Nr. 23 (13 ianuarie 2005)

 Investigatii

Oglinda stramba si puterea nedreapta
In ultima saptamana a lui decembrie 2004, audiovizualul din Moldova a primit cadouri deosebite. Presedintele Voronin a "daruit" un apel Consiliului de Observatori (CO), in care a criticat dur Compania "Teleradio Moldova"... Continuare 

«Lux»–uri cu «Fulgere»
La un pret de nimic, MAI a vandut unei firme private complexul de odihna "Lux" de la Vadul lui Voda, estimat la 4 mil lei Continuare 

Copii opriti pe Prut
Liceenii basarabeni care se intorceau zilele trecute la studii in Romania dupa vacanta de Craciun au avut mari probleme la traversarea hotarului moldovenesc. Zeci de adolescenti au fost dati jos cu forta din autocare si trimisi dupa parinti. Continuare 

Oglinda stramba si puterea nedreapta

In ultima saptamana a lui decembrie 2004, audiovizualul din Moldova a primit cadouri deosebite. Presedintele Voronin a "daruit" un apel Consiliului de Observatori (CO), in care a criticat dur Compania "Teleradio Moldova", CO a oferit Televiziunii si Radioului cate un nou director din lista functionarilor criticati de Voronin, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a oferit 10 frecvente noi Holdingului "NIT" apartinand lui Boris Birstein, iar Televiziunea NIT a oferit telespectatorilor ditamai cuvantare a presedintelui Voronin din ultimul ceas al anului trecut. Din acea ora, sustin expertii, PCRM si–a developat intentia de a–si face campanie electorala la aceasta televiziune.

La 28 decembrie 2004, presedintele Voronin a facut un apel catre CO al Companiei "Teleradio–Moldova", in care a dat mai multe aprecieri negative actualilor conducatori si angajati ai televiziunii si radioului. "Compania publica "Teleradio–Moldova" da in continuare aceeasi productie destul de primitiva si de sablonarda, pe care o furnizasera auditoriului pe parcursul tuturor anilor de pana la reforma. Aceasta a provocat dezamagire (...) chiar si din partea puterii insasi, care era nevoita nu numai sa–si evalueze activitatea privindu–se intr–un fel de oglinda stramba, dar si sa suporte lovituri nedrepte pentru ca, chipurile, ar abuza de atentia auditoriului si ar exercita presiuni administrative asupra mass–media", se "revolta" seful statului

Am contactat cativa dintre jurnalistii de la stirile TV, care au declarat ca "procedura de urmarire cu camera" a presedintelui si premierului in maratonul lor de vizitare a localitatilor gazificate a fost, de cele mai multe ori, initiativa conducatorilor companiei, iar daca unii jurnalisti au venit cu asemenea propuneri, e pentru ca stiau bine ca acest subiect va fi acceptat de conducere si in acest fel vor avea un reportaj platit in acea zi. Chiar daca insusi presedintele a declarat in acest apel ca "informatiile plictisitoare si simpliste, constand din relatari despre vizitele presedintelui sau ale prim–ministrului, sunt de cele mai multe ori informatii de care are nevoie doar o parte neinsemnata a auditoriului", reporterii sustin ca doar conducerea Departamentului stiri decide la ce eveniment va pleca o echipa de filmare. Reporterii cu care am vorbit nu au dorit sa–si spuna numele, deoarece dupa concursul de angajare care a scandalizat vara trecuta intreaga societate, iata ca acum, incepe iar procedura "infioratoare" de reangajare sau epurare.

In aceeasi zi in care a fost lansat apelul denigrator al lui Voronin, s–au facut si unele remanieri de cadre la TV. Adela Railean, redactor–sef la stiri (tocmai subdiviziunea criticata cel mai dur in apel), a devenit director al Televiziunii. Am intrebat–o pe Adela Railean daca considera acest apel drept un mesaj critic la adresa conducerii TV, la care ea ne–a spus ca la toate intrebarile adresate dumneaei raspunde producatorul general al Companiei, Sergiu Batog. Acesta ne–a raspuns de o maniera brutala: "Ce v–ati trezit acum, acest apel a fost facut in alt an! Ca sa va lezez profesionalismul, va spun sa va adresati Consiliului".

