Nr. 24 (20 ianuarie 2005)

 Interviu

Guvernarea comite crime impotriva justitiei
Interviu cu Gheorghe Susarenco, viceprimar de Chisinau Continuare 

«Am avut noroc dublu pe 26 decembrie»
Un chisinauian a supravietuit dezastrului din Thailanda Continuare 

Guvernarea comite crime impotriva justitiei

Gheorghe Susarenco


Interviu cu Gheorghe Susarenco, viceprimar de Chisinau

— D–le Susarenco, cum e sa lucrezi intr–o Primarie care, in contextul evenimentelor politice din ultimul timp, a devenit tinta numeroaselor atacuri din partea Puterii?

— In principiu, Primaria a fost si este atacata pentru presupuse cazuri de coruptie si abuzuri in domenii pe care nu le patronez eu. Este vorba de repartizari de terenuri, constructii capitale etc. Sigur ca angajatii sunt agitati. In ultimul timp, dupa cum a scris si mass–media, a predominat o stare de nervozitate, provocata de numeroasele interogatorii si controale efectuate de angajatii CCCEC. Lumea se simtea stresata si stingherita. Este adevarat, sectorul pe care il patronez a fost supus mai putin intimidarilor.

— Dupa inregistrarea BMD in calitate de concurent electoral, controalele si intimidarile au incetat sau continua?

— Ridicarile de documente, intimidarile si controalele au incetat, partial, cu ceva timp in urma.

— Intentia de arestare a primarului Urecheanu mai ramane actuala?

— O eventuala decizie in acest sens apartine, in exclusivitate, organelor de urmarire penala. Din punct de vedere juridic, inregistrarea in calitate de candidat electoral pe listele unui partid sau bloc politic nu acorda imunitate juridica persoanelor respective.

— In ultima saptamana s–au produs mai multe evenimente, legate direct de domeniul Dvs. de activitate, precum ar fi propunerea consilierului Klimenko de a schimba denumirea unor strazi... Cum ar fi evoluat acest subiect, daca propunerea lui Klimenko ar fi acumulat majoritatea de voturi?

— Propunerea a venit din partea singurului consilier municipal cu mandat din partea Miscarii "Ravnopravie". Acesta, dupa cum au sesizat mai multi consilieri, a fost un truc cu vadita tenta electorala. De fapt, o astfel de initiativa se coace demult in sanul fractiunii comuniste care a si lansat o astfel de initiativa ceva mai devreme, cu ocazia consemnarii aniversarii de la operatiunea Iasi–Chisinau. Insa nici atunci, nici alta data, comunistii nu au mers atat de departe ca Klimenko, care si–a permis sa sfideze in mod nerusinat lumea, insistand asupra schimbarii denumirii bd. Stefan cel Mare in bd. Lenin.

— Ar fi acumulat capital politic, daca propunerea sa ar fi fost acceptata?

— Cred ca aceasta a fost o provocare din partea lui Klimenko, persoana care conduce si reprezinta o miscare in exclusivitate pro–rusa.

— Ce–ar fi urmat, totusi, daca propunerea lui ar fi fost votata?

— Din punct de vedere juridic, cred ca aceasta decizie nu ar fi avut sorti de izbanda. Ea ar fi fost atacata la Curtea de Apel, eventual, pe motiv ca nu a fost consultata comisia de specialitate pe care, de altfel, o conduc eu. Daca, insa, e sa facem abstractie de unele contestari posibile, sa stiti ca s–ar fi putut intampla aceasta schimbare a denumirii strazilor.

— Care, in opinia Dvs., ar fi fost reactia simplilor cetateni?

— Cred ca, indiferent de culoarea politica a cetatenilor nostri, de nationalitatea lor, opinia publica ar fi reactionat foarte dur, deoarece aceasta ar insemna o sfidare a bunului simt. Dupa ce, anul trecut, am marcat Anul lui Stefan cel Mare, in 2005, sa permitem excluderea acestuia din viata capitalei, substituindu–l cu Lenin?!

— Este aceasta o tentativa de profanare a simbolurilor de stat?

