Nr. 32 (17 martie 2005)

 Politic

Guvernul Lupu
Guvernul sau presedintele? Presedintele sau Guvernul? Aceasta, se pare, e dilema pe care incearca sa o solutioneze, pana la 7 aprilie, cat mai continua actualul sau mandat prezidential, Vladimir Voronin. Continuare 

CEDO se va pronunta in cazul «Sarban vs Moldova»
Luni, 14 martie, a expirat termenul de prezentare a observatiilor asupra fondului si admisibilitatii cauzei "Vladimir Sarban vs R. Moldova", acordat de CEDO Guvernului de la Chisinau. Continuare 

Guvernul Lupu

"Ne vom conduce de principiile profesionalismului. Componenta actualului Guvern, in mare, va fi pastrata, iar Vasile Tarlev ar fi una din cele mai potrivite candidaturi la functia de prim–ministru…" — din declaratia presedintelui Vladimir Voronin, facuta la conferinta de presa din 7 martie.

Guvernul sau presedintele? Presedintele sau Guvernul? Aceasta, se pare, e dilema pe care incearca sa o solutioneze, pana la 7 aprilie, cat mai continua actualul sau mandat prezidential, Vladimir Voronin. Deputatii nou–alesi nu inceteaza sa tot treaca drumul la Presedintie, convocandu–se in sedinte, in scurtele clipe de ragaz ale presedintelui. Concursul pentru portofoliile ministeriale creste, dat fiind faptul ca, deocamdata, actualii nu vor sa plece, iar lista candidatilor ramasi fara mandate e ceva mai mare decat in 2001. "Presedintele a zis ca ar putea ramane tot Tarlev, dar nimeni nu are garantii, deoarece se mai intampla ca tot el sa zica una si sa faca cu totul altceva", ne spune un deputat comunist, rugandu–ne sa nu–i dezvaluim cumva numele de frica sa nu–si piarda mandatul dobandit pe 6 martie. Tot el zice ca ultimele afectiuni pro–europene ale presedintelui l–ar putea aduce pe Lupu in locul lui Tarlev, dat fiind faptul ca acesta ar avea mai mult aer occidental in felul sau de a fi, dar si "cursuri de macroeconomie" la Washington. Va pleca Tarlev (nr.3 pe lista electorala a PCRM), care e si membru al Academiei Internationale de Stiinte si Sisteme Informationale, in locul lui Lupu, la Ministerul Economiei, sau va prefera sa experimenteze, in urmatorii patru ani, o activitate cu mandat si cu imunitate de deputat? Se zice ca tot Voronin va decide. Sursa noastra sustine ca imunitatea i–ar prinde bine, in special in contextul dosarului "Bucuria", ajuns la CEDO.

Asa cum politica externa a statului conteaza foarte mult pentru guvernarea comunista, problema candidatului la functia de ministru de Externe este una dintre cele mai tulburatoare pentru presedintele in functie. Se auzeau voci ca Andrei Stratan, "persoana tanara si cu abilitati deosebite, pe care o cunoaste toata lumea" (potrivit presedintelui), a fost pastrat "in rezerva", adica nu a figurat, alaturi de "pro–occidentalul" Lupu, pe lista electorala a PCRM, pe motiv ca ar fi putut fi inaintat, ulterior, la functia de presedinte. Expertii subliniau ca acesta ar fi fost un truc ordinar al lui Voronin, in cazul in care el ar fi dorit sa se faca sef de Parlament, adica prima persoana intr–o republica parlamentara. Se pare ca aceasta versiune nu mai e valabila, deoarece, pe de o parte, Voronin nu mai vrea sa plece sef in Parlament, iar pe de alta parte, potrivit unor surse din anturajul sau, Stratan ar putea reveni la vechea sa activitate, cea de director general al Departamentului Vamal, in locul lui Valcu. Cine, dar, va veni la Externe?

