Nr. 46 (30 iunie 2005)

 Divers

Premiul Nobel pentru femeile din Moldova
Ieri au fost facute publice listele nominantilor la Premiul Nobel pentru Pace 2005. Continuare 

Un basarabean la Opera Italiana
Pentru a deveni cantaret de opera in Italia, trebuie sa fii "european". La noi, ca sa razbati, trebuie sa ai un tatic sau un unchi foarte bogati Continuare 

Mileniul III, cincinalul II, afacerea nr.1
Margele din furnitura franceza si "sarme gasite pe drum", baieti imbracati in blugi rupti, purtandu–le intr–un hotel de lux, tenor de la "La Scala" in sacou pe pielea goala si cu palarie de dama, jurnaliste lucrand in cea mai saraca tara din Europa, servind punci... Continuare 

Mileniul III, cincinalul II, afacerea nr.1

Margele din furnitura franceza si "sarme gasite pe drum", baieti imbracati in blugi rupti, purtandu–le intr–un hotel de lux, tenor de la "La Scala" in sacou pe pielea goala si cu palarie de dama, jurnaliste lucrand in cea mai saraca tara din Europa, servind punci — toate aceste combinatii, putin spus "stranii", au fost implementate vinerea trecuta de Lorina Balteanu, cu ocazia inaugurarii noii sale afaceri numita "Artelo".

"Mi s–a facut frica sa fi disparut din atentia publicului", a declarat Lorina Balteanu pentru jurnalisti, dupa cativa ani de absenta din presa tarii care a nascut–o. S–a mai auzit pe ici, colo ca ar fi avut o galerie de arta la Nice, Franta, ca a nascut o fetita si a devenit mama adevarata, ca se ocupa de design de interioare, dar toate aceste noutati apareau neinsotite de detalii, care ar contura portretul actual al controversatei Lorina Balteanu. "Pot spune ca viata mea ia turnuri categorice o data la 5 ani", a spus Lorina si dupa vreo 5 ani de afaceri cu arta in Franta, anticipati de alte cincinale dedicate deschiderii Fundatiei Soros la Chisinau, scrierii de versuri sau constructiei de case, Lorina a revenit in atentia publicului cu o afacere noua, dar se pare ca destul de veche — un atelier de bijuterii.

Comunismul favorizeaza creatia de bijuterii

"In ultimii ani de comunism (se are in vedere anii '80–'90, caci acum o fi iar primii ani de comunism, n.r.) fusesem refuzata de toate redactiile posibile si a trebuit sa gasesc o alta ocupatie. M–am apucat de confectionat margele si nu a mers rau — din banii de margele mi–am construit prima mea casa", declara acum Lorina Balteanu. Deci, cincinalul II din mileniul III va fi dedicat afacerii "Artelo" care se compune din urmatoarele notiuni: arte, artel, Lorina si Loghin — numele ei dupa sot. Lorina sustine ca nu va folosi metale "grele", cum ar fi aurul si argintul, caci "nu mai sunt acestea chiar atat de nobile". Bijuteriile ei care depasesc suma de 30 de euro per bucata de colier, inel, bijuterii pentru picior sau cercei, sunt facute din furnitura franceza si "tot ce nu se mananca", adica "cioburi din vase sparte, bucati de sarma gasite pe drum, bucati de bluze rupte, dar interesante" — asa isi descrie patroana "Artelo" marfa. Cu toate acestea, bijuteriile Lorinei sunt piese de arta, confectionate cu multa seriozitate, in conformitate cu schitele vestitului artist plastic Iurie Platon, cu dibacia catorva tinere cu studii in domeniul designului si sub privirea antrenata prin saloanele europene a doamnei Balteanu. Desi a incercat sa dea o tenta hilara prezentarii acestei afaceri, este putin probabil ca proiectul "Artelo" este doar o nebunie de moment. Lorina nu a recunoscut sub nici o forma ca a muncit mult, dar se vede ca a muncit serios la aceasta afacere: a studiat piata bijuteriilor, a stabilit care este bresa, a facut un business–plan, a selectat si a instruit personalul, a cautat localul, a facut contracte si multe–multe calcule economice, a organizat importul de materie prima, producerea, vanzarea. In final, a muncit tot atat de mult pentru lansarea afacerii, organizand doua evenimente "nastrusnice", care nu apar fara sa consumi idei, timp si ambitie. Lansarea s–a facut printr–un "business morning" cu femeile de afaceri si o prezentare — pentru jurnalistele din Chisinau.

Jurnalistele s–au prezentat ca la apel, doar ca "au fost cam pasive si speriate", vorba Lorinei. Ce puteau face ele, fiind "smulse" din cotidianul saracacios al unei zile toride in R. Moldova si aruncate in racoarea unei sali de lux, unde Lorina intr–o rochie extravaganta de in a prezentat baieti in blugi sfartecati care purtau coliere excentrice, in timp ce pahare racoritoare cu punci oranj le furau ochii, furati deja de bijuterii complicate si ravnite.

In aceeasi zi, ca prin ironie, in Parlament s–a discutat un proiect de lege cu privire la egalitatea dintre barbati si femei, iar presa a spus ca femeile in Moldova castiga de doua ori mai putin decat barbatii, iar in jurnalismul moldovenesc majoritatea este constituita din femei care castiga putin. In cea de–a treia zi de activitate a buticului "Artelo" Lorina a declarat ca s–au vandut cele mai scumpe bijuterii, fara sa stim daca acestea au fost cumparate de femei din Moldova sau de barbati din strainatate.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com