Angajati ai organelor de drept, politisti si procurori, afirma ca oricat de mult ar munci sa deconspire filierele criminalizate si sai puna la respect pe demnitarii corupti, eforturile lor sunt zadarnicite, pentru ca, ori de cate ori ajung sa puna mana pe cei certati cu legea, apare cate un "nas" salvator si le naruie toate realizarile.
Dezamagiti de atitudinea duplicitara a autoritatilor care, pe de o parte, declara ca lupta cu coruptia e o activitate prioritara, iar, pe de alta parte, impart criminalii si coruptii in "ai nostri si restul", tot mai multi specialisti cu experienta abandoneaza organele de drept.
Un caz relevant in acest sens a avut loc la Comisariatul de Politie Chisinau, unde mai multi ofiteri operativi au demisionat in semn de protest fata de protectia pe care o acordau superiorii lor unei retele criminale de traficanti de automobile. Persoanele care, in procesul de investigatie, neau ajutat sa scoatem la iveala increngaturile periculoase dintre reprezentanti ai organelor de drept si lumea interlopa, au solicitat sa nu le divulgam numele pe motiv ca sunt fosti sau actuali lucratori ai organelor de drept.
Toate au pornit de la faptul ca seful Serviciului Politie Criminala al Comisariatului de Politie Chisinau, Grigore Copiimulti, maior de politie, a compromis o operatiune pe care colaboratorii sai o tatonau de doi ani, tinand in vizor o grupare criminala ce practica furtul automobilelor de lux. Acestia reusisera sa identifice statia tehnica, unde automobilele furate erau reparate sau dezasamblate si vandute ulterior pe piese. "Afacerea" aducea venituri colosale. Cu greu, sa reusit chiar reperarea unei "limbi", adica a unei persoane care isi daduse acordul sa coopereze cu Politia pentru a identifica intreaga filiera. Politistii spun ca operatiunea a decurs bine atata timp, cat despre mersul ei nu li sa raportat superiorilor.
In momentul cand politistii din grupul operativ erau pe punctul de a le pune catusele capilor gruparii, obtinusera informatii ca acestia aveau "acoperis" solid in structuri de stat. Tot atunci, seful serviciului lea cerut un raport despre rezultatele operatiunii. Astfel, membrii grupului operativ au fost siliti sa scoata asii din maneca. Imediat cum a auzit despre faptul ca cineva e dispus sa conlucreze cu Politia, Copiimulti lea cerut ca acesta sai fie adus in birou. Din motive de securitate nu vom divulga numele persoanei, insa vom descrie felul in care aceasta a fost tratata de catre oamenii legii. La 5.11.2003, in jurul orei 21.00 (!) "limba" a fost adusa in biroul sefului Politiei Criminale Chisinau. In birou, Copiimulti ia cerut, pe un ton ultimativ, sa spuna tot ce stie. Fara a astepta raspunsul, la apucat de gat si de centura, trantindul de pereti. Dupa o astfel de "audienta", de vreo jumatate de ora, Copiimulti a ordonat ca omul care venise de bunavoie la Politie, sa fie retinut, fara vreun temei legal pentru aceasta. A doua zi, pe 6 noiembrie, la indicatia lui Copiimulti, ofiterii de urmarire penala Andrei Chicu si Mircea Tataru, lau condus pe "ghinionist" in biroul 222, unde, intre ora 18.30 si 20.00 lau torturat groaznic. Pentru a nu lasa urme, politistii au recurs la metode "specifice": lau lovit in cap cu un recipient din plastic plin cu apa, doborandul la pamant, iau legat picioarele si mainile la spate, iau trecut printre maini si picioare teava unui cuier pe care au puso pe doua mese. Tinandul atarnat in aceasta pozitie, politistii au continuat sal loveasca in cap cu recipientul cu apa si cu o scandura din speteaza unui scaun peste talpi si fese. Metodele prin care a fost torturat cetateanul respectiv sunt descrise cu lux de amanunte in dosarul penal nr.2003018097, pornit ulterior de Procuratura Chisinau in baza plangerii depuse de victima.
Politistii cu care am discutat spun ca interventia brutala a lui Copiimulti, care a compromis operatiunea, a avut scopul de al reduce la tacere pe cetateanul dispus sa colaboreze cu organele de drept. Ei nu exclud ca seful Serviciului Politie Criminala a Comisariatului municipal de Politie ar fi interesat sa "acopere" activitatea gruparii respective sau lucreaza pentru cineva care "patroneaza" aceasta retea. Metoda torturii a fost utilizata tocmai pentru a documenta faptul ca persoana respectiva nu stie nimic si, prin urmare, ceea ce declarase anterior despre acea grupare nu corespunde adevarului.
