Acest sat se afla la o distanta de 140 km de Chisinau si la o distanta de vreo 35 de km de raionul Cantemir. Oamenii din Haragas sunt de parerea ca satul o duce greu din cauza ca este situat pe o costisa incercuita de alte sate mari si mici si pentru ca nu are iesire directa la raion. In reportajul publicat anterior, am descris realitatea simpla a acestui sat, fara a umfla sau a ascunde ceva despre conditiile de existenta ale locuitorilor de acolo (vezi Ziarul de Garda, 21 aprilie 2005). Joia trecuta, 16 iunie, am poposit la scoala, unde eram asteptati de cativa profesori. Am discutat ceva mai mult cu directorul, dl Alexandru Rosca. Dansul nea recunoscut ca, desi nu este originar din acest sat, a ramas sa traiasca aici din simplul motiv ca nu se putea desparti de o localitate, despre care a inteles ca merita sa fie salvata. Vizitandul, am trait si noi aceleasi emotii si, probabil, lear avea oricine, daca ar vizita macar o singura data acest sat.
Printre lucrurile valoroase pe care leam transmis noi: carti, reviste, ziare, paine, imbracaminte, cateva perechi de incaltaminte, erau si un casetofon si o minge, ultimile doua de la Iurie Bors. Neam zis ca daca omul de afaceri ar fi cunoscut profesorii de acolo, cu siguranta ca ar fi venit personal la Haragas, si cu flori, ca de ziua lor. Inimoasa, visatoare si foarte energica, profesoara de geografie, Eugenia Barca, care este si director adjunct pe educatie, nea spus ca scoala are mare nevoie de un globdoua pentru lectia de geografie, harta si macar cateva atlasuri si corturi. Cat despre corturi, profesoara isi doreste foarte mult sa realizeze niste trasee turistice cu elevii, tinand cu tot dinadinsul sa le demonstreze fermecatoarele tinuturi ale acestui meleag, pe care copiii leau vazut doar in poze, vreodata. Deocamdata, insa, copiii nu au nici harta. Pe drum, ne gandeam cine ar fi visatorul care ar implini acest miraculos plan al profesoarei Barca...
Inca o data ii multumim unui cititor, Anatol Josanu, demnitar de stat, care a oferit satului Haragas 40 de perechi de incaltaminte, nounoute. In acest context avem un mesaj, in mod special pentru oficialii acestui stat, tot ei, initiatorii proiectului "Satul moldovenesc". Pentru cei 180 de copii de la scoala din Haragas, care ar trebui sa beneficieze de hrana, statul aloca 6000 de lei, anual. Repartizand suma respectiva fiecarui copil, constatam ca le revine o ratie alimentara in valoare de 12 bani pe zi. Cheltuielile pentru "rechizitele de birou, materialele si obiectele de uz casnic" au fost evaluate la 3000 de lei, anual. Impartita la fiecare elev, suma data constituie echivalentul a 4, 09 banuti, pe cap de scolar. Pentru "reparatia cladirii si incaperilor scolii", institutia care nu a fost reparata capital niciodata, a primit in acest an de la stat doar 3500 de lei.
Pe timpul discutiilor despre starea de lucruri din scoala, am cunoscuto si pe "prima profesoara" a satului, tot ea tutorele mai multor generatii de elevi. Dna Maria Malachi reprezinta intelectualul veritabil, cel care mai crede in impactul deosebit pe care il pot avea studiile in viata omului. Profesoara de clasele primare, dna Malachi activeaza in aceasta scoala de 50 de ani. Dansa a contribuit atat la edificarea caracterelor, cat si la constructia multor sobe din interiorul scolii, sobe care, pe langa faptul ca incalzesc clasele, atunci cand pui multe lemne pe foc, produc si mare naduf din cauza fumului care ineaca pana si casele vecine... De fapt, este important sa nu confundam aceste realitati cu "disconfortul", pentru ca ar parea nefiresc sa vorbim despre "incomoditati" intrun sat care o duce atat de greu!
Aliona AVRAM