Simpatiile si siguranta presedintelui inclina spre candidatura lui Mark Tkaciuk, consilier prezidential pentru politica interna, nr.14 pe lista electorala, marele strateg si, dupa cum ironizeaza unii, sef din umbra al statului. Candidatura de rezerva la functia de sef al diplomatiei moldovene, spun sursele noastre, ar fi cea a lui Sergiu Mocanu, consilier pentru probleme speciale, asta in cazul in care acesta, din anumite motive, nu ar accepta functia de director al Serviciului de Securitate si Informatii (SIS) pe care ar putea sa i–o propuna presedintele. Daca insa Sergiu Mocanu va pleca la SIS, iar Mark Tkaciuk ar prefera o cariera diplomatica, adica de ambasador, in una dintre cele mai prospere tari ale lumii, la MAE ar putea veni Vladimir Turcanu, actualul Ambasador al R. Moldova in Federatia Rusa, nr. 18 pe lista electorala a comunistilor.

Desi e a doua pe lista electorala, intr–un eventual Guvern Lupu, Eugenia Ostapciuc ar putea detine portofoliul de ministru al Agriculturii si Industriei Alimentare. Asta pentru ca, in urmatorii patru ani, guvernarea insista sa puna o miza mai mare pe industria alimentara, decat pe agricultura distrusa deja in ultimul timp. Ce va face actualul ministru, nr.45 pe lista electorala? Daca va cere partidul, va pleca in fruntea "MoldCOOP", sa puna la punct colectarea putinelor produse agricole pe care le mai au taranii.

Functia de ministru al Culturii, spun sursele noastre, i–ar putea reveni lui Alexandr Petcov, nr.82 pe lista electorala, conducatorul Centrului analitic al PCRM. Se zice ca Lupu ar accepta aceasta "solutie", dat fiind ca Petcov este tanar, are 32 de ani, este istoric de profesie, avand si studii post–universitare facute la Bucuresti.

Alt tanar, Grigore Petrenco, cel care e prim–secretar al comsomolistilor din Moldova, ar putea fi vazut ministru al Invatamantului, intr–un eventual Guvern Lupu. Ar exista, spun sursele noastre, mai multe motive din care anume el ar fi preferat in aceasta functie. "Sunt multe de "facut" in acest domeniu. Tineretea si caracterul lui Petrenco ar fi adecvate "schimbarilor" preconizate"– argumenteaza interlocutorul nostru, precizand ca pentru nimeni nu ar mai fi un secret ca la Ministerul Sanatatii va pleca ex–deputata Aliantei Braghis, actuala parlamentara aleasa pe listele PCRM, Eva Gudumac.

Unul dintre ministerele strategice, cel al Transporturilor si Comunicatiilor, ar putea fi "cedat", cu anumite conditii, lui Vladimir Filat, nr. 7 pe lista BMD, jurist si om de afaceri, specializat in exportul tigarilor. Schimbarea i–ar putea provoca un adevarat trac ministrului Zgardan, miza lui Voronin in alegerile, din 2003, a primarului capitalei. Se zice ca, in prezent, presedintele se gandeste la Zgardan. Uneori, cand cauta mai febril o oferta pentru acesta, ajunge chiar sa–l vada Ambasador al R. Moldova in Federatia Rusa. Are presedintele argumentele sale in acest sens.

Guvernul Lupu ar putea fi unul "al surprizelor" si din alte considerente. Pentru prima data in R. Moldova am putea avea o femeie in functia de ministru de Interne. Acum este deputat pe lista comunistilor, este jurist, avand in biografie si activitati in functie de inspector de militie (in perioada sovietica). Sursa noastra face referire la Maria Postoico care ar putea deveni succesoare ministrului Papuc pentru care, deocamdata, presedintele Voronin nu a gasit vreo solutie.

Desi nu prea doreste, Valerian Cristea ar putea ocupa locul lui Valerian Revenco la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Nu doreste pentru ca aceasta schimbare din viata lui ar insemna o devansare, daca insa partidul i–ar cere–o, si–ar "sacrifica", pe moment, cariera sa politica, in numele protectiei sociale a alegatorilor sai. El stie ca nu are nici un drept sa se opuna acestei schimbari.

La Ministerul Justitiei, aproape neindoielnic, va pleca Mihail Sidorov, in primul rand pentru ca are deja experienta de ministru in sfera respectiva. Amintim ca, in 1992–1994, acesta a ocupat functia de ministru al justitiei in regiunea separatista transnistreana. In raport cu actualul ministru, presedintele nu–si face probleme. Cum a ajuns acolo, pe neasteptate, asa ar putea pleca, fara explicatii.

Au mai ramas cateva ministere? Mai e si timp...

Reporter de Garda


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com