De altfel, aceeasi situatie sa repetat si la Procuratura municipiului, unde toate eforturile procurorilor care au instrumentat dosarul respectiv, acumuland probe concludente ce ar dovedi vina lui Copiimulti, au fost duse de rapa. Sa gasit un "nas" si la Procuratura Generala, care a intervenit pentru al ajuta pe maiorul de politie sa iasa basma curata. In pofida secretomaniei cu care se baricadeaza Procuratura municipiului, am aflat ca, pe parcursul anchetei, din dosar au disparut toate probele carel inculpau pe Copiimulti. Toate acestea sau intamplat dupa ce in fruntea Procuraturii Generale a venit Valeriu Balaban. Interesul lui Balaban de a musamaliza acest caz lam identificat usor. Avocatul lui Copiimulti este Galina Balaban, sotia procurorului general. Prin urmare, au fost puse in joc toate resursele pentru asi scapa clientul de parnaie. Altfel, cum am explica faptul ca desi Grigore Copiimulti era principalul suspect in dosarul penal nr.2003018097, iar la 15 martie 2004 este pus sub invinuire, de rand cu cei doi subalterni ai sai, in dosarul care a fost trimis in judecata la sfarsitul lunii mai curent, numele lui nu mai figureaza.
Procuratura municipala a confirmat, la 25 aprilie 2005, intrun raspuns dat unei solicitari CIN, ca "urmarirea penala pe dosarul nr.2003018097 se efectueaza in continuare", insa a refuzat sa ne spuna daca Copiimulti este cercetat in dosarul respectiv, invocand taina anchetei. Procuratura insa nu putea sa invoce taina anchetei, daca seful de la Politia Criminala nu ar fi fost cercetat in dosarul respectiv. Nu am putut afla la Procuratura municipiului daca sa cerut sau nu suspendarea lui Copiimulti din functie pe durata anchetei penale, insa la MAI am aflat ca el a lucrat un timp in calitate de sef interimar al comisariatului de politie al sectorului Buiucani din Chisinau. Miscarea a fost facuta, dupa cum am aflat de maimarii MAI pentru a astupa ochii Procuraturii, ca chipurile lau destituit din functie. Si numai cum sau linistit apele, Grigore Copiimulti a revenit inapoi in fruntea sectiei Politie Criminala a Comisariatului de Politie Chisinau.
In discutia pe care un reporter CIN a avuto cu ofiterul de politie, acesta, sigur pe sine, a negat ca a fost vreodata cercetat penal si ca ar cunoasteo pe Galina Balaban, avocatul care la scos din belea. Luat insa la intrebari, el a inceput sa atace: ca "reporterul este platit", ca "cineva are interese sal denigreze", apoi sai ceara reporterului sa iasa din birou. Am incercat sa vedem pe ce sau pe cine se bazeaza siguranta sefului Politiei Criminale. El a venit la Comisariatul de Politie Chisinau de la Brigada cu Destinatie Speciala "Fulger", unde activase in subordinea actualului ministru al Internelor Gheorghe Papuc, care era sef de brigada la acel moment, si a lui Vladimir Botnari, actualul viceministru de Interne.
Am incercat sa aflam pozitia oficiala a PG in legatura cu acest caz. Intrucat nu avem acces in PG, deoarece conducerea acestei institutii a refuzat acreditarea unui reporter al CIN, am incercat sa obtinem raspunsul la telefon. Procurorii pe care iam telefonat neau spus ca trebuie sa solicitam permisiunea Serviciului de presa al PG. Insa, procurorii cu care am reusit sa discutam nu au vrut sa declare nimic oficial, strangand din umeri sau aruncandune replici de genul "da ce, nu stiti de ce se intampla asa?" sau "pe politistii cu "crisa" nui poti pune la duba".
CIN a investigat, pe parcursul ultimilor ani, mai multe cazuri cu rezonanta in care politistii sau dedat dezmatului, sfidand legile statului. Urmarind cum sa desfasurat fiecare caz in parte, constatam ca nici unul dintre cei carora, la anumite momente, li sau incriminat crime grave, nu a ajuns dupa gratii. Unii dintre ei, in cel mai rau caz, sau ales cu condamnari, cu suspendare sau cu amenda. Cei mai multi au revenit in MAI, chiar daca au fost cercetati penal. Ce sa zicem de politistii de rand sau sefuleti de prin comisariate si minister, daca chiar ministrul Papuc, care, pana a veni in fruntea ministerului, era principalul suspect intrun dosar privind delapidari de fonduri la Brigada cu Destinatie Speciala "Fulger" pe care o conducea, fiind promovat, sa ales si cu bunavointa CCCECului care a avut grija sai stearga pacatele, astfel incat fostul comandant al "Fulger"ului nu mai figureaza ca banuit in dosarul respectiv, desi cele cateva sute de mii de lei au disparut tocmai cand, fara semnatura sa, nu se derula nici o operatiune financiara in unitatea respectiva.
Centrul de Investigatii Jurnalistice