— Cu toate ca Klimenko se considera mare specialist in istorie, tentativa sa nu vorbeste decat despre nivelul sau de cultura si cunostinte. Daca Klimenko se intreaba cine a fost Petru Movila, care, de altfel, a fost un bun prieten al Rusiei, e problema lui, a calitatilor lui de specialist in istorie. Se pare, insa, ca aceasta tentativa a avut si scopul de a contrapune Consiliul Municipal Chisinau (CMC) societatii, deoarece toata lumea intelege ca, chiar si sub guvernare comunista, numele arterei principale a Chisinaului nu mai poate fi schimbat.

— Daca celor care au dat foc portretelor lui Putin li s–au intentat dosare, de ce nu ar putea fi trasi la raspundere si cei care, intr–un fel, profaneaza memoria lui Stefan cel Mare si Sfant?

— Nu cred ca, din punct de vedere juridic, e posibil acest lucru. A fost doar o propunere a unui consilier; e opinia sa, iar, potrivit legislatiei noastra, care corespunde standardelor europene, acest consilier, la fel ca si deputatii din Parlament, nu poate purta raspundere juridica pentru opiniile exprimate. El, ca si cum a adus la cunostinta CMC propunerile alegatorilor sai.

— Mai nou, Primaria este acuzata ca a autorizat, selectiv, desfasurarea unor actiuni de protest sau show–uri electorale in Piata Marii Adunari Nationale si in scuarul Operei Nationale, neglijand interesele unor formatiuni politice. Sunt intemeiate aceste acuzatii?

— Aceasta idee a fost lansata intr–o conferinta de presa de Gheorghe Benderschi si Grigore Petrenco, candidati electorali pe listele PCRM. Consider ca aceste persoane nu s–au documentat, acuzand, din rea vointa, Primaria si pe mine personal, in calitate de persoana cu functie de raspundere, autorizata sa legifereze aceste intruniri. Opinia publica a fost informata despre aceasta chestiune care este una foarte simpla. De mai mult timp – mai exact, dupa invinuirile ce ne–au fost aduse, ca am fi autorizat, clandestin, protestele de la Casa Radio –, deci, de prin septembrie, toate cererile despre autorizarea unor intruniri si manifestatii se examineaza in cadrul unor sedinte publice, in prezenta mass–media care este anuntata in prealabil despre ziua si ora sedintelor respective, dar si in prezenta reprezentantului Comisariatului general de politie, care trebuie sa–si spuna cuvantul, in prezenta reprezentantilor Procuraturii municipale si Serviciului de Informatii si Securitate din municipiu, precum si ai serviciilor Primariei – Directia Transport si Cai de Comunicatie, in cazul in care este necesara sistarea circulatiei, Directia sanatate, atunci cand se preconizeaza ample manifestari de protest. Ultimele cereri examinate au fost cele depuse, inca inainte de Revelion, de PPCD si PSD. Deocamdata, reprezentantii altor partide politice nu s–au adresat cu astfel de cereri, cu exceptia solicitarii Uniunii Tinerilor Comunisti, de a desfasura unele actiuni electorale, cerere pe care am autorizat–o in conformitate cu legislatia in vigoare. Am respins cererea lor de a se intruni in fata Primariei, deoarece, exact pentru acea zi si acea ora, era depusa o cerere din partea Uniunii Combatantilor care solicita autorizarea unei actiuni in sprijinul democratiei, tot in preajma Primariei. Mi–am argumentat refuzul, explicand ca nu pot pune la bataie securitatea membrilor celor doua formatiuni antagoniste. Am respins ambele cereri, in virtutea competentelor mele de serviciu.

— In calitatea Dvs. de candidat electoral pe lista PPCD, nu sunteti acuzat ca ati face lobby in favoarea acestei formatiuni la luarea unor decizii?

— As permite sa fiu acuzat doar atunci cand mi–ar fi aduse probe concludente ca, in situatii absolut egale, as da prioritate acestei formatiuni politice. Dimpotriva, fiind pe lista acestui partid, ma straduiesc sa fiu cat mai corect atunci cand iau o decizie in calitate de viceprimar. Imi dau prea bine seama ca orice miscare a mea va fi criticata de catre oponentii acestui partid. Pot fi pe pace toti oponentii mei si ai PPCD: in orice situatie voi manifesta maxima corectitudine.

