Nr. 32 (17 martie 2005)

 Politic

Guvernul Lupu
Guvernul sau presedintele? Presedintele sau Guvernul? Aceasta, se pare, e dilema pe care incearca sa o solutioneze, pana la 7 aprilie, cat mai continua actualul sau mandat prezidential, Vladimir Voronin. Continuare 

CEDO se va pronunta in cazul «Sarban vs Moldova»
Luni, 14 martie, a expirat termenul de prezentare a observatiilor asupra fondului si admisibilitatii cauzei "Vladimir Sarban vs R. Moldova", acordat de CEDO Guvernului de la Chisinau. Continuare 

CEDO se va pronunta in cazul «Sarban vs Moldova»

Luni, 14 martie, a expirat termenul de prezentare a observatiilor asupra fondului si admisibilitatii cauzei "Vladimir Sarban vs R. Moldova", acordat de CEDO Guvernului de la Chisinau. Dosarul "Sarban vs R. Moldova" a fost pus pe rol de Curtea de la Strasbourg, in regim de urgenta, pe 1 februarie curent.

Intre timp, secretarul Consiliului municipal Chisinau (CMC), Vladimir Sarban, este internat in stare grava in spitalul penitenciarului de la Pruncul. In aceeasi institutie este internat si consilierul municipal Ion Paladi. Alti trei angajati ai Primariei, seful Directiei arhitectura si urbanism, Vlad Modarca, seful Directiei pentru controlul regimului urban, Gheorghe Railean, seful–adjunct al Directiei Funciare, Alexei Cebanenco, sunt incarcerati in Izolatorul nr. 3 din Chisinau. Cei cinci functionari sunt judecati pe un singur dosar, care, potrivit avocatilor, a capatat o pronuntata coloratura politica, in special datorita modului in care au fost arestate persoanele respective si a perioadei retinerii lor — in ajunul campaniei electorale. Alegerile parlamentare s–au sfarsit, insa persoanele respective raman dupa gratii de 7 luni, fara ca vina lor sa fi fost demonstrata.

Expertii spun ca, Vladimir Sarban ar putea fi pus in libertate mai degraba in urma deciziei CEDO, decat prin decizia judecatii moldovenesti, statul fiind obligat sa–i plateasca si despagubiri. Un atare precedent ar putea servi drept baza pentru eliberarea celorlalti patru functionari, prin intermediul unor dosare similare, initiate de CEDO.

Inchisi de jumatate de an, fara ca vina sa fi fost demonstrata

Surse din cadrul Ministerului Justitiei ne–au declarat ca Guvernul a transmis la CEDO raspunsurile solicitate, insa continutul acestora este secret. La randul sau, avocatul lui Vladimir Sarban la CEDO, Alexandru Tanase, ne–a informat ca Guvernul a depus, pe 15 februarie curent, memoriul privind conditiile de detentie ale detinutului Sarban. Copia acestui memoriu a fost transmisa si avocatului, acesta, insa, nu este in drept s–o dea publicitatii inaintea examinarii in fond a dosarului. Alexandru Tanase a declarat, insa, ca raspunsul Guvernului contine "mai multe ineptii" si ca, pana pe 20 martie, va prezenta instantei de la Strasbourg pozitia sa referitor la memoriul Guvernului, dupa care dosarul, in scurt timp, va fi judecat in fond. Fiind intrebat daca starea sanatatii lui Sarban ar putea influenta asupra operativitatii adoptarii deciziei CEDO, Tanase a spus ca sanatatea secretarului CMC "a influentat deja CEDO, atunci cand a decis examinarea dosarului in regim de urgenta".

Amintim ca CEDO a intrebat Executivul de la Chisinau daca eticheteaza sau nu "inumane si degradante" conditiile de detentie din incinta CCCEC, unde a fost detinut, pana nu demult, Sarban. Guvernul trebuia sa raspunda daca refuzul repetat de a permite accesul medicilor, in general, si al medicului de familie, Alexandru Gavriliuc, in particular, este in conformitate cu prevederile art. 3 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului. Cabinetul de Ministri trebuia sa se pronunte daca au fost rezonabile si in conformitate cu prevederile art. 5 al Conventiei motivele invocate de Judecatoria Buiucani si Curtea de Apel Chisinau in deciziile care au determinat mentinerea in detentie a lui Sarban. Guvernului i se cere sa aprecieze daca a fost autorizat de lege judecatorul care a prelungit mandatele de arest ale lui Sarban in data de 22 noiembrie, 26 noiembrie si 14 decembrie 2004, iar in particular, daca a fost acesta "judecator de instructie", dupa cum prevede Codul de Procedura Penala al R. Moldova. CEDO s–a interesat daca conditiile de detentie ale lui Sarban garanteaza ca inrautatirea semnificativa a starii sanatatii sale nu se va produce; daca a avut medicul de familie acces deplin si permanent la el. CEDO a cerut informatii despre motivele din care lui Vladimir Sarban i–a fost refuzat accesul deplin si permanent la doctorul sau. Amintim doar ca Sarban, la fel ca si Paladi, care sufera de diabet zaharat, au solicitat sa fie examinati de medicii de familie, insa le–a fost interzis.

