Nr. 46 (30 iunie 2005)

 Social

Gradina Botanica: sfarsit de poveste?
Dupa ce a investit 9 milioane de lei in reconstructia si reamenajarea Gradinii Botanice, Centrul comercial "Elat" este fortat sa se retraga din acest parc Continuare 

Fereastra intemnitata
Familia Mursa din Chisinau este din 1999 in litigiu cu vecina lor, Maria Podihevici. Continuare 

Paraziti in zonele de agrement
Trei dintre cele sase lacuri municipale prezinta pericole pentru sanatate si viata Continuare 

Fereastra intemnitata

Familia Mursa din Chisinau este din 1999 in litigiu cu vecina lor, Maria Podihevici. Atunci cand a decis sa–si edifice o casa, Maria Podihevici a ridicat, neautorizat, un nivel in plus, in loc de acoperis, iar in latime a extins peretele cu 90 cm fara a coordona modificarile respective cu autorul proiectului,Valeriu Rurac, si cu Departamentul Arhitectura si Urbanism al Primariei Chisinau, blocand, astfel, fereastra familiei Mursa si deteriorand acoperisul casei acestora. "Am cumparat casa in 1998, iar din 1999 vecina a inceput constructia. De atunci s–au iscat problemele noastre", spune dna Mursa care, in toti acesti ani, a tot cautat sa–si salveze casa de deteriorarile la care o supun vecinii. "Mai intai de toate am apelat la Pretura Centru, unde am aflat regulile pe care, in mod obligatoriu, trebuie sa le respecte vecinii atunci cand initiaza o constructie. Regulamentul prevede ca distanta dintre ferestrele caselor vecinilor trebuie sa fie de 6 m, iar intre constructii — de 5 m. Intre fereastra mea si a Mariei Podihevici nu este nici un spatiu. Peretele e lipit de fereastra. Ea afirma ca noi am cumparat casa fara fereastra, construind–o in 2003, ceea ce nu este adevarat. Acum as accepta distanta de cel putin 1 m, in locul celor 6 m, prevazuti de normele legale", afirma dl Mursa.

Asadar, din 1999, familia Mursa a apelat la Inspectia de Stat in Constructii, la Departamentul Constructiilor si Dezvoltarii teritoriului al R. Moldova, la Primaria mun. Chisinau, la Ministerul Sanatatii etc… Peste tot li s–a sugerat ca litigiul e de competenta organelor de judecata. Prin hotararea Comisiei administrative a Preturii sectorului Centru, beneficiarului constructiei, Mariei Podihevici, i–a fost aplicata o sanctiune administrativa sub forma de amenda in marime de 500 de salarii minime. Aceeasi decizie prevede demolarea constructiilor executate neautorizat. Ulterior amenda a fost micsorata pana la 200 de salarii minime, decizia apartinand Judecatoriei Centru, care si–a intemeiat verdictul facand trimitere la situatia dificila a familiei Podihevici. Demolarea unei portiuni a constructiei a fost efectuata pentru a construi acoperisul conform proiectului, insa nu au fost demolati si cei 90 cm. Astfel, in scrisoarea Ministerului Sanatatii, adresata dlui Mursa, se spune:

" ...Geamul odaii de locuit a fost inchis la efectuarea lucrarilor de reconstructie cu un perete capital, iar patrunderea apelor de ploaie pe peretii odailor locative este cauzata de constructia acoperisului cu incalcari tehnice..."

"Avem doi copii si nu putem sa–i crestem in conditii normale. Platim toate serviciile comunale, insa traim in mucegai si vedem, zi de zi, cum se risipeste acoperisul nostru. Am apelat si la EuroTV, insa Maria Podihevici n–a acceptat sa fie filmat obiectul litigiului, amenintand echipa de filmare cu cutitul. Ea a manifestat violenta si in raport cu reprezentantii politiei de sector", spun sotii Mursa.

"Toate documentele sunt in regula. De fapt, ei au construit fereastra in 2003. Nu este adevarat ca am sarit cu cutitul, sunt minciuni", incearca sa se apere Maria Podihevici.

Acest litigiu a ajuns a fi examinat la Curtea Suprema de Justitie, insa fara rezultate concrete.

Intr–o scrisoare datata cu 17 martie 2005, adresata dlui P. Budurin, vicepretor al sectorului Centru, seful Inspectiei de Stat in Constructii, Mihail Ceban, intreaba: "Cui nu–i este clar ce trebuie de demolat? Desigur, tot ce a fost construit neautorizat." Intr–o alta scrisoare, din 25 mai 2005, adresata dlui V. Ursu, primar interimar al mun. Chisinau, semnata de Mihail Ceban, scrie: "Pe parcursul ultimilor trei ani, Inspectia de Stat in Constructii nu poate sparge temelia birocratica si corupta, cu care s–a impainjenit "elita" Preturii Centru si care, in pofida unor interese proprii, isi bate joc de oameni simpli... Apar intrebarile: care ar fi fost reactia Dvs. personala, daca vecinul va bloca fereastra printr–o constructie neautorizata, din start fiind blagoslovita de lucratorii Primariei, si ce drept moral, legal, profesional etc. aveti pentru a va comporta asa cu familia Mursa?

Inspectia de Stat in Constructii propune sa reexaminati situatia creata cu intreprinderea masurilor pentru demolarea fortata a constructiei neautorizate edificate de catre dna M. Podihevici. In caz contrar va convoca la fata locului toate posturile de televiziune, unde vor fi prezentate documentele compromitatoare, iar despre acoperirea cazului dat, va fi informat presedintele tarii, Parlamentul, prim–ministrul, procurorul general si Centrul anticoruptie ca despre un caz "clasic" de coruptie si voluntarism."

Anastasia Nani


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com