Nr. 24 (20 ianuarie 2005)

 Investigatii

Guvernul favorizeaza presa propriului partid
Guvernul a dispus abonarea din contul statului a mii de exemplare ale ziarului "Comunistul", fapt pentru care au fost cheltuiti zeci de mii de lei. Continuare 

Gaiciuc la NATO
Suspectat de complicitate la furt de armament din Armata Nationala, ex–ministrul Apararii a devenit ambasador, reprezentant al R. Moldova la NATO Continuare 

Averea partidelor, sau Partida averii
In timp ce BMD se declara fara nici un ban in cont, Partidul Comunistilor aduna "donatii" de la sponsorii care "fac bine"... Continuare 

Averea partidelor, sau Partida averii

In timp ce BMD se declara fara nici un ban in cont, Partidul Comunistilor aduna "donatii" de la sponsorii care "fac bine"

S–a dat startul cursei electorale pentru alegerile parlamentare. De cand R. Moldova a fost declarata republica parlamentara, acestea au ajuns sa fie principalul scop si insasi ratiunea de a fi a clasei politice de la noi. Atat doar ca, de la scrutin la scrutin, configuratia esichierului politic cunoaste forme din cele mai heteroclite. Candidatii "zboara" din partid in bloc, din miscari in aliante, fara sa le pese de culoarea politica a "petalelor acestora", doar sa ajunga la "nectarul" din Parlament, cu imunitate si numeroase privilegii.

Potrivit datelor CEC, pana la momentul actual, in calitate de candidati electorali au fost inregistrati Partidul Comunistilor, PPCD, Blocul "Moldova Democrata" (din care face parte Alianta "Moldova Noastra", PD si PSL, blocul fiind sustinut si de Partidul Ecologistilor), PSDM, Blocul "Patria–Rodina", Miscarea "Ravnopravie", precum si o lista nedefinita de candidati independenti.

Nu mai mult de 1 milion!

Legislatia electorala din anul curent permite blocurilor electorale sa utilizeze mijloace financiare in marime de 2,5 mil. lei, partidelor politice — cate 1 mil., iar candidatilor independenti – cate 100 mii lei, sume care vor trebui justificate pana la ultimul banut. Conform legii, plafonul stabilit ramane neschimbat, iar statul a promis ca va oferi credite de 20 mii lei partidelor si de 3 mii lei candidatilor independenti. Creditele urmeaza a fi rambursate fara dobanda.

Legea cu privire la partide si la organizatiile social–politice, adoptata pe timpul presedintelui Mircea Snegur, a suportat mai multe modificari. In varianta finala, articolele care stipuleaza averea partidelor sunt cele care ar putea sa nu placa cel mai mult politicienilor. Din mai multe motive. Conform statutului, partidele sunt obligate sa indice sursele de acumulare a mijloacelor financiare si a altor bunuri. Legea interzice formatiunilor politice sa deschida conturi in banci straine si sa pastreze in ele mijloace banesti, iar finantarea se va efectua exclusiv prin conturile deschise in bancile ce isi desfasoara activitatea pe teritoriul R. Moldova. Potrivit unui capitol si mai dur, partidele nu pot avea in proprietate pamant, intreprinderi industriale, asociatii si nu pot desfasura activitati economice si financiare, motiv din care membrii partidelor se lanseaza in afaceri proprii. Mijloacele banesti ale partidelor se formeaza din cotizatiile de intrare si din cele de membru si, pana la 1 februarie a anului urmator, ele trebuie sa dea publicitatii dari de seama anuale despre sursele veniturilor si cheltuieli. Legea mai stipuleaza obligativitatea prezentarii fiscului a declaratiilor despre activitatea financiara anuala.

Partidele, saracele...

Asa spune legea care, intr–un stat de drept, e mai presus de toate. Se intampla, oare, si la noi asa ceva? Judecand din declaratiile liderilor politici, facute la capitolul "Averea partidelor", mai ca nu au ce prezenta organelor financiare, pentru ca in conturile partidelor sufla vantul! Dar, pentru ca legea le permite sa aiba in proprietate cladiri, utilaje si mijloace de transport, majoritatea concurentilor electorali are in dotare cate o casa, numita, in limbaj electoral, "stab". Masini, utilaje si alte acareturi, zic sefi, tot nu prea au.

Alexandru Petkov, seful centrului informational–analitic al Partidului Comunistilor, ne–a declarat ca formatiunea pe care o reprezinta si care l–a "gazduit" pe pozitia a 82–a a listei, are peste 20 mii membri. Cotizatiile reprezinta 0,5 la suta din venit. PCRM are un sediu, cat despre masinile partidului, interlocutorul nostru nu stie nimic, nici despre oficiul din sectorul Buiucani, unde zilnic se indreapta zeci de autoturisme luxoase ale membrilor si simpatizantilor comunisti. De unde va lua partidul bani pentru campania electorala? De la sponsori! "Nu va deranjati, acestia ofera bani suficienti. Numele lor (adica a sponsorilor) nu le pot divulga", ne–a spus Petkov.