— Au fost publicate listele electorale ale principalilor concurenti electorali. Cum apreciati calitatea lor?

— Trecand cu ochiul prin ele, am constatat ca, in mare, pe listele PCRM si BMD figureaza persoane bine cunoscute de noi, care au fost sau mai sunt la guvernare. PCRM, formatiunea aflata la guvernare si cunoscuta in special prin ostilitatea sa fata de interesele nationale, a conceput o lista in care si–au gasit locul cei mai multi dintre actualii oameni de stat, insotiti de tineri consultanti – materia lor cenusie care a stat in umbra, iar acum iese in frunte. In rest — aceeasi nunta si aceiasi nuntasi…

— Ce se va intampla in urmatoarele saptamani, cand guvernantii vor fi implicati direct in campania electorala a PCRM?

— Intrebarea are doua aspecte. Prima tine de activitatea actualilor guvernanti care profita masiv, pe durata campaniei, de resursele administrative si de stat. A devenit deja proverbiala fraza: mai bine nu ne–ar conduce nimeni si am lucra mai eficient, decat fiind condusi de actualul guvern. Cel de–al doilea aspect. Atunci cand ei striga: prindeti hotul! incearca sa camufleze faptul ca tocmai ei sunt cei care abuzeaza de mijloacele financiare si tehnice ale statului: transport, linii telefonice, presiuni, putere…

— Asta poate fi considerata principala frauda?

— Exact. Observatorii locali si internationali ar trebui sa sesizeze CEC ori de cate ori descopera asemenea incalcari. La 4 ianuarie curent, viceministrul Agriculturii, Anatol Spivacenco, a semnat o directiva "Cu privire la abonarea pentru 2005", din care reiese ca serviciile si departamentele ministerului vor abona, conform anexei, mai multe institutii. Indicatia e ampla si vizeaza, exclusiv, presa guvernamentala. E o mostra crasa de implicare directa si de utilizare a banilor publici in interese de partid.

— S–ar putea ca toate ministerele sa fi emis astfel de directive?

— Sigur ca astfel de indicatii au fost date tuturor ministerelor. Astfel isi fac ei campania electorala.

— Ce lacune ale actualei guvernari trebuie sa fie scoase la iveala in actuala campanie electorala?

— Printre cele mai mari subliniem incalcarea flagranta a Constitutiei, in special suprimarea puterii judecatoresti. Puterea a recurs la astfel de actiuni in toti cei patru ani de guvernare. Voronin stie foarte bine ca o justitie independenta nu–i va permite sa abuzeze de putere sau sa–si atribuie puterea pe care nu o are. Au fost exclusi, omisi din functii peste 70 dintre cei 400 de judecatori din R. Moldova, majoritatea dintre ei fiind persoane oneste si buni profesionisti. Pentru a asigura mecanismul de suprimare a judecatorilor, au fost schimbati mai multi presedinti ai instantelor judecatoresti. Voronin a calculat ca un presedinte pro–comunist si doi–trei judecatori docili i–ar fi de ajuns sa conduca intregul sistem judiciar. Cel de–al doilea mare abuz a fost lichidarea libertatii presei. Si asa firava la inceput de guvernare comunista, mass–media de stat a fost ingenuncheata completamente de actuala putere. Deci, controlul acestor doua parghii importante – justitia si mass–media – a facut ca societatea noastra sa devina una absolut neprotejata. Aceasta stare de lucruri se rasfrange ca un bumerang asupra imaginii R. Moldova. Din an in an creste numarul adresarilor cetatenilor republicii la CEDO. Si bugetul, si imaginea R. Moldova vor avea de suferit foarte mult. Pe de o parte, pe plan extern, conducerea sustine ca guvernul ar fi garantul exercitarii drepturilor si libertatilor cetatenilor, pe plan intern, insa, descoperim o cu totul alta situatie.

— Cum credeti, cetatenii Moldovei au descoperit adevarata fata a actualei guvernari?

