Nr. 24 (20 ianuarie 2005)

 Investigatii

Guvernul favorizeaza presa propriului partid
Guvernul a dispus abonarea din contul statului a mii de exemplare ale ziarului "Comunistul", fapt pentru care au fost cheltuiti zeci de mii de lei. Continuare 

Gaiciuc la NATO
Suspectat de complicitate la furt de armament din Armata Nationala, ex–ministrul Apararii a devenit ambasador, reprezentant al R. Moldova la NATO Continuare 

Averea partidelor, sau Partida averii
In timp ce BMD se declara fara nici un ban in cont, Partidul Comunistilor aduna "donatii" de la sponsorii care "fac bine"... Continuare 

Guvernul favorizeaza presa propriului partid

Guvernul a dispus abonarea din contul statului a mii de exemplare ale ziarului "Comunistul", fapt pentru care au fost cheltuiti zeci de mii de lei. Expertii considera ca e vorba de incalcarea Constitutiei si a libertatii presei si de delapidari din fondurile publice.

O noua directiva a fost emisa si distribuita prin toate ministerele, care vizeaza abonarea tuturor institutiilor din R. Moldova la ziare si reviste. Fiecare minister a emis directive in care scrie (pastram stilistica): "Intru executarea indicatiilor Guvernului Republicii Moldova, sefii directiilor Generale, directiilor si sectiilor principale ale ministerelor vor intreprinde masuri privind abonarea institutiilor, organizatiilor si societatilor pe actiuni cu capital preponderent de stat la ziare, conform anexei, si in termen de zece zile vor raporta despre indeplinirea indicatiilor in cauza".

In anexa alaturata directivei sunt indicate cateva publicatii care trebuie abonate in mod obligatoriu din surse bugetare de stat: "Nistru", "Moldova Suverana", "Nezavisimaia Moldova", "Trud", "Vremea", "Comunistul". Pe langa cele doua ziare guvernamentale, in aceasta lista figureaza ziare private, o editie periodica din Federatia Rusa, si o publicatie de partid.

Astfel, potrivit directivei nr.1 emisa de Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, la 4 ianuarie 2005, cele peste 50 de institutii si intreprinderi din subordinea acestui minister trebuie sa perfecteze peste 300 de abonamente din bugetul statului pentru ziarul "Kommunist ", circa 300 pentru ziarul din Federatia Rusa "Trud" si tot atatea pentru ziarul privat de limba rusa "Vremea". In prezent, toate ministerele sunt obligate sa faca ziarelor mentionate tiraje de mii de exemplare, toate fiind achitate din bugetul R. Moldova.

Presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova, Valeriu Saharneanu, a apreciat aceasta campanie de abonare drept "o actiune anticonstitutionala". Saharneanu sustine ca intr–un stat de drept sunt create conditii egale pentru toata presa, fara sa fie favorizate ziarele partidului de guvernamant, cele guvernamentale si cele care raspund solicitarii autoritatilor publice de a se transforma in ziare de propaganda, cu ziaristi deveniti propagandisti.

Si Vasile Spinei, presedintele Centrului "Acces Info", a calificat acest gest drept o mare nelegiuire, declarand ca justitia ar trebui sa se pronunte asupra acestui caz de abonare fortata din bani publici a ziarelor de partid.

"Cine sa–i pedepseasca, cand chiar ei detin toate parghiile?" – s–a intrebat retoric Dumitru Ciubasenco, director al ziarului "Moldavskie Vedomosti". Ciubasenco sustine ca este vorba de inca o actiune ilegala din partea Guvernului si ca organele de ancheta drept trebuie sa "se ocupe" de functionarii care au emis acest ordin si de cei care l–au executat, caci cu totii au participat la un act de delapidari de fonduri publice.

Viorel Furdui, expert juridic IDIS "Viitorul":
In opinia noastra, prin obligarea anumitor institutii publice, precum si a unor agenti economici de a abona editii periodice speciale, inclusiv cele ale partidului de guvernamant, autoritatile centrale din Moldova incalca mai multe principii si garantii constitutionale privind statul de drept, pluralismul politic si depolitizarea institutiilor publice.

In special, astfel de indicatii (directive) contravin art. 1 si 5 ale Constitutiei, care, pe de o parte, stipuleaza ca pluralismul politic reprezinta valoarea suprema si este garantata, iar, pe de alta parte, art. 5 al. 2 mentioneaza expres ca nici o ideologie nu poate fi instituita ca ideologie oficiala a statului. In cazul dat, obligarea institutiilor publice si a agentilor economici sa aboneze ziarele "Comunist", "Trud" si "Vremea" nu reprezinta altceva decat oficializarea unei anumite ideologiei promovate de aceste organe de presa.

De asemenea, aceste actiuni contravin art. 3 al Legii Guvernului, care stabileste ca una din directiile principale ale activitatii Executivului reprezinta favorizarea si dezvoltarea autonomiei organelor administratiei publice de toate nivelurile. Or, despre ce fel de autonomie poate fi vorba in cazul unor directive care contine notiunea de "oblig".

In sfarsit, mentionam ca actiunile date nu se incadreaza nici in Strategia de Crestere Economica si Reducere a Saraciei (2004–2006), adoptarea careia este prezentata opiniei publice nationale si, mai ales, internationale drept o dovada de atasament la valorile democratice si un succes al autoritatilor centrale. Capitolul "Reforma administratiei publice" (6.3.1.) pct. 217 stabileste expres ca "principalul obiectiv este instituirea unui sistem modern si eficient al administrarii publice, care va consolida procesele democratice si economia de piata, va fi impartial si depolitizat, si ale carui principii de functionare vor corespunde celor mai avansate practici europene".

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com