Nr. 24 (20 ianuarie 2005)

 
Micul Texas din Ciocalteni

In locul unde a fost candva gunoistea satului, fratii Varcolici au construit un complex european de mori

La doar cativa kilometri de raionul Orhei, in satul Ciocalteni, acum noua ani a fost construit un complex de mori, care astazi aminteste de resedintele celor mai prosperi fermieri din Texas. Complexul include o moara de grau, o una de porumb, o oloinita, o ferma de porcine, o mini–brutarie si un beci cu vinuri alese. Curatenia, zugraveala proaspata si halatele albe ale angajatilor ti se arunca in ochi chiar de la poarta Intreprinderii "M. Varcolici". Efim si Mihai Varcolici, initiatorii acestei afaceri devenita una celebra in satele din zona, sunt un exemplu concludent ca si in R. Moldova se pot face bani cinstiti.

Cum a pornit afacerea

Totul a inceput de la tatal celor doi frati, care a muncit toata viata sef la crescatoria de cai, pe teritoriul careia astazi se afla complexul. Mai tarziu, herghelia a ajuns un loc viran si oamenii din sat isi aminteau de ea doar atunci cand vroiau sa scape de gunoaiele din casa. Mihai a plecat in Rusia, dupa bani grei, si s–a oprit tocmai in regiunea Tiumen. "Am indeplinit tot felul de munci si am adunat bani, dupa care am deschis chiar in Rusia un magazin de produse alimentare, o baza de maxi–taxi, cu 20 de masini. Acum, mai sunt proprietarul unei baze angro din Moscova", ne spune Mihai. Banii castigati din afacerile din Rusia erau trimisi in R. Moldova si, in 1995, deschide aici o benzinarie la Telenesti. Peste un an, a inceput constructia acestui complex. Efim, pe atunci angajat al MAI, a decis cu greu sa plece din politie, zicand ca 13 ani este prea mult ca sa poata renunta la slujba pe care o avea. Intr–un tarziu, s–a lasat convins si este cel care administreaza, in mare, businessul de la Ciocalteni.

Afacerea a fost lansata fara contractarea unor credite. Situatia a fost stabila pana in 2003, cand R. Moldova a trecut prin criza graului. Cu banii pe care au fost nevoiti sa–i imprumute de la Banca de Economii, fratii Varcolici au procurat un tractor. Pe langa cele trei mori, brutarie si ferma de porcine, pe locul unde a fost un ses, a mai fost deschis un magazin care comercializeaza nu doar produse alimentare, ci si articole de patiserie, coapte pe loc. Utilajul procurat din Polonia a costat circa 160 mii lei. Vara, in ograda magazinului va fi deschisa o terasa, iar in casa veche, situata pe acelasi teren — un centru informational, dotat cu calculatoare conectate la Internet.

Tricolorul si inscriptiile in limba romana

Toate inscriptiile de pe usile intreprinderii sunt in limba romana, iar in ograda sta arborat tricolorul. Zic intr–o gluma ca fratii Varcolici indeplinesc, fara a fi remunerati, programul Partidului Comunistilor, care a promis noi locuri de munca si salarii majorate. Cei 54 de angajati sunt hraniti, gratis, o data in zi, lucreaza in schimburi si au un salariu de cel putin 100 de dolari. Fratii Varcolici au achizitionat de curand si fabrica de covoare de la Orhei, care a apartinut candva companiei "JAS Group". Aici, spun fratii, va fi deschisa o brutarie moderna. Pentru aceasta, au si procurat utilajul necesar, iar oficiile din cladirea administrativa, dupa o reparatie in stil european, vor fi date cu chirie. "Intentionam sa angajam 200 de oameni. Disciplina este credo–ul nostru, la care se adauga calitate si tehnologie inalta", spune Efim. Alte planuri de viitor includ deschiderea a trei magazine, in diferite localitati ale raionului, care vor comercializa productia Intreprinderii "M. Varcolici", inclusiv faina ambalata in pungi de polietilena, avand marca unitatii comerciale. Fabricile de paine din zona folosesc faina de la moara din Ciocalteni, iar tarata este exportata in Romania.

Purcelusi cu "pasapoarte" si hotelul din vagon

Unii dintre angajati lucreaza la Complexul de mori din ziua inaugurarii acestuia. Sase dintre ei au studii superioare. "Angajatii sunt testati, si avem deplina incredere in fiecare", afirma fratii Varcolici. Ferma de porcine este o adevarata "casa" pentru purcelusii abia veniti pe lume. Ca sa simta si ei sarbatorile de iarna, in dreptul fiecarui compartiment au fost agatate crengute de brad. Fiecare scroafa are fisa ei de evidenta, un fel de pasaport in care zootehnicianul noteaza de cate ori a adus pe lume purcelusi si cum a decurs fatarea. Purcelusii intarcati sunt separati in incaperi cu podelele incalzite, iar sub podea au fost instalate niste vane cu apa in care se aduna deseurile. Tatal tuturor purcelusilor, porcul Viorel, are trei ani si "casa" lui este situata nu departe de palcul de trandafiri care, potrivit stapanilor, vara se coloreaza in toate nuantele, incat uiti cu desavarsire ca te afli pe teritoriul unei ferme de porcine. Carnea de porc poate fi achizitionata la magazinul firmei "M. Varcolici", la un pret de numai 21 de lei pentru un kilogram.

Organele fiscale, afirma Mihai, nu ii deranjeaza, pentru ca impozitele sunt achitate la timp. Intreprinderea participa, in calitate de sponsor, la actiuni festive si caritabile. Circa 700 de metri de drum din sat au fost reparati din banii celor doi frati, iar la biserica din localitate uimeste ochiul si alina sufletul icoana "Judecata de apoi", pe care a donat–o sfantului lacas familia Varcolici. Mihai si Efim mai sunt si sponsorii deschiderii sezonului sportiv, iar cu anumite ocazii batranii din sat beneficiaza de mese de sarbatoare.

Asadar, daca ati decis sa mergeti la moara din Ciocalteni, dar va faceti griji ca nu veti avea unde innopta pe timp de iarna sau de ploaie, sa stiti ca cei doi frati si–au batut capul si de asta. La poarta complexului, in curtea unde vor fi parcate unitatile de transport ale gospodarilor, se afla un vagon. Dar nu e unul simplu, ci un vagon–hotel, in care poate sa mane peste noapte orice client al celor trei mori si unde dorm muncitorii pe care ii apuca noaptea la locul de munca.

Intrebati daca si in R. Moldova se pot castiga bani, Mihai si Efim au raspuns ca marea problema a moldovenilor e ca acestia nu vor sa gandeasca si sa munceasca. "In acelasi timp, imi dau bine seama ca, fara banii agonisiti in Rusia, nu porneam aceasta afacere", spune Mihai.

Am plecat de la Ciocalteni cu gandul ca adevaratul patriot este cel care investeste in economia statului in care traieste. Mihai si Efim Varcolici au demonstrat ca iti poti iubi tara muncind, nu doar iesind in strada si scandand slogane anti–guvernamentale.

Ileana Rusu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com