— In opinia mea, cetatenii R. Moldova pot fi impartiti in cateva categorii. Din una face parte intelectualitatea noastra care a inteles si intelege foarte bine tot ce se intampla pe acest pamant, insa, cu regret, de la '90 incoace, si ea a fost manipulata si indusa in eroare de diferite forte politice. O alta categorie este populatia noastra de la tara, saracita completamente si buimacita la scrutinul precedent. Cu cat este mai saracita populatia, cu atat PCRM are mai mari sanse, pentru ca in favoarea acestui partid voteaza lumea mai putin culta, saraca si zapacita de probleme. Anume acesta este esalonul nesecat al votantilor comunisti. Cea de–a treia categorie este populatia alolingva care voteaza pe principii etnice, fara a tine cont de programele electorale. S–ar putea ca scrutinul care se apropie sa fie primul la care cetatenii vor participa cu mai multa responsabilitate. Aspectele negative ale migratiunii au, oricat ar parea de straniu, si momente pozitive. Cei plecati ii ajuta si pe cei ramasi acasa sa inteleaga marile diferente intre Est si Vest.

— Totodata, milionul de cetateni care nu vor participa la vot nu inseamna o sansa ratata pentru viitorul R. Moldova? Ce ar putea face formatiunile de orientare democratica pentru a le oferi acestor oameni sansa de vot?

— Formatiunile politice pot face mai putin. De fapt, doar Guvernul, adica MAE, prin intermediul ambasadelor R. Moldova, acreditate in strainatate, poate initia astfel de actiuni. De obicei, birouri electorale sunt deschise in ambasade. Cat priveste deschiderea unor sectii de votare suplimentare, in orasele din strainatate in care se afla la munca numerosi cetateni ai R. Moldova, acestea pot functiona doar cu avizul autoritatilor statului–gazda. Problema e ca foarte multi concetateni de–ai nostri se afla in acele state ilegal, motiv din care s–ar putea sa nu participe la vot, pentru a nu fi deconspirati si expulzati acasa. Nu voi spune nimic nou, constatand ca acest milion de cetateni moldoveni, plecati la munca in strainatate, constituie cea mai importanta forta, intelectuala si fizica, din societate. Ei, insa, sunt plecati si este dificil sa schimbam acum aceasta stare de lucruri. Important este sa realizam ce ar trebui sa facem pentru ca cei ramasi acasa sa participe la vot. Cred ca sarcina principalelor partide democratice este de a mobiliza, prin intermediul simpatizantilor si membrilor lor, intreaga populatie sa vina la votare. Fenomenul absenteismului trebuie redus la maximum. E timpul ca lumea sa se dezghete, sa vina la alegeri. In acest sens, proaspetele exemple ale Ucrainei, Georgiei si Romaniei ar putea servi un bun exemplu pentru fiecare cetatean. Pe 6 martie, fiecare dintre noi ar trebui sa se simta stapan al acestei tari.

— Ce reguli ar trebui sa insuseasca alegatorii?

— Sa nu voteze pentru cei care nu au sanse sa treaca pragul electoral. La alegerile trecute, comunistii au castigat doar 50 de mandate, celelalte 20 fiindu–le "daruite" prin voturile acordate partidelor democratice care nu au trecut pragul electoral. Potrivit sondajelor de ultima ora, potentialele partide parlamentare ar putea fi PCRM, BMD, PPCD si, eventual, PSD. Celelalte partide, pur si simplu, nu trebuie luate in seama; acestia sunt factori electorali, actele carora au stat pe la Ministerul Justitiei, fiind puse in aplicare doar pe parcursul campaniilor electorale. Ar mai fi ceva de retinut. Populatia alolingva care, in scrutinele trecute, a votat pe criterii etnice, – in special, aripa tanara a acestei categorii –, a inteles ca URSS nu mai poate fi restabilit, mai ales dupa recentele schimbari din Ucraina. Cred ca si ei au inteles ca drumul nostru e spre Europa si vor vota cu partidele democratice.

— Cum apreciati initiativa Ziarului de Garda care a decis sa sprijine candidatura detinutului politic Andrei Ivantoc la alegerile din 6 martie?

