Nr. 23 (13 ianuarie 2005)

 
Mafia apartamentelor, consilierilor si notarilor

Consilierul prezidential Artur Resetnikov si notara Tereza Anton, martori ai escrocheriilor cu apartamente

Recent, Procuratura Generala a intentat doua dosare penale pe marginea unor tranzactii imobiliare frauduloase, in toiul carora, in mod suspect, au decedat cativa proprietari de drept ai acestor apartamente. De savarsirea escrocheriilor imobiliare este invinuit un politist al Comisariatul de Politie al sectorului Buiucani. Ancheta a stabilit colaborarea acestuia cu biroul notarial al Terezei Anton, fiica judecatorului Curtii Supreme de Justitie, Ion Anton. Investigatiile de ancheta au recurs si la deshumarea cadavrelor proprietarilor apartamentelor, decedati in toiul incheierii tranzactiilor imobiliare… Anchetatorii au tot temeiul sa afirme ca persoanele expropriate erau, pur si simplu, sugrumate.

Cel invinuit de ancheta este politistul Oleg Rusica. Acesta a aflat, de la o prietena a fratelui sau, despre conditiile vulnerabile de trai ale uneia dintre victime, pe nume Tatiana Miscenco (locatara pe strada Cornului 7), hotarand s–o deposedeze de apartament. Viitoarea victima ii fusese caracterizata drept o persoana fara loc de munca, cu datorii enorme la serviciile comunale, alcoolizata, fara rude si lipsita de vreo sansa de a privatiza apartamentul in care avea viza de resedinta. "Politistul" s–a oferit sa–i intermedieze privatizarea apartamentului, invocand relatiile pe care le are in institutiile de legalizare a tranzactiilor imobiliare. Obtinand buletinul femeii, acesta a perfectat o procura falsa la biroul notarului Tereza Anton, care ii permitea sa actioneze din numele Tatianei Miscenco. "Detinand procura falsa (nr. 427), "autentificata" de notarul Tereza Anton, Rusica a dobandit dreptul de a efectua privatizarea, intentionand sa inregistreze casa pe numele sotiei sale", sustine procurorul Foltea. Actionand cu acest fals, Rusica a reusit, prin hotararea instantei de judecata, sa–i retraga viza de resedinta fiicei proprietarei care locuia in acelasi apartament.

Momentul care a trezit suspiciuni este moartea subita a proprietarei locuintei, chiar in perioada acestor tranzactii. Reprezentantul procurii a tainuit acest fapt in instanta, in plus mai gasind si un "martor" care, de asemenea, a determinat instanta sa retraga fiicei decedatei dreptul la apartament. Dupa acest pas, fabricand si o declaratie din numele lui T. Miscenco, precum ca decedata ar fi fost de acord ca sotia "binefacatorului" ei sa obtina viza de resedinta in imobilul sau, barbatul si–a inscris sotia si copiii in apartament, iar apoi, folosind aceeasi procura falsa si pasaportul decedatei, Rusica a reusit chiar si sa privatizeze locuinta. Ancheta a stabilit ca, pentru incheierea procedurii de privatizare a apartamentului, angajatul Oficiului Cadastral Teritorial, Roman Coban, a eliberat un certificat in care a falsificat semnatura posesoarei imobilului. Potrivit procurorului PG Vasile Foltea, dupa legalizarea actelor de proprietate asupra apartamentului, Oleg si Liubov Rusica l–au vandut Zinaidei Untu cu 50.000 lei.

Ancheta mai presupune (urmand sa acumuleze si probe in sprijinul acestor ipoteze) ca gruparea mafiota din care facea parte "politistul" Rusica lipsise, prin metode similare, 6 persoane nu numai de locuinte, ci si de zile.

Surse de la Procuratura Generala sustin ca pe rol sunt doua dosare cu escrocherii imobiliare de rezonanta, care implica persoane publice. In plus, sustin oamenii legii, acesta nu este unicul episod din activitatea tenebroasa a notarului Tereza Anton, care a devenit "vestita" datorita mai multor dosare penale in care a fost vizata pentru falsificarea actelor notariale in tranzactiile ilicite cu apartamente si masini. In respectivul dosar penal, Tereza Anton nu a fost invinuita de crima, ea fiind citata doar in calitate de martor.

Intr–un al dosar privind escrocheriile imobiliare, figureaza numele consilierului prezidential in probleme juridice, Artur Resetnicov. Surse din cadrul Procuraturii municipale care instrumenteaza acest dosar ne–au declarat ca acesta a fost clasat si apoi reactivat, in prezent fiind "pus la sertar", dupa ce procurorul municipiului Vladimir Lupu "a avut mari dificultati". Solicitat in legatura cu acest dosar penal, prim–viceprocurorul general, Valeriu Gurbulea, ne–a declarat ca "este vorba un dosar vechi, de asta primavara". "Imi vine greu sa spun care este situatia privind acest dosar, mai multe persoane fiind implicate in acesta. Initial, pe marginea acestuia am luat o hotarare pe care instanta a anulat–o, iar noi am reluat urmarirea penala. Ma voi interesa care este conditia dosarului si va voi spune mai tarziu", a incheiat Gurbulea, fara sa ne spuna adevaratul motiv din care Procuratura a decis clasarea dosarului respectiv. De regula, o hotarare anulata de instanta de judecata impune investigarea adecvata a probelor in dosar.

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com