La 15 ianuarie, de ziua lui Eminescu, Opera din Chisinau a gazduit un concert plin de spiritualitate eminesciana si cultura romaneasca. Sala a fost arhiplina si multi dintre cititorii nostri se pare ca au participat la acest spectacol, de aceea va propunem doua opinii deosebite asupra acestui eveniment.
O alta privire asupra concertului pe care lam vazut
A doua zi dupa concert ma intrebat cineva ce legatura a avut acest spectacol cu ziua lui Eminescu? Ideea spectacolului nu a fost de a prezenta doua ore de poezie eminesciana, ci de a arata unde am ajuns noi azi datorita lui Eminescu, precum a mentionat si Florian Pittis la conferinta de presa.
Actorul Florian Pittis nu a dorit sa dezvaluie autorii si titlurile poeziilor din recital, motivand ca din momentul in care vom sti acest lucru nu vom mai dori sa venim la concert, ci vom sta acasa sa citim singuri poeziile. "Pentru ca fiecare se simte bine sa citeasca singur poezia si sa o interpreteze cum vrea, deoarece poezia are foarte multe interpretari, iar la concert urma sa fie doar interpretarea mea personala, interpretarea Pittis", a explicat actorul. Cred ca datorita acestei interpretari Pittis multi dintre spectatorii din sala lau redescoperit sau poate chiar lau descoperit pe Eminescu. Ma intreb si acum cine ar mai recita "Cugetarile sarmanului Dionis" in felul acesta in Moldova? Florian Pittis nea prezentat si ceea ce sa scris in poezia romaneasca dupa Eminescu, prezentand poeti putin cunoscuti in Basarabia: Radu Stanca, Mihai Beniuc, Mircea Dinescu, Nicolae AlexandruVest...
Merita sa remarcam si faptul ca fiecare din cei patru artisti isi are povestea sa legata de Chisinau:
Ducu Bertzi, a avut la inceputul anilor 90 un turneu prin toata Moldova care a durat mai mult de o luna. Cred ca unii dintre noi isi mai aduc aminte de cele 3 mari concerte care au avut loc in sala circului din Chisinau la care au mai participat si Socaciu si Alifantis. Apoi Ducu Bertzi a revenit in Moldova in 1998 si iata acum in 2005 nea oferit acest concert.
Marius Batu a mai fost la Chisinau impreuna cu formatia Holograf, iar ultima data, in 2003, a sustinut un concert la Teatrul Verde cu cei de la "Pasarea Colibri".
Florian Pittis a venit acum prima data la Chisinau, asa ca la 15 ianuarie 2005 a descoperit Chisinaul si Basarabia. Chisinauienii lau descoperit pe el prin lectia extraordinara de literatura romana!
Mihai Nenita, e cel mai tanar din echipa si astfel, dupa cum sugera Ducu Bertzi, reduce media de varsta in echipa.
Tot Ducu Bertzi a mai spus, iar Pittis si Batu erau de acord, ca Mihai este unul dintre cei mai buni violonisti din Romania la momentul actual. Mihai este din Chisinau, a plecat acum 15 ani la Bucuresti si a revenit acum dupa ce na mai dat de 3 ani pe acasa. A fost si pentru prima data cand a cantat la Chisinau.
Dupa cum spunea si Ducu Bertzi, echipa sa e formata dintrun maramuresean (Bertzi), un ardelean (Vlady Cnejevici, Timisoara), un oltean (Marius Batu, Constanta) si un moldovean (Mihai Nenita, Chisinau), iar Pittis a adaugat, cum era firesc si logic un bucurestean. Adica nordul, sudul, estul si vestul tarii au fost impreuna pe o scena, la noi, la Chisinau.
Nora DOROGAN,
coordonator de program «Cultura fara frontiere»