Nr. 46 (30 iunie 2005)

 Social

Gradina Botanica: sfarsit de poveste?
Dupa ce a investit 9 milioane de lei in reconstructia si reamenajarea Gradinii Botanice, Centrul comercial "Elat" este fortat sa se retraga din acest parc Continuare 

Fereastra intemnitata
Familia Mursa din Chisinau este din 1999 in litigiu cu vecina lor, Maria Podihevici. Continuare 

Paraziti in zonele de agrement
Trei dintre cele sase lacuri municipale prezinta pericole pentru sanatate si viata Continuare 

Paraziti in zonele de agrement

E vara si caldura te indeamna spre plaje fierbinti, cei mai multi dintre noi, insa, nu tin cont de calitatea apei si a plajelor din zonele de agrement. In municipiul Chisinau avem 6 zone de distractie, dintre care cateva sunt foarte populate. Aceste zone sunt : Vadul lui Voda, Vatra (cunoscut sub denumirea Ghidighici), la Izvor, Valea Morilor, Valea Trandafirilor si parcul Rascani. Starea ecologica a acestor bazine este nesatisfacatoare. Conform datelor Centrului municipal de medicina preventiva, scaldatul in lacuri este periculos. Dl Borlacioc, specialist la acest Centru, ne–a declarat: "Aceste bazine nu pot avea o stare mai buna pentru scaldat, deoarece au fost construite ca decorative si nu cu scopul de a fi destinate scaldatului."

Tinand cont de faptul ca aceste locuri nu sunt curatate intens, amenajate conform regulilor sanatatii si nu sunt prevazute pentru scaldat ( asa cum am mentionat mai sus), apele nu corespund cerintelor obligatorii. Distractiile in aceste zone il determina pe om sa–si ignore igiena personala, astfel punandu–si viata in pericol.

Cercetatorii de la Centrul municipal de medicina preventiva ne informeaza ca dintre cele 6 zone de agrement, apa carora a fost analizata din punct de vedere chimic, pana la deschiderea sezonului, doar 3 corespund standardelor oficiale: Vatra, la Izvor si cel din parcul Rascani. Astfel de analize se efectueaza in fiecare luna, atat in timpul sezonului estival, cit si in cursul anului. Anual se constata ca pana la deschiderea sezonului probele corespund normelor sanitare, insa pe la mijlocul verii, din cauza aglomeratiei excesive, apa inceteaza sa se mai incadreze in aceste standarde. De obicei, factorul uman provoaca boli diareice acute (BDA): dezinterie, holera, diaree.

Intre timp s–a mai demonstrat ca si cristalele de nisip din zona plajei contin niste ousoare numite "toxofera canina"– care infecteaza populatia cu hermenti. De obicei, cainii sunt purtatori ai hermentilor, motiv din care plimbarea animalelor prin zonele de agrement ar trebui interzisa. De toate aceste incalcari sunt responsabile organele de politie. Specialistii spun ca acestia nu prea fac fata cerintelor.

Centrul de medicina roaga populatia de a se abtine de la scaldat in bazinele, unde apa nu corespunde normelor sanitare. Specialistii solicita organele de politie sa–si faca datoria, contribuind la respectarea starii sanitare a zonelor de odihna.

Natalia VASILACHE


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com