Nr. 24 (20 ianuarie 2005)

 Editoriale

6 Martie — alegeri sau revolutie?
Comunistii stiu, sau, cel putin, presimt ca pierd alegerile parlamentare din 2005. Nu conteaza la ce data se va produce caderea, pe 6 martie, sau mai tarziu, important e ca acest lucru se va intampla, in mod cert si ireversibil, in 2005 Continuare 

«Paradisurile» din cutiile postale si ochii care m–au schimbat
Aseara, am gasit in cutia postala un prospect electoral, care insera programul de guvernare al unui partid politic. Continuare 

Din prizonierat
«Nu semnati pentru Ivantoc, ca asa rupeti voturile si le dati la comunisti!» — strigau, ieri, niste oameni la multimea care se adunase sa semneze pe listele de subscriptie.Continuare 

Din prizonierat

"Nu semnati pentru Ivantoc, ca asa rupeti voturile si le dati la comunisti!" — strigau, ieri, niste oameni la multimea care se adunase sa semneze pe listele de subscriptie. "De ce nu ne trimiteti liste suplimentare?! Tot mai multa lume vrea sa semneze, dar nu mai avem formulare!" — cu acest mesaj suna lumea de la Causeni, Ungheni si din satele din stanga Nistrului.

Privesc listele partidelor inregistrate. Toate (cu exceptia PCRM) spera sa ia cat mai multe voturi de la comunisti. Pentru ca un partid sa ia voturi de la comunistii compromisi de stalinism, leninism, ateism, deportari si dictatura, trebuie sa aiba pe liste cat mai multi patrioti si oameni altruisti. Priviti patriotii din listele inregistrate la CEC. Sunt putini, diluati si rarefiati cu oameni compromisi, intamplatori, fara coloana vertebrala, cu simtul acut al proprietatii si situatiei personale. "Locatarii listelor" nu se inghesuie prea tare ca sa faca loc unui patriot care va da pondere si va conferi magnetism pentru ceilalti patrioti, combatanti, pentru rudele acestora, pentru locuitorii satelor de pe Nistru, pentru toti cei care vor ca diferendul transnistrean sa fie solutionat. Dar listele sunt deja completate si inregistrate, iar oamenii vazuti in ele sunt foarte ocupati, caci au de convins lumea sa nu voteze pentru comunisti.

Nici unul dintre membrii grupului Ilascu nu a candidat in parlamentarele din 2001, caci nimeni nu i–a invitat pe liste, iar ei nu au pretins sa mearga in calitate de independenti. Altii au facut–o, altii au rupt voturile, fara sa le poata acumula. Oricum, nici formatiunile care au intrat in Parlament, nici independentii care au ramas afara nu au dat prioritate solutionarii diferendului transnistrean. De la 2001 incoace, la Consiliul Europei au fost depuse zeci de motiuni cu privire la situatia detinutilor politici de la Tiraspol, a scolilor din Transnistria, la implicarea Ucrainei in afacerile ilegale ale liderilor autoproclamati din rmn, la armamentul rusesc in aceasta zona, dar nici una din ele n–u fost depusa la initiativa parlamentarilor moldoveni aflati la CEDO, iar deputatii comunisti care merg cu regularitate la Strasbourg au refuzat intotdeauna sa le semneze. Toate aceste motiuni au fost depuse de fostul detinut politic Ilie Ilascu, pentru care s–a gasit loc pe listele electorale ale unei formatiuni din Romania si pe listele parlamentarilor Consiliului Europei, doar astfel fostul detinut ajungand liber.

Acum Andrei Ivantoc intentioneaza sa candideze pentru parlamentarele din Moldova. Loc pe listele partidelor deja nu mai este. Pentru ca a luptat in razboiul de pe Nistru, pentru ca a fost schingiuit in subsolurile Statului Major al Armatei a 14–a, pentru ca a fost acuzat si condamnat pentru romanism, pentru ca sta de 13 ani la inchisoare, pentru ca e detinut politic pentru care Moldova nu a putut face nimic, – Andrei Ivantoc nu poate fi acuzat ca rupe voturi pentru comunisti. El vrea doar ca tara pentru care a luptat sa fie libera, impreuna cu el.

Pentru ca la Opaci, oamenii completeaza cu bucurie listele de subscriptie pentru consateanul lor Andrei Ivantoc, pentru ca la Ungheni, Causeni, Dubasari, Calarasi sau Ialoveni tot mai multi sunt cei care se gandesc la soarta detinutilor politici, pentru ca prin biserici, universitati, spitale tot mai multe persoane sustin prizonierii unui razboi ce continua, pentru ca intreaga Moldova este prizoniera Moscovei si a comunismului, – noi pledam pentru eliberarea din prizonierat. Privim in continuare listele si stam de Garda.

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com