. Va multumim ca sunteti", Teodora Cozmin.
"La multi ani din partea echipei CIJ. Sunteti cei mai buni. Va iubim."
"La multi ani!", S.A. Moldpresa.
"Doar un an, dar atatea lucruri frumoase. Felicitari", Aura.
"Mult succes!", D. Braghis.
"Va iubim mult", Silvia Gangan.
"Multi ani si toti de garda la viitorul nostru", Ana si Alexandru Bantos.
"Cand o sa avem toti caracterul vostru? Basarabia va invinge", Constantin Cheianu.
"Deosebit respect pentru colectivul Ziarului de Garda", primarul de Capaclia.
"Fericirea nu–i un lucru usor, e dificil s–o gasim in noi si mai dificil e s–o gasim aiurea. Eu mi–am gasit fericirea la Ziarul de Garda, ca stagiara", Corina Chiriac.
"Izbanda neamului romanesc", Alexandru Arsene.
"Un veac de rezistenta", AS.
"Tot succesul din lume sa fie al vostru", Ecaterina Mardarovici.

1 august

O stire in posta redactiei ne face sa regretam ca am acceptat vacanta, chiar daca, intelegem, a fost una fortata. Este readusa in atentie Istoria integrata, iar actualii guvernanti incearca sa impuna acest obiect de studii, recurgand la numeroase ilegalitati. Unii istorici bat alarma, spunand ca obiectul scolar "Istoria integrata" va fi obligatoriu in scoli, incepand cu 1 septembrie 2005. Se mai semnaleaza ca, desi insistentele guvernantilor sunt mari, nu vor fi, totusi, suficiente manuale, deoarece Ministerul nu dispune de suficienti bani pentru tiparirea cartilor elaborate deja. Potrivit unor surse, s–ar putea ca guvernarea sa utilizeze din banii alocati de Banca Mondiala cu destinatia editarea manualelor. Greu de spus daca expertii Bancii Mondiale accepta sa dea bani pentru un curs despre care istoricii spun ca este antistiintific.

2 august

Vacanta e tot atat de diferita, precum diferita este fiecare zi, traita de noi.

"Ma numesc Costin, sunt din Ploiesti. Am 19 ani. Am terminat 8 clase cu diploma de capacitate luata cu 7,20. Am handicap locomotor cu boala amiotrofie spinala tip 2. Pot folosi computerul, am computer si Internet acasa. Ma pricep la Word si Web Design. Va rog sa ma ajutati sa imi gasesc un serviciu, sa pot lucra de acasa. M–as bucura de orice alte posibilitati care mi–ar permite castigarea independentei. Pentru a afla mai multe despre mine si despre boala mea, puteti accesa site–ul elaborat de mine www.geocities.com/costin_aschfr. Va mai spun ca sunt o persoana ambitioasa, care nu se da batuta cand este vorba de mine si de prietenii mei. Sunt un om pe care puteti conta. De fapt, o sa va convingeti de asta daca veti incerca sa colaborati cu mine. Costin." Acest mesaj l–am primit de pe adresa costin4u1986@yahoo.com. Am mers mai departe, intrand pe site–ul acestui tanar. I–am vazut pozele si felul in care se descrie el pe sine: "Eram in burta mamei mele, asta se intampla in 1986, prin iunie, dupa ce explodase centrala nucleara de la Cernobil. Mama ma purta in pantece, dar se ducea la munca. Ploua si din cauza exploziei aerul era poluat si ploaia devenea acida... In sfarsit, a venit ziua de 13 iunie 1986, cand m–am nascut eu. Nu parea sa ma fi afectat poluarea si ploaia acida provocata de explozia de la Cernobil. Am continuat sa arat sanatos pana la 8 luni, cand mama a inceput sa observe ca nu mai aveam puteri in picioare, nu mai puteam sa imi tin capul pe umeri... Doctorul i–a spus mamei ca daca are valuta, imi da trimitere peste hotare, daca nu are, nu ii poate da. Pe timpul acela, cu Ceausescu, nu prea avea oricine valuta. Asa am ramas in tara..."