Sponsori tinuti in secret

"Patria–Rodina" lui Krilov inchiriaza oficiul firmei (?) si al partidului intr–un bloc de pe bd. Stefan cel Mare, pentru care achita lunar 1200 lei. "Cat vom cheltui, vom vedea. Masini nu avem", ne–a raspuns candidatul cu numarul 9 pe lista electorala a formatiunii nominalizate, Eduard Smirnov.

Cea mai sincera, din punctul nostru de vedere, declaratie privind averea partidelor a fost cea a lui Igor Clipii, membru al PSL, candidatul cu nr. 20 pe lista electorala a BMD. El ne–a spus ca pasivele partidului cuprind o casa la sol, destul de modesta, construita inca in secolul 19. Casa, situata pe strada Bulgara, este si sediul social–liberalilor, Partidul numara peste 11 mii membri, iar contul bancar prezent, la fel ca si acum doi ani, are vreo 5–6 mii lei (active). Clipii a mai declarat ca in partid exista oameni de afaceri, administratia efectuand lucru de voluntariat. Potrivit sursei citate, fiecare partid din BMD va investi bani in functie de numarul persoanelor incluse in lista. PSL ocupa o zecime din aceasta.

Iata–ne ajunsi la o alta componenta a BMD, PD. Amintim ca, acum doi ani, in toiul campaniei electorale locale, presedintele formatiunii Dunitru Diacov, fiind intrebat despre averea partidului sau, a declarat ca peste 20 mii cetateni au depus

cereri de intrare in partid, dintre care doar 500 achita obligatoriu taxe. Intretinerea lunara a sediului de pe Tighina, 3 ii costa pe "democrati" cca 4 mii lei. La 5 decembrie 2002, pe contul PD–ului erau 200 lei. "Toti businessmanii sunt la comunisti si frontisti. Ce mai scapa printre degete, ajunge si la noi", zicea presedintele. "Ne confruntam cu mari probleme financiare, am redus personalul, am inchis ziarul "Dialog"", se mai plangea Diacov. El nu ne–a citit lista oamenilor de afaceri din partid si nici a persoanelor salariate. La PD, in 2002, nu era la moda sa platesti pentru a fi inclus in listele electorale. "Acest lucru se practica doar la partidele care vin in Parlament cu fanfare", spunea Diacov. De ce am revenit la declaratiile primului "democrat" din R. Moldova? Pentru ca raspunsul lui, in anul curent, a fost: "Situatia nu s–a schimbat". Dumitru Diacov ocupa locul III pe lista electorala a BMD.

AMN, membrii careia constituie circa 65 la suta din lista BMD, este, potrivit lui Petru Gherman, saraca. Adica nu are nici oficiu, nici bani pe cont. Supravietuieste gratie sponsorilor, din banii carora sunt inchiriate pana si oficiile teritoriale. Sediul din strada Puskin, 62, care a apartinut candva Partidului Renasterii si Concilierii, a devenit stafful BMD, iar pentru chiria acestuia se achita, lunar, Primariei, 15 mii lei.

Daca mai coboram putin spre subsolul listei BMD, gasim acolo nume cunoscute: Filat, Guma, Ciobanu, Burca, Robu — iata doar cateva nume de oameni de afaceri care, vorba lui Diacov, "s–au strecurat printre degetele comunistilor" si au picat pe lista lui Urechean.

De unde va lua BMD si PCRM bani pentru cursa electorala, devine clar. Sub semnul intrebarii mai raman fondurile PPCD, lista caruia e compusa, in mare, din intelectuali si someri. Daca e sa–i credem pe cuvant pe crestin–democrati, singura lor avere este culoarea portocalie. Sediul de pe Nicolae Iorga, 5 este vechi ca si mandatul de deputat al presedintelui PPCD. Din pacate, orice tentativa a noastra de a afla de la secretarul de presa al fractiunii mai multe despre averile partidului a esuat.

La fel de putine lucruri am putut afla si despre PSD. Numai cu niste oficii inchiriate nu te prezinti prea bine in ochii alegatorilor. Daca, insa, n–am aminti aici de lista acestui partid, care se impune prin numarul impunator al oamenilor de afaceri. Incepem cu Musuc–seniorul si continuam cu Musuc–juniorul, facand, intre timp, "popas" pe la Eugen Roscovan, apoi Igor Lupulciuc, mai trecem pe la Vladimir Rotaru si Andrei Catereniuc – si iata ca am si strans cele 2, 5 milioane cu care porneste PSD in alegerile parlamentare.

Si inca o intrebare pe care ne–o punem la sfarsitul acestui articol: de unde vor lua Mihai Petrache si Nicolae Andronic cate 101 persoane pentru a incropi o lista si a candida cu ea?

Ramaneti de Garda impreuna cu noi.

Ileana Rusu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com