Nr. 48 (14 iulie 2005)

 Editorial

Despre alegerile esuate
In linii mari, absenteismul alegatorilor la urnele de vot in ziua alegerilor locale din 10 iulie 2005 reprezinta un semn bun: alegatorii din capitala Basarabiei au inceput sa prinda la minte Continuare 

Din partea publicului larg
Sambata, in ajunul alegerilor locale din 10 iulie, atunci cand agitatia electorala era interzisa prin lege, cutiile postale ale chisinauienilor erau tixite de foi volante cu un continut cel putin revoltator pentru cei care nu impartasesc politica PCRM. Continuare 

Despre alegerile esuate

In linii mari, absenteismul alegatorilor la urnele de vot in ziua alegerilor locale din 10 iulie 2005 reprezinta un semn bun: alegatorii din capitala Basarabiei au inceput sa prinda la minte, ceea ce insa nu se poate spune despre alegatorii din satele noastre, in care s–au desfasurat alegeri locale.

Esecul alegerilor din municipiul Chisinau nu se explica prin ceea ce se spune la nivel oficial (plecarea oamenilor in vacanta), caci, la noi, in zilele noastre, isi permit sa plece la odihna doar persoane cu bani. Acestia, insa, reprezinta o minoritate in Moldova de la rasarit de Prut.

Adevarata explicatie a absenteismului care a provocat esecul alegerilor este de o cu totul alta natura si sunt prea putini cei care vor sa priveasca in ochi adevaratele motive ale esecului electoral.

Alegatorii s–au saturat de escrocherii si de escroci, de mincinosi si de carieristi, de toti cei care, in timpul alegerilor, se prefac ca se afla in raporturi de opozitie, iar in tot restul timpului colaboreaza cu puterea in vederea repartizarii de posturi avantajoase si acumularii de bogatii fabuloase. Ei sunt interesati numai de bani, de posturi inalte si de onoruri, dupa alegeri uitand de promisiunile facute alegatorilor, toti sunt capabili sa minta, sa tradeze pamantul stramosesc si cauza nationala si aceasta dupa ce exploateaza, facand uz de toate mijloacele, slabiciunile votantilor.

Si in recenta campanie electorala, concurentii au evitat sa discute in public probleme cu adevarat stringente ale capitalei R. Moldova: cele legate de educatie si de instruire, de somaj, de saracie, de locuri de munca disponibile, de statutul limbii romane.

Toti concurentii electorali din Chisinau au cautat sa evite discutii privind legatura dintre problemele chisinauienilor si problemele generale ale intregii societati.

Concurentii electorali nu s–au criticat reciproc ceea ce demonstreaza tendinta lor ascunsa de a nu se divulga. Aceasta "strategie" a condus la reducerea autoritatii tuturor candidatilor, dar si a partidelor acestora.

Nici un candidat la primarie nu s–a prezentat in fata electoratului cu idei noi, cu spirit de cinste si dreptate.

Alegatorii nu au nimic impotriva tanarului candidat liberal, Dorin Chirtoaca, dar isi dau seama ca in spatele acestui tanar inteligent, onest si nevinovat pentru instaurarea degringoladei in acesta parte a Moldovei in perioada postsovietica, ar putea sta ascunse numeroase elemente compromise, dintre cele care, de 15 ani, tot migreaza dintr–un partid in altul in cautarea unor posturi mai bine platite si mai avantajoase, posturi cat mai bune pentru practicarea coruptiei si a altor actiuni ilegale — situatie specifica mai tuturor partidelor politice de la noi.

Multi alegatori moldoveni considera ca tanarul nostru concurent electoral merita sa devina primar al Chisinaului, fiind capabil sa dea urbei un nou si binefacator suflu in toate domeniile, ca alegerea domniei sale in functie de primar ar putea marca inceputul unei perioade de trecere de la o clasa politica compromisa, la una noua, capabila sa indrepte Basarabia pe calea cea dreapta, prin promovarea unor persoane mai tinere, mai cinstite si mai profesioniste — lucru fara de care nu se pot realiza schimbari de ordin social, politic, economic, moral sau national. In acelasi timp, oamenii isi dau seama ca respectivul candidat electoral, devenind primar, in virtutea tineretii sale si a lipsei de experienta administrativa s–ar putea lasa manipulat de catre cei care se ascund in spatele lui.

Dupa parerea mea, Dorin Chirtoaca are nevoie de un staf electoral mai eficient si demn de luat in seama.

Clasa politica de la noi este complet compromisa si depasita de realitatile locale si mondiale.

Ion STAFI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com