Urmeaza o poveste trista, a unui tanar care isi cauta salvare prin intermediul Internetului. Nu stiu ce putem face noi pentru el. Poate un mesaj? Poate un gand bun, trimis in mod special pentru el?..

2 august

La un an de la asa zisa transformare a companiei de stat "Teleradio–Moldova" in institutie publica presedintele companiei, Ilie Telescu, a spus ca "parintii" institutiei sunt telespectatorii si radioascultatorii. Nici un cuvant despre amplele actiuni de protest ale jurnalistilor de la aceasta institutie, provocate de "abuzurile administratiei companiei". Protestatarii s–au opus, timp de doua luni, felului in care a fost transformata compania in institutie publica, s–au pronuntat impotriva cenzurii si epurarii de cadre. Astazi, in cadrul acestei institutii, cenzura e la ea acasa. Nici cei angajati, nici cei disponibilizati, nici societatea civila nu mai protesteaza. Nu a urmat nici o declaratie prin care cei calificati drept "parinti" ai unei institutii total controlate de comunisti sa se fi revoltat, argumentand ca nu ei au nascut acest monstru.

5 august

"Cand adevarul nu e liber, libertatea nu e adevarata"… Mai auzisem acest slogan atunci cand cautam o expresie ce ar reprezenta esenta Ziarului de Garda. Am zis atunci SPUNE ADEVARUL. Astazi este lansat un nou serviciu de stiri, "NovoPress CHISINAU", initiatorii caruia sunt si ei de acord: "Cand adevarul nu e liber, libertatea nu e adevarata".

8 august

Presedintele Voronin a convocat o sedinta in problema reprezentarii R. Moldova la CEDO, exprimandu–si ingrijorarea in legatura cu numarul sporit de adresari ale cetatenilor nostri la CEDO. "Tolerarea in continuare a acestei stari de lucruri afecteaza imaginea internationala a tarii noastre", spune Voronin, indignat din cauza celor 17 hotarari de condamnare a R. Moldova de catre CEDO. "Cresterea numarului de adresari ale cetatenilor R. Moldova la CEDO (217 cereri) vorbeste atat despre increderea crescanda a cetatenilor in institutia CEDO, cat si despre ineficienta actiunilor Guvernului si ale CSJ pentru micsorarea numarului de condamnari", a mai declarat Voronin. Presedintele a cerut ca in fiecare caz de condamnare a R. Moldova de catre CEDO, CSJ sa reactioneze adecvat fata de judecatorii vinovati, asta insemnand ca procurorii ar trebui sa intenteze in judecata actiuni prin care ar solicita recuperarea, de la judecatori, a prejudiciilor materiale cauzate statului.

11 august

Centrul Independent de Jurnalism, colegii nostri care ne–au gazduit la inceputurile Ziarului de Garda au intins astazi o mana de ajutor echipei de la "INFO–PRIM NEO", agentie independenta constituita din fostii ziaristi de la "INFO–Prim", dupa ce Consiliul Municipal Chisinau a decis lichidarea (democratica) a acestui grup de presa.

12 august

Aflam ca Irakul ramane cea mai periculoasa tara pentru jurnalisti. De la 20.03.2003, cand trupele americane si ale aliatilor au inceput razboiul impotriva regimului lui Saddam Hussein, si pana in august curent in Irak au murit 66 de jurnalisti si asistenti media. Lista acestora a fost publicata pe pagina web a organizatiei internationale "Reporteri Fara Frontiere" (http://www.rsf.org) cu sediul la Paris. Potrivit "Reporteri Fara Frontiere", in timpul conflictului din Vietnam, care a durat 20 de ani (1955–1975), au murit 63 de jurnalisti. Timp de patru ani, cat a durat razboiul din Iugoslavia (1991–1995), numarul reprezentantilor mass–media ucisi a fost de 49 de persoane. In Alger, intre anii 1993–1996, au fost omorati 57 de jurnalisti si 20 de asistenti media.