CEDO a mai solicitat informatii despre posibilitatile de comunicare in penitenciar dintre detinuti si avocatii lor si despre imixtiunile in dreptul lui Sarban la o corespondenta privata. Aceste precizari sunt solicitate in legatura cu interceptarile si ascultarea discutiilor sale cu avocatul, dat fiind faptul ca, la CCCEC, intrevederile cu avocatii aveau loc in fata unui geam de sticla. In acest context amintim doua decizii repetate ale judecatoarei Lilia Vasilevici, de la judecatoria Centru, care a obligat conducerea CCCEC, unde erau detinuti functionarii Primariei, sa le asigure dreptul la aparare si intrevedere confidentiala cu avocatii. De remarcat ca procurorul Oleg Veretino, care a recunoscut ca CCCEC incalca dreptul la aparare, a fost inlocuit in dosarul respectiv, iar Lilia Vasilevici si–a anulat deciziile sale anterioare, declarand "conforme cu legea" conditiile de intrevedere de la CCCEC, desi acestea au ramas neschimbate.

Intre timp au fost date publicitatii un sir de dezvaluiri ale ex–ofiterului de urmarire penala al CCCEC, care a instrumentat cazul Sarban si Serafim Urecheanu. El recunoaste ca a lucrat "la comanda" si ca nu sunt probe care ar dovedi vinovatia acestora.

Desi au fost comasate de mai bine de o luna intr–un singur dosar cauzele lui Vladimir Sarban, Ion Paladi, Vlad Modarca, Alexei Cebanenco si Gheorghe Railean, pana la moment nu s–a desfasurat nici o sedinta de examinare in fond a cauzei. Sedintele au fost amanate de doua ori, urmatoarea fiind preconizata pe data de 17 martie curent. Ultima data, pe 9 martie, examinarea cauzei a fost amanata pe motiv ca Sarban si Paladi au fost internati, in stare grava, in spitalul penitenciar de la Pruncul. Potrivit informatiei prezentate in sedinta din 9 martie, in urma examinarii lui Ion Paladi, un grup de medici a determinat numeroase diagnoze, printre care, diabet zaharat, insuficienta cardiaca de gradul doi, cardiopatie eschemica, hipertensiune arteriala etc. In urma examinarii lui Vladimir Sarban, medicii au constatat sindroame de radiculita, artrita, neuropatie si alte patologii ale sistemului nervos. Medicii nu au putut spune cat timp este necesar pentru tratarea acestor persoane. Atat medicii care l–au examinat pe Paladi, cat si avocatul acestuia, Gheorghe Panov, s–au pronuntat pentru tratarea intr–o clinica speciala, insa consilierul municipal ramane dupa gratii.

Paladi, Modarca si Cebanenco au fost arestati, in luna septembrie 2004, sub acuzatia de abuz in serviciu. Ei sunt invinuiti ca au prezentat CMC informatie falsa despre un teren aferent Muzeului National de Arte care, acum cativa ani, prin decizia CMC, fusese acordat firmei Monte–Nelly pentru constructia unui hotel de 5 stele. In acelasi dosar este cercetat si Gheorghe Railean.

Sarban a fost retinut pe 12.11.2004 si, dupa ce a fost pus in libertate pe 18.11.2004, la doar o zi dupa aceasta a fost retinut din nou, invocandu–se alta invinuire – "savarsirea repetata a infractiunii de abuz de serviciu, soldata cu urmari grave" si "depasirea atributiilor de serviciu". Toti inculpatii pledeaza nevinovat si declara ca dosarul reprezinta "o comanda politica".

Oleg CRISTAL, pentru Ziarul de Garda


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com