Maine, 9 septembrie, de Ziua colaboratorilor SIS, va avea loc urmatoarea sedinta judiciara in cazul fostului sef al SIS, Valeriu Pasat, sedinta in care ar putea fi audiat in calitate de martor actualul sef al SIS, Ion Ursu. Pentru arestarea cetateanului R. Moldova, Valeriu Pasat, Rusia a depus la APCE o motiune impotriva Moldovei. Motiunea este discutata in aceste zile la Strasbourg.
Maine va fi reluat procesul in cazul lui Valeriu Pasat. Cu cateva zile in urma, inculpatul a fost internat la spitalul MAI, acuzand o infectie. "Nu stiu exact ce are, iau aparut niste eruptii pe piele, sar putea sa fie o infectie sanguina, dar medicii urmeaza sa stabileasca maladia si tratamentul necesar", nea spus Gheorghe Amihalachioae, avocatul lui Pasat.
Intre timp, la dosar au fost anexate marturiile, in acest caz, a doi cetateni americani. Presa a scris ca cei doi au reprezentat partea americana in momentul efectuarii tranzactiei MIGurilor. Agentia rusa "Interfax" a subliniat ca cei doi martori americani nu au confirmat acuzatiile de coruptie ale Procuraturii din Moldova, prin care Pasat ar fi prejudiciat statul cu 52 milioane USD la momentul efectuarii tranzactiei din 1997.
La sfarsitul lunii iunie, deputatul Federatiei Ruse, Korobeinikov, a depus la APCE o motiune de cenzura impotriva R. Moldova. In acest document, semnat de 5 deputati rusi, 2 armeni, unul ucrainean, unul elvetian si unul sarb, se sustine ca "Pasat a fost arestat la momentul in care sosea in Moldova pentru asi vizita rudele si pentru a participa la un miting al opozitiei. Arestul sau a avut loc la 5 zile dupa alegerile parlamentare din 6 martie 2005 si cu trei saptamani inaintea alegerilor presedintelui, prin care liderul Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin, a fost reales pentru cel deal doilea termen. Analizand aceste circumstante, nu se poate constata ca adevaratul motiv al arestului lui Pasat ar fi activitatea sa politica in Moldova pe durata campaniei electorale", in final fiind solicitat ca APCE sa analizeze cat de corecte au fost actiunile Procuraturii Generale din Moldova si cat de mult corespunde aceasta institutie standardelor inalte, ale Consiliului Europei, cu privire la drepturile omului. Motiunea este programata sa fie discutata pe parcursul acestei luni si Moldova va trebui sa raspunda in fata Rusiei, daca a procedat legal sau ilegal in cazul arestarii lui Valeriu Pasat. Lam intrebat pe avocatul fostului ministru al Apararii, Gheorghe Amihalachioae, daca Valeriu Pasat detine cetatenia Federatiei Ruse. "Nu, e doar cetatean al Modovei, are apartament si viza de resedinta la Chisinau", a raspuns avocatul, adaugand ca el personal nu a fost contactat de oficiali rusi sau de colegii lui Pasat de la RAO EAS pentru oferte de sustinere a clientului sau.
Dupa eliberarea sa din functia de director al SIS, Valeriu Pasat a fost angajat consilier pe probleme externe al lui Anatoli Ciubais, presedintele celui mai mare concern energetic din Rusia. Valeriu Pasat a fost demis de presedintele Vladimir Voronin si dupa aceasta in presa au aparut mai multe acuzatii ca Valeriu Pasat ar fi facut abuz de "secretele securitatii" moldovenesti in cercurile securitatii Federatiei Ruse. Chiar recent, in timp ce judecatorii in cazul Pasat erau in vacanta, presa a mai lansat o acuzatie la adresa acestuia.
O organizatie transnistreana, numita "ProEuropa", a publicat pe siteul agentiei "Infotag" un comunicat de presa in care se spune ca exdirectorul SIS, Valeriu Pasat, "dupa ce a fost demis, a locuit la Tiraspol pe parcursul unei jumatati de an, unde a fost in contact direct cu Vladimir Antiufeev. Pasat ia transferat lui Antiufeev date despre oficialii care lucreaza in structurile de guvernare ale Transnistriei care au acceptat sa coopereze pentru reintegrarea R. Moldova", adauganduse ca astfel Pasat ar fi facut, in mod ilegal, copii din bazele de date si aceste persoane demascate au fost lichidate de mana lui Antiufeev. Gheorghe Amihalachioae nea spus ca Valeriu Pasat nu a locuit niciodata in Transnistria si ca actiunile incriminate pentru perioada in care ar fi locuit acolo, de asemenea nu pot fi adevarate.
Maine, sedinta judiciara in cazul Pasat va fi reluata. Au ramas sa fie audiati doi martori, Viorel Cibotaru, fost angajat al Ministerului Apararii, si Ion Ursu, actualul director al SIS. "Pe acesti doi martori ii asteptam, restul lucrurilor au fost deja examinate", a mai declarat avocatul Amihalachioae. Viorel Cibotaru nea declarat, marti, ca nu fusese inca citat pentru ziua de 9 septembrie, afirmand ca a fost informat anterior ca este inclus pe lista de martori, dar nu cunoaste pe ce data trebuie sa se prezinte la proces. Lam mai intrebat, daca in calitate de martor, va confirma sau infirma acuzatiile care i se aduc lui Pasat. "Nu comentez", a fost raspunsul lui Viorel Cibotaru.
Amintim ca tot maine este ziua profesionala a lucratorilor SIS. Unul dintre ei, Valeriu Pasat, o va marca in sala de judecata. Sar putea sa nu fie singur, alaturanduise, in calitate de martor, actualul sef al SIS. Cel putin la biroul de presa al SIS nu nea fost nici confirmat, nici infirmat acest lucru. Sar putea, totusi, ca Pasat, cel care detine atatea taine ale armatei si securitatii din Moldova si a energeticii din Rusia, sa ramana tot mai singur in fata justitiei moldovenesti.
Alina Radu