— Cred ca initiativa ziarului si a familiei Ivantoc este una legala, dar, in contextul celor expuse mai sus, ar fi fost mai bine ca Andrei Ivantoc sa participe la scrutin pe lista electorala a vreunui partid. Toti oamenii de buna credinta doresc eliberarea lui Andrei Ivantoc si a lui Tudor Petrov–Popa. Stiu sigur, pentru Ivantoc vor fi date cele mai bune voturi si nu as vrea ca acestea sa nimereasca in "torba" altor partide. Mai e ceva de spus la acest capitol. Initiativa este buna, dar la fel de important ar fi ca autoritatile sa indeplineasca decizia CEDO.

— De ce nu o indeplinesc?

— A trecut destul timp de la adoptarea acelei decizii. In cazul imposibilitatii executarii ei, MAE de la Chisinau ar trebui sa sesizeze, in documente oficiale, opinia publica, dar si instantele europene de drept despre pasii intreprinsi, precum si despre cauzele din care nu se reuseste indeplinirea acestei importante decizii. MAE ar trebui sa constate cine sunt cei care impiedica eliberarea detinutilor politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa. In cazul incapacitatii de realizare a acestei decizii, autoritatile de la Chisinau ar trebui sa solicite ajutorul instantelor europene.

— Tacerea guvernantilor ar putea sa insemne complicitatea autoritatilor de la Chisinau cu Tiraspolul si Moscova, care refuza indeplinirea deciziei respective?

— Mai degraba, acest fapt demonstreaza totala incapacitate a autoritatilor de la Chisinau de a solutiona probleme importante. Tacerea lor, mai degraba, e un act de lasitate. Consiliul Europei are parghiile sale de indeplinire a unor astfel de decizii. Eliberarea detinutilor politici trebuie sa se infaptuiasca prin prisma deciziei CEDO.

— Cunoasteti cumva daca Parlamentul de la Chisinau a solicitat Guvernului un raport pe marginea acestui subiect?

— In mod normal, Parlamentul ar trebui sa ceara Guvernului o astfel de explicatie, insa, din cate stiu, acest lucru nu s–a intamplat. De altfel, orice fractiune parlamentara poate solicita acest lucru.

— Ce criterii, in opinia Dvs., prevaleaza la constituirea unei liste electorale? Interesul national, financiar sau cel politic?

— Nu cunosc bucataria. La o sumara analiza a listelor electorale, poti doar sa–ti dai cu parerea. In lista comunistilor, bunaoara, prevaleaza interesul de a se mentine la putere cu orice pret. Numeroase persoane de pe lista respectiva ar putea fi trase la raspundere intr–o tara democratica. Este bine stiut faptul ca multi dintre actualii conducatori s–au imbogatit peste noapte, pe parcursul guvernarii, insa principalele capete de acuzare a acestora ar fi prejudiciile pe care le–au adus intereselor nationale, prin incalcarea legilor tarii si a Constitutiei. Sute de oameni au fost eliberati nemotivat din functii; cei mai buni politisti, care nu s–au conformat regimului, au fost disponibilizati. Alt motiv de a–i trage la raspundere pe actualii guvernanti ar putea fi fabricarea dosarelor politice, actiuni de care sunt banuiti acum. Ei ar mai putea fi acuzati daca se va confirma ca s–au implicat in procesul de justitie. Cu siguranta, in arhivele judecatoriilor noastre sunt suficiente probe care demonstreaza acest lucru. Acestea sunt crime comise impotriva justitiei, infractiuni inscrise in Codul Penal. Este periculos ca lumea incepe sa se deprinda cu aceasta situatie.

— Credeti ca tentativa lor de a ramane si in continuare la guvernare este dictata de frica de raspundere?

— Este si reflexul autoapararii. De acest reflex sunt ghidate persoanele care se afla in prezent la guvernare si care au completat masiv lista electorala a PCRM. Pe aceeasi lista sunt si dintre cei care respecta aceasta formatiune din fanatism. Am avut ocazia sa urmaresc cum se voteaza in CMC. Membrii fractiunii comuniste stau cu capul in jos, iar cu mana in sus. Voteaza necontenit, atunci cand li se dicteaza.

