Nr. 23 (13 ianuarie 2005)

 Editoriale

Prima statuie a lui Eminescu
Rasfoind revista "Convorbiri literare" din 1941 am gasit cateva note interesante despre prima statuie a lui Mihai Eminescu, redactate de Iosif Naghiu. Demn de remarcat este faptul ca statuia a fost ridicata prin contributia studentilor din Bucuresti si Iasi. Continuare 

Polonia, tara manastirilor si a catedralelor
In sfarsit, avionul nostru a aterizat pe aeroportul din Poznan, dupa o escala de cinci ore la Viena. Din Chisinau pana in Viena, am zburat in acelasi avion cu ministrii Vasile Sova si Andrei Stratan. Continuare 

Prima statuie a lui Eminescu

Rasfoind revista "Convorbiri literare" din 1941 am gasit cateva note interesante despre prima statuie a lui Mihai Eminescu, redactate de Iosif Naghiu. Demn de remarcat este faptul ca statuia a fost ridicata prin contributia studentilor din Bucuresti si Iasi.

La 23 septembrie 1890, la mai bine de un an de la moartea poetului (iunie 1889), studentii l–au imortalizat in bronz la Botosani, aproape de satul lui natal, Ipotesti. Statuia este opera sculptorului M. Georgescu.

Acest moment festiv a fost relatat cu lux de amanunte in revista "Familia" din 1890, la pagina 456: "Inca de pe la ora 9 dimineata, cetatenii botoseneni se indreptau spre piata Marchian, unde era instalat bustul. Pe la 10 si jumatate, studentii si delegatiile diferitelor corporatii intrunite in gradina Varnav s–au indreptat spre piata Marchian in urmatoarea ordine: patru calareti, muzica militara, scolile primare, scoala de meserii, liceul, delegatia liceelor "Sf. Sava" si "Matei Basarab", delegatia Conservatorului de muzica, delegatia Societatii pentru Invatatura poporului roman, delegatia junimii medicale, delegatia societatilor generale ale studentilor romani din Bucuresti si din Iasi, comitetul studentilor pentru ridicarea bustului lui Eminescu, delegatia studentilor in medicina, delegatia societatilor "Unirea" si "Tinerimea Romana", delegatia Clubului Liberal National din Iasi si Bucuresti, delegatia Bancii de asigurari "Unirea" si cetatenii botoseneni.

La ora 11, loctiitorul primarului anunta deschiderea serbarii de inaugurare. Studentul Dumitrescu de la Universitatea din Bucuresti, in numele studentilor universitari, ofera primarului din Botosani, spre pastrare, bustul marelui poet, fiu al orasului Botosani. La aceasta raspunde d–l Carp, ajutor de primar, in numele cetatenilor botoseneni. Au mai vorbit si alti delegati din partea societatilor prezente, dupa care a urmat fotografierea intregii privelisti ce oferea piata Marchian. S–au depus la picioarele piedestalului mai multe coroane.

Bustul este din bronz, asezat pe un piedestal de marmura cu fata spre miaza–noapte. Pe o parte a piedestalului se afla inscriptia: Poetului Mihai Eminescu 1850–1889, si ceva mai jos, studentii universitari romani Bucuresti–Iasi – omagiu si admiratie, iar pe partea opusa, cateva versuri de Eminescu "Vremea trece...".

Vremea frumoasa a favorizat foarte mult serbarea si a facut ca ea sa aiba o stralucire rara. Un singur lucru, scrie "Curierul Roman" din Botosani, s–a remarcat cu multa parere de rau, ca o nota discordanta in aceasta impunatoare serbare: lipsa totala a reprezentantilor guvernului si a unei delegatii din partea societatii "Junimea", unde Eminescu a desfasurat o mare parte din activitatea sa literara.

Coroana din bronz adusa de cetatenii botoseneni depusa la bustul lui Eminescu a ramas fixata definitiv".

Spre cinstea galatenilor, urmatorul monument inchinat marelui poet a fost realizat de sculptorul Fr. Storck, considerat cel mai bun portretist, care a fost inaugurat in anul 1911 si amplasat in parcul central al orasului Galati.

Consemnare, Radu MOTOC, or. Galati


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com