Desi este unul dintre cei mai proaspeti ministri, viata sa este deja tulburata de numerosi dusmani. Noi, cei care am trait decenii la rand cu dusmanii in propria casa, ar fi trebuit sai intelegem starea de ministru, atacat de inamici. Frica, incertitudine, nesomn si neliniste… Cele cateva luni de sefie la Ministerul Culturii si Turismului lau obosit pe ministrul nostru, revenit in patrie dupa o grea misiune diplomatica in tara Marii Moarte. Chiar daca a obosit deja de rutina autohtona, tanarul ministru gaseste puteri sa lupte… pana si cu mortii, in numele realizarii amplului plan de guvernare comunista.
Astfel ca, dupa 15 ani de la revenirea la identitatea noastra nationala, redobandita prin lupta, vin in functii ministri de o structura si factura speciala. Dintre cei care, prin 1989, pe atunci cand tinerii basarabeni spalau tancurile cu sange, nu erau nicaieri in alta parte decat la Moscova, fiind instruiti cum ar trebui predata si interpretata istoria. Aflanduse pe atunci departe de casa, actualul ministru al Culturii asa si nu a inteles, ca "duhul nu seaseaza pe calup" (citat din Leonida Lari). Si pentru ca nu a inteles asta, incearca astazi sa aseze duhul national al basarabenilor, pe calupul inventat si fortificat stangaci, dar brutal, de actuala guvernare comunista.
Cateva exemple recente demonstreaza cat de "periculoasa" si cat de "mistuitoare" este lupta ministrului cu dusmanii sai. La sfarsit de august, in ajunul sarbatorilor noastre nationale, Cozma a spus ca nu va permite instalarea bustului marelui scriitor roman, Liviu Rebreanu, pe Aleea Clasicilor din Chisinau. A spus si sa tinut de cuvant. O motivare ridicola, potrivit careia bustul nu ar prezenta valoare artistica, a tinut piept in fata argumentelor intelectualitatii noastre si, la 31 august, de Ziua Limbii Romane, cei prezenti pe Aleea Clasicilor nu aveau de facut nimic altceva decat de a se tot intreba: de ce, pentru instalarea bustului, ar fi trebuit solicitata permisiunea si acordul lui Cozma pe cand exista deja un plan national de edificare si completare a sirului de busturi ale marilor nostri scriitori?
Lupta ministrului cu dusmanii nu sa incheiat insa cu acest episod rusinos pentru intreaga noastra cultura. La spectacolul consacrat Limbii Romane, el nu a putut suporta sa auda "Doina" lui Eminescu si a iesit demonstrativ din sala. A ramas uimita intreaga prezenta, demnitarul insa se simte in continuare bine mersi. Stupefiati, dar fara solutii la cei 15 ani de la redobandirea identitatii nationale romanesti, acceptam, aproape ca tacand, in functii ministri care inventeaza dusmani din randul scriitorilor romani si a podoabelor limbii romane, pornind, tot ei, lupta cu acestia. Fug din salile de spectacole atunci cand aud "Doina" lui Eminescu, il prigonesc pe Rebreanu de la locul sau, cucerit in istorie.
"Avem un ministru pe potriva culturii noastre", veti zice, amintind aici cum, dupa spectacolul nocturn din Piata Marii Adunari Nationale, tot de Ziua Limbii Romane, grupuri de tineri imbatati de excesul de alcool comercializat pe parcursul intregii zile in centrul Chisinaului, se bateau cu picioarele si pumnii chiar in fata Catedralei "Adormirea Maicii Domnului".
Aneta GROSU