Nr. 23 (13 ianuarie 2005)

 Politic

Comunistii mulg Bugetul de Stat
Luni, 10 ianuarie, Comitetul Helsinki pentru Apararea Drepturilor Omului din R. Moldova (CHDOM) a sesizat Comisia Electorala Centrala despre faptul ca functionarii si demnitarii de stat s–au deplasat la activul republican al PCRM, folosind automobile de serviciu. Continuare 

Cersetorii de onoruri
Actuala guvernare de la Chisinau s–a lansat in campania electorala, facand uz de aceleasi trucuri si procedee, preferate de comunisti de la 1917 incoace Continuare 

Si minciuna are nume: campania electorala
In unul din statele Americii, anual se desfasoara concursul mincinosilor. Conform regulamentului, una din categoriile de persoane care nu sunt admise la competitie o reprezinta politicienii. Continuare 

Comunistii mulg Bugetul de Stat

Luni, 10 ianuarie, Comitetul Helsinki pentru Apararea Drepturilor Omului din R. Moldova (CHDOM) a sesizat Comisia Electorala Centrala despre faptul ca functionarii si demnitarii de stat s–au deplasat la activul republican al PCRM, folosind automobile de serviciu. De asemenea, au fost utilizate resursele MAI pentru supravegherea evenimentului, fiind paralizata circulatia pe doua artere principale ale Chisinaului. Astfel, considera CHDOM, a fost incalcat art.38, alin.5, lit. B, din Codul Electoral, conform caruia este interzisa sustinerea materiala, sub orice forma, a campaniilor electorale de catre organizatii finantate de la buget.

Analisti politici sustin ca, si in acest an, comunistii si–au inceput campania electorala printr–un comportament agresiv si abuziv. O dovada in acest sens servesc evenimentele legate de inceperea oficiala a campaniei electorale in R. Moldova – de la numirea datei alegerilor si publicarea hotararii respective in "Monitorul Oficial", pana la inregistrarea de catre CEC a Partidului Comunistilor in calitate de participant la alegeri cu nr. 1 in buletinul de vot –, precum si refuzul Curtii Supreme de Justitie (CSJ) de a examina legalitatea unor aspecte legate de demararea campaniei electorale. Actualul partid de guvernamant nu ascunde ca detine o influenta reala atat asupra organului electoral central, cat si asupra organelor de justitie, care urmeaza sa examineze sesizarile participantilor la alegeri pe durata campaniei electorale. Acest fapt provoaca suspiciuni vizavi de corectitudinea desfasurarii scrutinului.

Prin comportamentul lor, comunistii demonstreaza ca toate initiativele prezidentiale, privind desfasurarea unor alegeri libere si corecte sau privind neutilizarea televiziunii si radioului public in scopuri politice, urmaresc un singur scop – inducerea in eroare a electoratului, dar si a comunitatii internationale care monitorizeaza fenomenele politice din R. Moldova.

In aceste circumstante, este evident ca puterea nu va accepta un dialog politic civilizat cu ceilalti concurenti electorali. Reprezentantii opozitiei au suficiente argumente in acest sens. Ce se poate intampla cu aceste dovezi si argumente in statul de drept R. Moldova?

Potrivit Codului electoral, atunci cand incalcarile sunt foarte grave, CEC sesizeaza CSJ si concurentul electoral poate fi exclus din scrutin. L–am intrebat pe Dorin Chirtoaca, expert la CHDOM, care dintre neregulile sesizate deja pot fi considerate deosebit de grave? Potrivit lui Chirtoaca, receptionarea, de catre concurentul electoral, a unor mijloace financiare inadecvate, dar si nedeclarate la CEC, precum si utilizarea unor resurse din Bugetul de stat sunt abuzuri grave, pasibile de sanctiuni dure.

A.G.


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com