Nr. 23 (13 ianuarie 2005)

 Politic

Comunistii mulg Bugetul de Stat
Luni, 10 ianuarie, Comitetul Helsinki pentru Apararea Drepturilor Omului din R. Moldova (CHDOM) a sesizat Comisia Electorala Centrala despre faptul ca functionarii si demnitarii de stat s–au deplasat la activul republican al PCRM, folosind automobile de serviciu. Continuare 

Cersetorii de onoruri
Actuala guvernare de la Chisinau s–a lansat in campania electorala, facand uz de aceleasi trucuri si procedee, preferate de comunisti de la 1917 incoace Continuare 

Si minciuna are nume: campania electorala
In unul din statele Americii, anual se desfasoara concursul mincinosilor. Conform regulamentului, una din categoriile de persoane care nu sunt admise la competitie o reprezinta politicienii. Continuare 

Si minciuna are nume: campania electorala

In unul din statele Americii, anual se desfasoara concursul mincinosilor. Conform regulamentului, una din categoriile de persoane care nu sunt admise la competitie o reprezinta politicienii. Perioadele electorale, atat in R. Moldova, cat si in toata lumea, sunt perioadele cand se coc cele mai multe gogosi. Bine ca in Partidul comunistilor exista un brutar si o placintareasa, care cunosc metode speciale de dospire a acestora. Ce fac, insa, celelalte formatiuni politice, antrenate in cursa pentru fotolii in Parlament?

Departe de a parea o gluma, minciuna a ajuns sa fie modus vivendi al multor politicieni si un instrument forte de manipulare a electoratului buimacit. Cat de des este utilizata minciuna ca metoda electorala si care este rostul acesteia intr–un scrutin? Aceasta intrebare am adresat–o mai multor reprezentanti ai clasei politice din R. Moldova.

Oazu Nantoi, vicepresedinte PSD:
Ar fi mai usor sa spun cat de des se utilizeaza adevarul ca metoda electorala. In fond, depinde de societate: daca aceasta vrea sa fie manipulata, atunci, cu siguranta, va fi.

Ion Parus, deputat comunist:
Eu nu–s gata sa discut cu mata. Eu n–am mintit niciodata. Sunt chirurg si accept doar minciuna sfanta si doar atunci cand trebuie sa protejez un bolnav.

Mihai Petrache, presedintele Uniunii Centriste:
Personal, cred ca am cel mai mare disconfort, prezentandu–ma in politica ca un naiv. Am fost intotdeauna impotriva minciunii. Marea minciuna, de care se face uz in alegeri, este jucarea cumetriilor si nuntilor electorale, care ii dezorienteaza pe oameni si le creeaza iluzii. Anume din acest motiv nu am acceptat fuzionarea cu vreun alt partid, desi am avut mai multe invitatii.

Oleg Serebrian, presedintele PSL:
Cred ca minciuna la noi se utilizeaza la fel ca pretutindeni. Cea mai folosita metoda, de fapt, este cea a persuadarii si este destinata electoratului nepregatit. De fapt, fac uz de minciuni politicienii cu un nivel intelectual care lasa de dorit. Imi dau bine seama ca minciuna nu poate fi exclusa totalmente, dar ar fi bine sa facem uz de ea cat mai putin posibil.

Vlad Cubreacov, deputat PPCD:
Minciuna ca metoda electorala se utilizeaza foarte frecvent si este o autoamagire pentru cei care o practica. Am incercat sa evit sa mint, pentru ca una din cele 10 porunci biblice cere "sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau".

Dumitru Diacov, presedintele PD:
Scopul minciunii este de a atrage voturile, ea fiind destinata celor dispusi sa o creada. Atat timp cat va exista cererea, va exista si oferta. Noi dorim o societate deschisa, capabila sa recunoasca un mesaj realist si sa isi dea seama ca de mult nu se mai intampla minuni. Ca sa traim mai bine, trebuie sa muncim, sa ne debarasam de fantasme. Din pacate, extremele se bazeaza pe minciuni si iluzii, si este greu sa ne debarasam de aceste doua fenomene.

Sondaj realizat de Ileana Rusu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com