— Apropo, iesirea catorva consilieri din fractiunea comunista a schimbat in vreun fel configuratia in CMC? Ce i–a determinat sa recurga la acest act de curaj?

— Dl Racovita este un bun jurist. Era presedintele Comisiei juridice. De altfel, si in fractiunea comunista din CMC sunt persoane treze la minte, care nu accepta sa fie manipulate. Am, insa, date veridice ca atunci cand voteaza altfel decat li se spune, sunt chemati la cel mai inalt nivel, la seful statului, unde sunt santajati. Directori de intreprinderi, oameni de afaceri sunt somati ca, in cazul nerespectarii votului fractiunii majoritare, vor avea de suferit. Sunt amenintati cu disponibilizarea, in cazul angajatilor intreprinderilor de stat, sau cu falimentul, in cazul patronilor de intreprinderi private. Acestea sunt metodele lor de lucru. Am discutat cu dl Racovita. Se pare ca, luand aceasta decizie, nu va mai putea activa in vreo organizatie de stat atata timp cat comunistii sunt la putere. Iesirea, acum cateva luni, a d–lui Musuc din fractiunea comunista a permis grupului "Chisinaul Democratic" sa voteze mai multe proiecte boicotate de comunisti. Acelasi lucru se va intampla si dupa iesirea lui Racovita din fractiunea lor. Sunt niste argumente ca membrii PCRM nu mai pot suporta presingul la care sunt supusi.

— Ce ar putea demoraliza puterea comunista?

— Cred ca niste eforturi conjugate, proteste unite, asemeni celor desfasurate nu demult la Casa Radio sau, si mai bine, asemeni celor de la Kiev. Pentru ei ar fi un soc consolidarea cetatenilor sau, cum spune Constantin Tanase, daca oamenii s–ar ridica din genunchi, ar pune punct desfraului la care s–au dedat actualii guvernanti.

— In opinia Dvs., din ce cauza actiunile de la Casa Radio s–au stins fara vreun rezultat?

— E greu de spus exact. Toata lumea cunoaste ca protestatarii au avut suficient sprijin legal. Se pare ca echipa de ziaristi care a initiat protestele si lupta pentru o companie cu–adevarat publica nu a avut sprijinul societatii. La un anumit moment, lumea s–a desolidarizat, iar protestele s–au diminuat. Toate actiunile trebuie sa fie bine gandite din timp, sa aiba un inceput si un sfarsit logic. In cazul acestor proteste, tocmai sfarsitul logic nu se vedea. Se pare ca si grupul de initiativa s–a scindat.

— S–a intamplat cumva aceasta scindare din cauza unor forte politice? Din cauza SIS? Din cauza puterii?

— Nu as acuza partidele politice, ci mai degraba acest comitet care s–a dezbinat. Ar fi trebuit sa stie ca, avand un scop comun, nu ar trebui sa se lase dispersati. Actiunile s–au stins atunci cand s–a ajuns la concluzia ca nu mai are sens de continuat protestele la Casa Radio. Comitetul a adresat Primariei o cerere, solicitand autorizarea desfasurarii actiunilor de protest in fata Parlamentului. Examinarea acestei cereri a fost, insa, anticipata de declaratia unor membri CADUP, potrivit careia intrunirile urmau sa se desfasoare la monumentul lui Stefan cel Mare. Atunci am inteles ca a sosit sfarsitul.

— Din punct de vedere juridic, este intemeiata aflarea in inchisoare a secretarului CMC, Vladimir Sarban? Ce se ascunde indaratul tergiversarii examinarii dosarului? Apropo, acum o saptamana, sedinta a fost suspendata pe motiv ca nu ar fi fost disponibila escorta care ar fi trebuit sa–l insoteasca pe Sarban pana in sala judecatii…