Acuzatii au fost avansati in post

Constantin Tanase, cel mai nou membru al Consiliului de Observatori, ne–a spus ca apelul presedintelui Voronin contine acuzatii foarte serioase la adresa conducerii "Teleradio–Moldova". "Am citat in cadrul ultimei sedinte a CO cel putin patru caracteristici negative facute de presedinte in apel, printre care lipsa profesionalismului si dogmatismul conducerii, propunand ca intreaga conducere a acestei companii sa se retraga din functii pentru incapacitate manageriala. I–am propus chiar atunci lui Ilie Telescu sa–si dea demisia. Chestiunea a fost pusa la vot si am stat de unul singur cu mana in sus, tot asa cum am ridicat de unul singur mana atunci cand am votat impotriva "furtunoasei doamne" Adela Railean", ne–a declarat Constantin Tanase.

Alexandru Dorogan, membru al CO, ne–a spus ca "adresarea presedintelui Voronin vadeste nerespect fata de Constitutie, fata de Legea despre Institutia publica Compania "Teleradio–Moldova", fata de Legea privind accesul la informatie, fata de Codul Electoral, dar si fata de Consiliul de Observatori care este un organ autonom, independent, protejat prin lege de orice imixtiune din afara.

Respectiva decizie stipuleaza ca, de la 1 ianuarie 2005 si pana la incheierea campaniei electorale, se va renunta la orice prezentare audiovizuala a activitatilor curente ale presedintelui, premierului si ale fractiunii majoritare pe posturile Companiei publice "Teleradio–Moldova". Ce inseamna "a renunta"? Prin lege, Compania este obligata sa asigure prezentarea informatiei de interes public, iar cetatenii au dreptul, stipulat in Legea privind accesul la informatie, sa cunoasca aceste activitati. Si constitutia presupune ca suntem o societate transparenta, in care cetatenii au acces la informatie, au dreptul sa–si spuna opiniile pe marginea unor decizii sau hotarari ale guvernantilor. Punctul doi al apelului lui Voronin spune ca organele si reprezentantii puterii raman deschisi pentru comunicarea media. Cum? Prin intermediul "Moldpres". Deci, exista o supapa prin care informatia este triata, oferindu–se doar ceea ce cred guvernantii ca ar avea nevoie cetatenii", ne–a declarat Alexandru Dorogan, adaugand ca "presedintele a facut referinta la recomandarile de compromis ale reprezentantului OSCE, Miklos Harasti. In sfarsit, Consiliul de Observatori, la recomandarea presedintelui, devine receptiv la recomandarea reprezentantului OSCE, dupa ce, de la expunerea acesteia si pana la declaratia presedintelui, a fost extrem de reticent in raport cu respectiva recomandare. S–ar putea sa fie chiar creata comisia despre care a facut recomandari Miklos Harasti. Toate acestea confirma ca nici dl presedinte nu a vrut, nici Consiliul nu a avut interesul sa respecte legile".

Potrivit analistilor, acest apel nu probeaza, totusi, intentia presedintelui Voronin de a limita campania electorala a Partidului Comunistilor. El renunta public doar la Compania "Teleradio–Moldova", pentru a nu–si "sifona" si mai mult imaginea de antidemocrat pe care o are in ochii raportorilor europeni. Telespectatorii, insa, vor avea parte de un PCRM electoral destul de abundent.

Omul lui Voronin, la CCA si la NIT

La 31 decembrie 2004, in Monitorul Oficial a fost publicata decizia nr. 530 "Cu privire la bilantul concursurilor pentru utilizarea frecventelor radio si a canalelor TV", anuntate de CCA la 12 octombrie si 16 noiembrie 2004. Holdingul media "NIT" din care fac parte Televiziunea "NIT" si postul de radio "Serebreanii Dojdi" a primit 10 frecvente noi, patru pentru radio si 6 pentru televiziune, emitatoarele fiind situate in localitatile Balti, Causeni, Ungheni, Soroca, Cahul, Edinet, Comrat, Rezina, Tighina. Pana la acest moment, cele doua posturi ale Holdongului "NIT" aveau cate o singura frecventa doar in Chisinau. Amintim ca presa din Moldova, dar si raportul cu privire la proprietarii media efectuat recent de catre SEENMO, au criticat faptul ca Serghei Drobot, director al Holdingului "NIT", detine si functia de membru al CCA, fiind numit in acest post chiar de presedintele Vladimir Voronin.

