Nr. 32 (17 martie 2005)

Ajutor de doi bani pentru copii de aur

 

Ecaterina Capcelea: "Iti piere pofta de a mai avea copii. Cu acesti bani nu te mai poti gandi la vitamine, produse alimentare calitative sau scutece de o singura folosinta. Cum sa fie rezistenti la boli? Cum sa aiba o imunitate sporita, daca ii crestem exact cum erau crescuti acum o suta de ani?"

In cele mai dese cazuri tinerele familii nu au copii, iar pentru multe cupluri primul copil este si ultimul. Saptamana trecuta Guvernul Tarlev a adoptat o decizie despre majorarea indemnizatiilor la nasterea si ingrijirea copiilor. Ministrul Muncii si a Protectiei Sociale, Valerian Revenco, a specificat ca indemnizatiile acordate familiilor la nasterea primului copil se vor majora de la 420 pana la 500 de lei pentru mamele care detin polite de asigurare si de la 380 pana la 500 de lei pentru mamele care nu au o astfel de polita.

Ulterior, pana la implinirea de catre copii a varstei de 1,5 ani, ajutorul acordat de stat va fi de 75 sau 100 de lei, in dependenta de aceleasi polite. Ministrii s–au inteles ca aceste indemnizatii sa fie acordate retroactiv, adica incepand cu 1 ianuarie curent.

Logica intrebarea: de ce oare atat de greu se iau deciziile vitale pentru cei mai neajutorati membri ai societatii? Or, mai curand acestea sunt simple manifestari ale unui Guvern obisnuit cu manifestarile de parada inscenate in fata celor mai vulnerabili votanti ai lor.

Este evident: cu astfel de ajutoare derizorii, cetatenii R. Moldova iau greu decizia intemeierii unei familii, iar aparitia pe lume a unui copil devine o povara greu de suportat. Astfel, in Moldova, fiecarei mame ii revine, in medie, cate un copil si… jumatate. De ce atat de putini? Statisticele demonstreaza ca principalul factor al natalitatii scazute este cel economic. In pofida greutatilor, in anii din urma, indicele natalitatii, totusi, a crescut nesubstantial. Specialistii spun ca acest fenomen nu este o consecinta a cresterii nivelului de viata sau a salariilor, care nici pe departe nu acopera cosul minim de consum. Solutiile au aparut din alta parte, mai bine zis de peste hotare. Nu de la straini, ci tot de la ai nostri, plecati prin lume dupa castig. Ei isi sustin financiar rudele ramase in Moldova. Astfel acestea isi permit sa mai si nasca vreun copil. De aceea, in 2004, rata natalitatii a crescut cu 2,2% in raport cu perioada similara a anului 2003. Totodata se profileaza alt fenomen regretabil: fiecare al cincilea copil este nascut in afara casatoriei. Specialisti in demografie demonstreaza ca 70% dintre parinti decid conceperea primului copil pana la varsta de 30 de ani. Mamele care nasc pentru prima data in frageda tinerete, adica pana a atinge varsta de 20 de ani, constituie 14% din numarul total al proaspetelor mamici.

Intr–un studiu publicat in revista "Âåñòè", Barbara Krossett afirma: "Demografia nu a fost niciodata o stiinta exacta. De aceea, demografii cu mare atentie prognozeaza ca pana in 2200 numarul populatiei pe planeta poate atinge cifra de 10 mlrd. In continuare urmand sa se inregistreze o descrestere."

Pe de alta parte, la noi, nivelul natalitatii este mai mare decat cel al mortalitatii doar in orasele Chisinau si Cantemir. In celelalte localitati situatia e de–a dreptul alarmanta. Saracia tipica, dar si faptul ca doar un procent foarte mic din populatia R. Moldova isi permite sa aiba un trai decent, provoaca instabilitatea familiei. Specialistii spun ca astazi familia este grav bolnava, aflandu–se intr–o criza profunda. Lipsa de siguranta si frica fac sa creasca numarul casatoriilor neoficializate. Mamele se maturizeaza, acceptand sa nasca primul lor copil dupa 24 de ani.

Aceleasi surse afirma ca in R. Moldova jumatate din casatorii nu rezista in timp, fiind secerate de divorturi. Cauzele despartirilor sunt diferite, principalele fiind tot problemele materiale.

Dina TURCHIN,
pentru Ziarul de Garda


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com