Primul jurnalist ucis in Irak este considerat operatorul companiei australiene ABC, Paul Moran. El a fost ucis la 22 martie 2003. Ultima victima din breasla jurnalistica in Irak, datata cu 28 august, a devenit Waleed Khaled, operator de sunete la Reuters TV.

13 august

Majorarile de preturi la produsele petroliere care, potrivit importatorilor, sunt impuse de cresterile de preturi pe piata mondiala, provoaca nemultumirea soferilor de maxi–taxi. Prin grevele, de scurta durata, a unor rute, ei cer majorarea taxei de la 2 la 3 lei.

16 august

Ministerului Dezvoltarii Informationale (MDI) si–a deschis prima reprezentanta peste hotare. La Odesa, in patria lui Ostap Bender, dar si a celor 220 de mii de cetateni ai Ucrainei, de origine romana, pe care regimul lui Voronin, cu sprijinul lui Molojen, ii reboteaza, inoculandu–le ca ar fi de "provenienta moldava".

19 august

De astazi Guvernul Tarlev a iesit in lumea larga, lansandu–si propria pagina pe Internet — www.gov.md. Oficial se declara ca prin lansarea acestei pagini, Executivul doreste sa–si faca cat mai transparenta activitatea si sa fie sa fie mai accesibil populatiei. De facto, insa, pagina web este o agenda desfasurata a vietii publice a premierului. Fara aprecieri, note sau critici…

25 august

Presedintele Voronin va acorda burse studentilor din institutiile de invatamant superior si elevilor din institutiile de invatamant mediu si de specialitate pentru anul curent de studii.

Desi sunt ale presedintelui, bursele vor fi platite din bugetul de stat. In comunicatul de presa al Presedintiei nu este specificat faptul ca bursele vor fi acordate, in exclusivitate, dupa criterii politice.

26 august

Astazi, la "Euro TV Chisinau", a fost pus pe post filmul documentar "VOT PARLAMENTAR 2005", realizat de Agentia Media IMPACT. Aflam ca, anterior, filmul a fost propus spre difuzare gratuita si Companiei "Teleradio–Moldova" care, insa, a refuzat sa–l accepte.

1 septembrie

Astazi, la Sibiu, are loc slujba de inmormantare a Mitropolitului Ardealului, Antonie Plamadeala, nascut in Basarabia, intr–o familie de cantareti bisericesti. A primit o educatie aleasa, a urmat cursurile seminarului "Gabriel Banulescu Bodoni" din Chisinau, apoi cursurile Facultatii de Teologie din Bucuresti si Cluj. A fost membru de onoare al Academiei Romane, al Academiei de Stiinte din Chisinau si al unor asociatii culturale de peste hotare. A fost cunoscut si pentru lucrarile sale literare. Vestea despre moartea sa a umplut de tristete inimile clerului si ale credinciosilor.

1 septembrie

Nu se stie de ce, prim–ministrul Vasile Tarlev a preferat sa participe la festivitatea de inaugurare a noului an scolar la Liceul "Mihailo Kotiubinski" din Chisinau.

Premierul a specificat ca Guvernul este constient de faptul ca pedagogii deocamdata nu sunt asigurati in plina masura, la nivelul importantei activitati pe care o desfasoara... Pentru merite deosebite in educatia tinerei generatii, premierul a inmanat diplome ale Guvernului celor mai buni profesori din liceu. De asemenea, Tarlev a lansat initiativa de a renova fatada edificiului in care este amplasat liceul vizitat de el la 1 septembrie. De fatadele altor licee sa aiba grija altii...

2 septembrie

Aflam, din presa, ca Festivalul "Invita Maria Biesu" nu contine nici o creatie nationala si costa 45,7 mii de euro.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com