Nr. 48 (14 iulie 2005)

EXOD

Ambasada Italiei luata cu asalt de cetateni moldoveni

Lipsa, la Chisinau, a unei ambasade italiene, in situatia in care sute de mii de cetateni ai R. Moldova s–au stabilit cu traiul sau muncesc temporar in Italia, provoaca numeroase probleme acestor persoane si familiilor ramase in Moldova.

Potrivit unor statistici neoficiale, circa jumatate din milionul de cetateni ai R. Moldova, plecati la munca in strainatate, au preferat Italia. Ei spun ca este o tara latina, oamenii sunt darnici si ospitalieri, clima este favorabila, iar, pana la urma, Roma e mai aproape decat Parisul sau Londra.

In prezent, la Chisinau sunt acreditate 13 ambasade straine, o misiune diplomatica italiana fiind lipsa in sirul ambasadelor Belarusiei, Bulgariei, Chinei, Poloniei, Rusiei sau Ucrainei care isi desfasoara activitatea in capitala R. Moldova. Desi cetatenii R. Moldova, cei care muncesc in Italia, au adresat mai multe demersuri, solicitand deschiderea la Chisinau a unei misiuni diplomatice, in scopul simplificarii regimului de acordare a vizei, de mai multi ani, situatia ramane neschimbata. Astfel, pentru drumul Chisinau–Bucuresti–Chisinau, cei interesati sa ajunga la Ambasada Italiei achita 400–500 de lei, dupa care, pentru legalizarea documentelor sau pentru deschiderea vizei, sunt obligati sa plateasca inca 2 mil. de lei romanesti (circa 800 de lei). In cazul in care solicitarea de viza este tratata cu refuz, acesti bani nu sunt rambursati. Chiar daca drumul e greu, iar sumele impunatoare, solicitantii de vize spun ca aceste probleme ar putea fi depasite, in cazul in care nu ar exista altele, mult mai complicate. Astfel, dupa o noapte nedormita din cauza drumului, la prima ora matinala, te vezi postat intr–un rand de vreo suta de metri distanta de poarta ambasadei. Dupa trei ore de veghe la coada, la 9.00, misiunea diplomatica isi incepe activitatea. Cei care sunt pentru prima data intr–un astfel de rand mai spera ca isi vor putea solutiona problemele sau cel putin vor afla raspunsuri la intrebarile ce–i intereseaza.

Adevarul despre aceste sanse il cunosc doar cei care vin aici in mod repetat. "Am mai fost la ambasada de patru ori. Pentru ca nu–mi erau in regula toate actele, eram nevoita sa ma intorc acasa pentru a le pune in ordine pe toate. De fiecare data faceam totul cu multa rabdare in speranta ca voi putea pleca in Italia, pentru a face un ban si a–mi intretine copiii", povesteste Maria Stangaci, stand la coada. Ea are doi copii, unul de 12 ani si altul de 16 ani si crede ca singura sa sansa de a depasi saracia este plecarea, pentru un timp, la munca in Italia.

In fata Ambasadei Italiei la Bucuresti aflu ca, in ultimii ani, numarul cererilor de plecare in strainatate a crescut atat de mult, incat legalizarea documentelor si deschiderea vizelor sunt efectuate doar in temeiul unor programari prealabile. "Programarile continua, iar listele cu solicitanti sunt completate deja pana la sfarsitul lunii septembrie", a declarat oficial un angajat al ambasadei. Singurii care se bucura de inlesniri sunt cetatenii Italiei. Ei nu au nevoie de programari si nu stau la rand in fata misiunii diplomatice. Problemele si le rezolva la ore exacte, fara dificultati.

O alta categorie de solicitanti de vize sunt aspirantii la studii in Italia. Luna mai a fost perioada in care au fost receptionate actele de la cei care vor sa plece in strainatate la studii. Pentru a aduna documentele necesare, tinerii au fost nevoiti sa parcurga o cale lunga pe la Ministerul Justitiei, Ministerul Invatamantului, Ministerul de Externe, pe la birouri de traducere si pe la birouri notariale. Deseori, dupa saptamani intregi de eforturi, de timp si de bani cheltuiti pentru traduceri, copii si autentificari (60 de lei pentru o singura pagina legalizata, timp de o singura zi), se constata ca toate acestea pot fi tentative zadarnice, deoarece nimeni nu–i asigura ca vor obtine viza. Cei care incearca sa plece la studii in Italia si–au depus actele pana in ziua de 22 aprilie 2005, iar despre acord sau refuz vor afla doar in luna august. De la solicitanti aflu ca cei mai multi dintre viitorii studenti au ales facultatile de economie si de medicina, fiind sfatuiti in acest sens de prietenii lor plecati deja in Italia. Majoritatea sunt siguri ca vor pleca, deoarece, in calitate de garantii, isi au propriii lor parinti, plecati de mai mult timp incolo. Confirmarea ca sunt acceptati la studii universitare trebuie insotita de alte acte care ar demonstra ca au unde locui in orasul, unde–si vor face studiile. Pentru aceasta ei trebuie sa dispuna de o scrisoare de ospitalitate din partea unui cetatean italian, de copia unui document ce confirma ca unul dintre parinti se afla legal in tara, de asigurare medicala, de un bilet tur–retur si de un cont deschis in banca pe numele viitorului student, garantie ca va avea cu ce se intretine fiind acolo la invatat.

Dar drumul tanarului aspirant la studii nu se incheie aici. Dupa deschiderea vizei, candidatul trebuie sa plece la universitatea aleasa, pentru a sustine examenele de admitere. Doar atunci cand afla ca sunt admisi la universitate, isi pot spune cu siguranta ca sunt studenti. Toti parcurg un drum lung, in urma caruia unii reusesc, iar altii se intorc acasa dezamagiti, dupa ce au cheltuit sume enorme.

Acesta este aspectul oficial al procedurii de legalizare a plecarii cetatenilor R. Moldova in Italia, majoritatea, insa, sunt plecati ilegal. Cei ce pleaca ilegal, insa, sunt supusi unor numeroase riscuri. La poarta ambasadei italiene de la Bucuresti am cunoscut povestea Catalinei Frunza, de 53 de ani, de meserie inginer–constructor. Din cauza salariului de doar 800 de lei, ea a fost fortata de imprejurari sa plece din Moldova. A ales Italia. "De patru ori am incercat sa plec si de fiecare data am esuat. Am incercat sa plec pe mare, neavand viza in pasaport. Cand am ajuns la punctul de sud al Italiei, am fost lasata in voia sortii pe litoral. Nu cunosteam nici limba, nici geografia statului, stiam doar ca am in suflet credinta pentru Dumnezeu", ne–a povestit Catalina Frunza, aflandu–se din nou in asteptarea unei vize, dupa ce a fost acasa sa–si revada copilul. Aceste cazuri ii uimesc pe multi, dar nimic nu stopeaza procesul de emigrare. Zilnic ambasadele continua sa fie inundate de cei care vor sa plece din Moldova din cauza unor conditii nefavorabile de trai — Ambasada Italiei de la Bucuresti, in mod special. Cu toate acestea, demersurile cetatenilor R. Moldova care sesizeaza despre oportunitatea deschiderii la Chisinau a unei misiuni diplomatice italiene, raman fara raspuns.

Corina CHIRIAC


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com