Nr. 32 (17 martie 2005)

Puritate pentru Revolutia din Moldova

In campania electorala, pe scena politica de la noi, partidele fluturau drapele de culorile revolutiei. Fiecare formatiune politica, pe langa un program electoral, adoptase o culoare specifica. Rosu, galben, oranj, alb sau verde — toti purtatorii acestor drapele incercau sa convinga electoratul ca o anume culoare semnifica apropierea unei inevitabile revolutii.

Alegerile s–au consumat. Revolutia nu a avut loc, deocamdata. In aceasta "pauza" electorala am incercat sa aflam care sunt culorile revolutiei si ce semnifica ele?

Vladimir Besleaga, scriitor:

Cred ca intrebarea tine de domeniul industriei textile. Pentru a raspunde exact, ar trebui, probabil, sa fie realizat un studiu. Cei crescuti in zona asta au fost indoctrinati de culoarea rosie, care este culoarea sangelui, a groazei, a masacrului si a terorii. Mai exista si alte culori ale revolutiei, cei care vor sa faca schimbari in bine adopta culori mai blande, mai calde, mai moderne, cum ar fi culoarea verde sau albastra… Pentru unii culoarea alba reprezinta puritatea si divinitatea, iar negrul este o culoare a tristetii, si invers. Drapelul este si el un simbol, care contribuie la unificarea eforturilor in numele unor realizari. Cred ca drapelul revolutiei noastre nu mai poate fi unul de culoare rosie. Pe de alta parte, pana la urma, cred ca cel mai mult conteaza efectul revolutiei, culoarea fiind un simbol care consolideaza. Culoarea potrivita pentru spatiul nostru ar fi cea a visului. Care anume? Eu, de exemplu, vad visele intre lumina si amurg. De cele mai multe ori, in special in politica, obisnuim sa–i imitam pe unii sau pe altii. Si politicienii nostri nu au o cugetare si o gandire proprie. Cred ca noua ni se potriveste culoarea schimbarii, a libertatii si a optimismului, nu conteaza care ar fi ea. Acum cativa ani, am scris o poezie dedicata casei parintesti. Acolo am pomenit despre o culoare care ar fi potrivita si in cazul revolutiei noastre. Este vorba despre culoarea smaraldului, o piatra foarte scumpa, un verde transparent, aerian, de o rara frumusete.

Aureliu Busuioc, scriitor:

Depinde de revolutie si de scopul urmarit de aceasta, desi pana la urma cam toate isi propun acelasi scop, dar se raspandesc in penibil, absurd sau invers, intr–un mare succes. Culoarea revolutiei, in sensul in care am fost deprinsi noi, este rosul, care semnifica sangele. Culoarea care a chemat la ceva omenesc, in ultimile zile, a fost portocaliul.

Isai Carmu, plastician:

Ma gandeam ca revolutia noastra, daca ar fi avut loc, ar fi fost una in spiritul celei de la Kiev sau de la Bucuresti. Nu stie nimeni acum ce ar urma sa se intample in zilele urmatoare. Sunt grafician si stiu cat de mult il streseaza pe un scriitor sau pe un plastician foaia alba, imaculata. Artistul traieste o stare asemeni celei pe care o are marea, inainte de furtuna. Cred ca revolutia noastra ar fi una de succes daca ar avea, in calitate de simbol, culoarea crinului. Adica, cea a prospetimii, a puritatii.

Eugenia Bulat, scriitoare:

Culoarea este o chestie minora, o joaca, sunt lucruri mai importante. In realitate, procesul este mult mai complex.

Constantin Dragomir, scriitor:

Revolutiile sunt multicolore, in dependenta de cei care le fac si de scopul lor. Personal, prefer revolutiile de catifea, conduse de oameni inteligenti, in care nu au loc varsari de sange, ci doar schimbarea esentiala a omului. In era noastra efectul revolutiilor este de scurta durata.

Tudor Botin, plastician:

Haideti sa privim spre vecinii nostri, Rusia a adoptat culoarea rosie, Ucraina — oranjul, la fel si Romania. Ar fi fost frumoasa si pentru noi o astfel de culoare. In arta plastica, culorile au semnificatia si simbolurile lor specifice. Se spune ca rosul este o culoare revolutionara, galbenul este culoarea soarelui, albul al curateniei si smereniei. Se mai spune ca galbenul este simbolul curviei, pentru ca, pe timpuri, doamnele care aveau o purtare usuratica, isi puneau drapele galbene pe la balcoane. Culoarea oranj – galbui este caracteristica prospetimii, sperantei, este culoarea toamnei, o culoare frumoasa ce reprezinta bogatia. In general, depinde mult de cei care fac revolutiile. Pentru noi cred ca ar fi potrivit oranjul, insa poate fi si culoarea cafeniu deschis. In fond, daca ideea revolutiei este frumoasa si are un scop nobil, nu conteaza culoarea. Sa alegem o culoare care ne–ar scoate in lume, o culoare ce ne–ar putea insoti spre Europa si NATO. Daca ideea este una valabila, imediat si culoarea devine frumoasa.

Titus Jucov, directorul teatrului "Licurici":

In general, culorile revolutiei sunt cele ale curcubeului, luate in armonie, ele reprezinta viata pe pamant. Desi m–ati luat prin surprindere cu aceasta intrebare, incerc sa–mi imaginez, va indemn si pe Dvs. sa faceti acelasi lucru, o revolutie desfasurata cu drapele de culoarea curcubeului… Cum ar deveni oare lumea, schimbata de culoarea curcubeului ce ar domina o revolutie?

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com