Dle Severovan, ce temeiuri au analistii politici care va califica drept cel mai enigmatic concurent electoral in aceste alegeri?
Sincer sa fiu, eu am fost tot atat de uimit ca si Dvs. atunci cand am auzit pentru prima data aceste aprecieri. Cuvantul "enigmatic" presupune o anumita doza de mister, un as ascuns in maneca si pastrat pentru un moment oportun. Nu cred ca am ceva de ascuns in aceasta campanie electorala din contra, ma straduiesc sa confer cat mai multa transparenta actiunilor mele si sa am un comportament deschis si corect.
Totusi, nu exclud ca la baza acestor afirmatii stau unele calcule pragmatice, pe care, probabil, leau facut aceiasi analisti politici. Caci, daca am inteles corect, "misterul", in opinia unora, consta in faptul ca as putea obtine un rezultat foarte si foarte bun in aceste alegeri. Aceste presupuneri, insa, nu sunt nici misterioase si nici enigmatice, deoarece eu mam antrenat in aceste alegeri, anume pentru a invinge si a ajunge primar general al municipiului Chisinau.
Ati pomenit ceva mai sus de niste calcule ale analistilor politici. Ati putea preciza care sunt ele?
Nu pot afirma nimic cu certitudine, deoarece nu am vorbit personal cu nici unul dintre acesti analisti. Totusi, unele informatii de acest fel, pe cai neoficiale, au ajuns si pana la mine. Spre exemplu, se considera ca eu voi fi sustinut de o parte considerabila a electoratului de centrudreapta din capitala, care nu prea are de unde alege candidati apropiati aspiratiilor lor in aceste alegeri. Riscand sa fiu acuzat de lipsa de modestie, vreau sa va spun ca, in mare parte, asa si este. In aceste zile am foarte multe intalniri cu electoratul si ma conving ca sunt sustinut de numerosi alegatori care, pana mai ieri, votau constant pentru anumite partide de dreapta sau de centrudreapta. Insa, ar fi incorect sa afirm ca potentialii mei alegatori sunt doar de centrudreapta vreau sa va marturisesc sincer ca un interes sporit, pentru candidatura si programul meu electoral, il manifesta chiar si un numar impunator de alegatori din categoria considerata, de obicei, de stanga, comunista. Ei nu mai vorbesc deja de electoratul de centru, aproape de aspiratiile caruia am fost tot timpul. Probabil, nu numai eu am remarcat aceasta sustinere diversa si masiva a electoratului, ci si acei analisti politici care sustin ca as fi "enigma" actualelor alegeri.
Cu ce propuneri concrete veniti in fata alegatorilor?
Eu le propun oamenilor alternativa actualei stari de lucruri din municipiu: sa traiasca intrun oras curat, verde, iluminat, cu o infrastructura dezvoltata, cu drumuri de calitate superioara, asigurat in permanenta cu apa calda, apa curenta, energie termica, cu scoli si gradinite asigurate cu tot de ce au nevoie profesorii si copiii, cu spitale dotate cu tehnologii si utilaje moderne etc. Programul meu electoral, cuprinde 30 de actiuni concrete, structurate in doua compartimente mari: masuri imediate si masuri de perspectiva. Nu le voi insira aici, dar, in linii mari, aceste actiuni reprezinta o dezvoltare a tezelor expuse mai sus.
Prin ce se deosebeste programul Dvs. de programele altor candidati?
Am studiat cu atentie programele electorale ale concurentilor mei (desigur, a celor concurenti care leau dat publicitatii) si, riscand sa fiu acuzat de lipsa de obiectivitate, va spun sincer ca mi sau parut superficiale, iar pe alocuri chiar populiste. Eu inteleg ca suntem in campania electorala si ne putem permite unele exagerari, dar, pe alocuri, unii candidati abuzeaza de aceasta, ceea ce nu le face fata. Nu as vrea sa intru in detalii si sa dau careva exemple sau aprecieri mai bine acest lucru sal faca alegatorii.
Eu miam elaborat programul, tinand cont de problemele reale cu care se confrunta Chisinaul. Apropo, cunosc aceste probleme nu din auzite, ci din practica, deoarece permanent am lucrat in domenii ce au atributie directa cu starea de lucruri din capitala. Va asigur ca in programul meu nu veti gasi nici o promisiune care ar putea fi etichetata drept populista sau despre care nu vas putea povesti in detalii cum va fi realizata.
Ascultanduva mi se creeaza impresia ca sunteti singurul care cunoaste problemele capitalei din practica…
Nu este adevarat. Sunt mai multe persoane care cunosc aceste probleme.
Dar, spre regret, nu se stie de ce ele nu participa la scrutinul pentru functia de primar. Vreau sa fiu inteles corect primarul, ce va fi ales in curand, va avea un mandat de doar doi ani. Noi nu ne putem permite luxul ca in fruntea capitalei sa vina un om care nu cunoaste problemele orasului si ar invata totul din mers. Noul primar trebuie sa se apuce de solutionat problemele capitalei din prima zi, din prima ora. Si acest lucru il poate face doar un om care stie din practica starea de lucruri din municipiu, cunoaste si este cunoscut de colectivele intreprinderilor de importanta vitala pentru Chisinau.
Si, o ultima intrebare: cu ce echipa veti veni la conducerea capitalei, daca ajungeti primar si ce faceti cu actualii functionari de la primarie?
Daca cineva crede ca Mihai Severovan este omul care va distruge tot ce tine de actuala echipa de la primarie si va incepe lucrul de la zero, se inseala. Trebuie sa recunoastem ca, indiferent de acuzatiile care se aduc actualilor functionari de la primarie, printre acestea sunt multe persoane competente si cu un inalt grad de profesionalism. Acesti oameni vor fi pastrati in functii, urmand sa asigure consecutivitatea in actiuni a organelor puterii locale din Chisinau. In paralel, eu dispun si de propria echipa, de competenta careia nu ma indoiesc. Membrii acestei echipe ii vor inlocui in functii pe unii functionari, insa, personal, ma voi ocupa de faptul ca nici o persoana sa nu ramana pe drumuri dupa acest schimb de echipe. Nimeni nu va fi disponibilizat, ci doar transferat in alte functii. Noi nu ne putem permite luxul de a pierde o categorie de functionari cu experienta! Desigur, cei rau va trebui dezradacinat si personal voi avea grija ca acest lucru sa se intample.
Insa, indiferent de componenta echipei, in implementarea programului meu electoral voi miza mult pe sprijinul chisinauienilor, a oamenilor de rand. Caci, oricat de reusit ar fi un program electoral, fara sprijinul masiv si activ al comunitatii, sortii de izbanda sunt practic egali cu zero!