Solicitat sa comenteze aceste contradictii, Serghei Drobot ne–a spus ca legea interzice doar unui director de TV sau radio sa fie membru al CCA, cat despre directorii de holdinguri, nu exista nici o restrictie.

Amintim si faptul ca, in ultimul ceas al anului, NIT a difuzat cuvantarea integrala a presedintelui Voronin. Constantin Tanase ne–a spus ca prin aceste miscari de la sfarsitul anului, puterea comunista si–a developat adevarata intentie – de a–si face campania electorala la NIT.

Mai amintim ca Holdingul "NIT" intruneste intreprinderi media cu capital strain care, potrivit raportului SEENMO, apartine controversatului om de afaceri Boris Birstein. Acesta mai detine in Moldova afaceri hoteliere, bancare, in asigurari, telefonie, tehnologii informationale.

Un agent KGB si Mossad colaborand cu Voronin?

Despre implicarea lui Boris Birstein in campaniile politice de la Chisinau au scris mai multe ziare, iar ziarul "Financial Times" a dezvaluit faptul ca Birstein si asociatii sai au acordat 5 mil. dolari pentru campania electorala a lui Leonid Kucima din 1994. Numele lui Birstein figureaza si in rapoartele FBI, dupa ce acesta a gazduit summitul din 1994 al mafiei ruse la resedinta sa din Tel–Aviv. Presa internationala a citat din acest raport, specificand faptul ca la acest summit Birstein si mafia au discutat impartirea zonelor de influenta in Ucraina si tarile vecine, dupa care au fost semnate mai multe tranzactii cu Leonid Kucima.

Un raport al Politiei elvetiene il vizeaza pe Boris Birstein intr–un dosar de spalare de bani, in care principalul acuzat este Serghei Mihailov calificat de politia rusa drept lider al renumitei grupari "Solntevskaia". Iar scriitorul german Jurgen Roth a retusat si mai exact portretul lui Birstein in cartea sa "Eminenta gri".

Acum cateva luni, pe site–ul "Wing TV" a aparut o "lista a rusinii natiunii evreiesti" care include peste 200 de persoane printre care figureaza si Boris Birstein. Aceste personalitati sunt acuzate de faptul ca "nu produc bunuri pentru binele societatii, ci bogatie proprie", printre "pacatele" de care se fac vinovate figurand contrabanda cu icoane si droguri, crime, proliferarea ziarelor si posturilor radio si TV de bulevard, pornografie, spionaj.

Ziarul rus "Izvestia" a scris ca "Birstein este dublu agent, al KGB si al Mossad (serviciul de securitate al Israelului)". Alte ziare ruse au scris ca "afacerile lui Birstein atarna ca o sabie a lui Damocles de–asupra Rusiei", facandu–se referire la scandalurile de coruptie din aceasta tara. Ziarele straine l–au acuzat de implicatii dubioase in businessul din Rusia, Ucraina, Moldova si mai ales din Kirgizstan. Ziarul canadian "Toronto Star" a scris chiar despre accidentul stupid in care a fost omorat premierul kirgiz Issanov, la care a fost prezent si Boris Birstein. "El traverseaza hotarele ca un sef de stat: e salutat respectuos de multi sefi in haosul noii democratii", scria recent despre Birstein ziarul canadian "Toronto Star", descriind cu lux de amanunte cum acesta este escortat prin Moscova de masinile politiei cu girofare conectate si faruri aprinse, mai ales atunci cand merge la mareata vila de la Leninskie Gorki, care e patrulata de garda militara rusa inarmata pana–n dinti. Acest om s–ar putea sa finanteze campania electorala a presedintelui moldovean Vladimir Voronin.

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com