— Va raspund in calitate de fost judecator. Nu pot spune daca este sau nu vinovat Sarban. Dar pot sa va spun ca, in cazul in care persoana nu prezinta pericol pentru societate, aflarea sa sub arest este inoportuna. Mai mult decat atat, dupa ce au fost adunate toate probele, dupa ce dosarul a fost definitivat si deferit justitiei, instanta de judecata trebuie se pronunte asupra vinovatiei persoanei. Nu pot intelege, nici in calitate de cetatean, nici in calitate de specialist, de ce nu este eliberat Vladimir Sarban, caci, conform procedurii legale, sub arest sunt tinute doar persoanele care pot influenta ancheta. In actualele conditii sunt convins ca retinerea lui sub arest este o actiune politica a guvernarii. Tinandu–l inchis pe Sarban si pe altii si repetand, zi de zi, ca ancheta continua, bagi frica in oameni.

— Cum apreciati dezvaluirile ofiterului CCCEC, Grigore Gorea?

— Cred ca si aceste dezvaluiri au caracter politic. Gorea ar fi trebuit sa protesteze mai devreme, in cazul in care era fortat sa faca lucruri nelegitime, dar nu mai intai sa incropeasca dosarul, iar apoi sa iasa cu dezvaluiri. El, in calitate de persoana cu functie de raspundere, nu ar fi trebuit sa se lase influentat. Trebuia sa sesizeze Procuratura. In opinia mea, faptul ca ai copii mici la intretinere si nu ai o casa nu pot servi drept motiv de a accepta compromisuri atat de grave. Ar fi trebuit, in semn de protest, sa se elibereze din functie. Daca acceptam ideea unor compromisuri, gasim, intr–un fel, justificare pentru tot ce s–a facut in anii 37 in URSS, – or, si atunci, executorii comenzilor de deportare sau lichidare in masa erau influentati de sefii lor. Daca vrei sa lupti, asta fa. Intotdeauna cele mai serioase indicatii de serviciu trebuie acceptate doar atunci cand sunt facute in scris. Trebuia sa le ceara acest lucru atat sefilor sai nemijlociti, cat si celor de la Procuratura Generala. Daca ai copii mici, stai acasa si–i leagana, dar nu accepta sa pui oamenii la duba. Daca ne plasam pe campul lor, nu mai putem lupta din punct de vedere legal.

— Pe cand erati judecator, chiar nu acceptati compromisuri?

— Doar atunci cand acestea usurau sau atenuau pedeapsa si nu invers. Asupra aceluiasi tip de delict, pot fi luate decizii diferite. In cazul Gorea, momentul pozitiv este ca acesta si–a dat totusi seama si a spus opiniei publice adevarul despre abuzurile din sistemul nostru de drept.

— Ati acceptat uneori sa nu respectati legea? Pentru ca, de obicei, calea legala este cea mai grea si anevoioasa…

— Nu am acceptat. Pentru mine, legea este lege, intotdeauna.

— Ati cunoscut oameni care traiesc in huzur, comit crime si acte de coruptie si mor linistiti, fara a fi pedepsiti?

— Am cunoscut, dar fiecare isi duce crucea sa.

— In conditiile de la noi, cum poate fi fabricat un dosar?

— La noi functioneaza o fabrica speciala de produs dosare. Exista autorul si executorii. Reteaua este bine formata. In conditiile noastre, acest lucru nu prezinta nici o dificultate. Acuzatii de abuz pot fi aduse oricui, in special persoanelor din domeniul relatiilor economice.

— Presedintele Voronin isi favorizeaza sau nu feciorul in activitatile economice ale acestuia?

— Asa spune presa. Mai multe nu am de unde sti.

— Pana la alegeri mai e ceva timp, dar procesul electoral este deja impanzit de fraude. Ce garantii exista ca am putea avea alegeri corecte?

— Timp de patru ani, guvernantii si–au tot facut propaganda electorala. Pentru noi ar trebui sa conteze exemplul Ucrainei. Acolo opozitia n–a tolerat fraudarea alegerilor. A venit timpul ca acest lucru sa se intample si la noi. Opozitia si societatea in ansamblu nu trebuie sa admita fraudarea alegerilor. In caz contrar, in martie vom repeta lectia actuala: avem conducatorii pe care ii meritam.

— Va multumim pentru interviu.


Pentru conformitate,
Aneta GROSU


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com