Nr. 25 (27 ianuarie 2005)

 Politic

Sondaj
Ilie Ilascu, Ion Hadarca, Valeriu Saharneanu, Alexandru Lesco, Vitalie Nagacevschi, Valeriu Matei Continuare 

Renuntarea la socialism, de dragul Europei?
Intrebarea adresata mai multor persoane din politica autohtona este: in aceasta pirueta intre socialismul sovietic si capitalismul european, ce le reuseste mai bine comunistilor? Continuare 

Renuntarea la socialism, de dragul Europei?

Comunistii nu pot fi crezuti!

Dragi cititori ai Ziarului de Garda, in randurile de mai jos va propunem spicuiri din doua programe electorale care apartin unuia si aceluiasi partid. Este vorba de Partidul comunistilor care, la parlamentarele din 2001, isi facea public programul intr–o singura limba — cea rusa, pe care, timp de patru ani, au incercat din rasputeri s–o decreteze drept o a doua limba de stat, motiv pentru care o publicam si noi in aceasta forma. Socialismul si revenirea la URSS erau principalele obiective ale comunistilor in 2001.

Au trecut doar patru ani si macazul guvernarii s–a schimbat cardinal, actualmente, comunistii indreptandu–se spre Europa si spre integrarea in comunitatea europeana. Mai mult, anul acesta programul electoral al PCRM a fost difuzat si in limba romana.

Intrebarea adresata mai multor persoane din politica autohtona este: in aceasta pirueta intre socialismul sovietic si capitalismul european, ce le reuseste mai bine comunistilor?

Vitalia Pavlicenco, seful Departamentului pentru integrare europeana al Partidului «Alianta "Moldova Noastra"»:

Comunistii nu pot fi crezuti niciodata. Minciuna si fariseismul le–au fost, le sunt si le vor fi proprii, cat vor mai exista. Sa speram ca macar dupa alegeri, vor adopta o denumire care sa corespunda esentei lor — de comunisti–capitalisti. Nimeni nu poate garanta ca astazi, declarand ca ne duc in Europa, comunistii nu vor minti din nou alegatorii. Nimeni nu e sigur ca, dupa alegeri — daca, nu dea Domnul, vor intra in Parlament – nu vor intoarce din nou cojocul pe dos si nu vor spune ca mai bine e, totusi, in Uniunea Rusia–Belarus sau in alta structura initiata de tarii rusi. Cum sa–i crezi pe comunisti cand se baga nepoftiti in UE, de vreme ce vor sa renominalizeze Bulevardul Stefan cel Mare din Chisinau in Lenin? Ce are Lenin cu integrarea europeana? In schimb, Uniunea Europeana nu are nimic in comun cu socialismul lui Voronin si acolitii lui, cu comunismul, cu Lenin, cu bolsevismul, cu "capitalismul doar pentru unii". Comunistii nu pot fi crezuti. Oamenii trebuie sa inteleaga: numai o Moldova Democrata poate aduce statul nostru in familia europeana. Nu se poate sa ai fii si nepoti peste hotare, unde isi castiga din greu banii, si sa votezi comunismul, Antihristul, paganul, hotul — adica, tocmai cei din cauza carora ai tai sunt departe de copii, de casa, de parinti.

Serafim Saka, publicist:

Ce e val, ca valul trece

Oleg Morii, deputat PCRM:

In primul rand, Dumneavoastra, domnita, prezentati gresit lucrurile. Noi in nici un caz nu ne–am dezis de socialism. Este si va ramane lozinca noastra, o puteti vedea in prima pagina a ziarului "Komunist" — "Respublika, narodovlastie, sotialism". Niciodata nu vom renunta la colaborarea economica cu Rusia. In al doilea rand, politica statului se alege astfel incat statului sa–i fie bine. Vladimir Nicolaevici, la congres, a declarat ca vrea piata de desfacere in Europa. Din punct de vedere politic, nu cred ca este bine sa indicam in program ideea socialismului.

Vitalie Nagacevschi, presedintele Asociatiei "Juristi pentru Drepturile Omului":

Nu le reuseste nici una, nici alta. Socialismul este o doctrina utopica, care nu poate fi realizata, iar pentru integrarea europeana nu le ajunge inteligenta. In acelasi timp, integrarea europeana mai presupune reguli democratice si respectarea drepturilor omului, pe cand notiunea de comunism si normele democratice sunt notiuni incompatibile. In 2001, comunistii au utilizat ideea socialismului drept locomotiva pentru a ajunge la putere, iar in anul curent, folosesc in calitate de locomotiva Europa.

Nicolae Alexei, deputat PPCD:

Cred ca comunistii s–au orientat foarte bine, alegand ideea de a merge spre Europa. Lumea se mai schimba, mai evolueaza, mai prinde la minte, se mai uita la vecini. Din pacate, asa–zisii democrati doar au vorbit despre Europa, dar n–au facut nimic in acest sens. Comunistii, insa, si–au fixat bine scopurile in aceasta propaganda electorala, lucru declarat si de un demnitar european. Insusi Gorbaciov, fiind prim–secretar al PCUS, spunea, in 1983–84, ca "trebuie sa tindem spre casa comuna europeana si va veni timpul cand vom locui cu totii in aceasta casa".

Dumitru Ivanov, presedintele Consiliului Republican al Sindicatului Educatie si Stiinta:

Din mosi–stramosi se stie: orice gospodar bun si orice om de buna credinta nu se va certa niciodata cu vecinii. Politica de a bloca relatiile cu tarile–vecine este una proasta. Orientarea spre Europa este o directie corecta, din moment ce doar astfel putem ajunge la stabilitate economica si la un nivel de trai decent. Dar niciodata nu vom obtine acest lucru, daca actuala conducere promoveaza o politica de dictatura si ignora democratia. Intr–un stat de drept, in capul mesei trebuie sa stea suprematia legii. Un sef de stat trebuie sa apere interesele cetatenilor, nu ale sale si ale partidului pe care il conduce. Un asemenea stat cu un asemenea presedinte nu are ce cauta in Europa.

Ileana Rusu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com