La un pret de nimic, MAI a vandut unei firme private complexul de odihna "Lux" de la Vadul lui Voda, estimat la 4 mil. lei.
La 17 mai 2004, Ministerul de Interne si IM "Nasintur" SRL perfecteaza contractul de vanzarecumparare a complexului de cladiri de la Baza de odihna "Lux" de la Vadul lui Voda. Complexul, valoarea reala a caruia se estimeaza la 4 mil. lei, a fost vandut contra sumei de 977 mii lei. Tranzactia a fost semnata de Grigore Cojocaru, sefadjunct al Brigazii de Politie cu Destinatie Speciala "Fulger" (BPDS), si Maxim Botnaru, directorul firmei nominalizate. Surse veridice din cadrul MAI, singurele care cunosc problema acestei baze de odihna, printre care si Alexei Armas, seful Departamentului Logistica si Administrare a MAI, cel care a coordonat tranzactia, au declarat ca nu stiu nimic despre aceasta afacere si ca doar ministrul Papuc ne poate raspunde.
Problema bazei de odihna "Lux" dateaza cu anul 2001, cand Grupul "Union Fenosa" (UF) si Departamentul Privatizarii (DP) au fost implicati intrun proces de judecata. Vorba e ca jumatate din teritoriul bazei, cu tot cu casute, apartinea RE "Chisinau", iar restul BPDS "Fulger". Ulterior, printro hotarare de Guvern, o treime din teritoriu a devenit proprietatea "Fulger"ului, cealalta parte fiind transmisa la balanta DP. RE "Chisinau" a pierdut procesul de judecata. Dupa pronuntarea hotararii, reprezentanti ai Comitetului sindical al RE "Chisinau" au protestat in fata bazei de odihna. Presedintele comitetului sindical de atunci al RE, Vitalie Caraman, a declarat ca actiunea este "una de revolta impotriva nedreptatii admise de reprezentantii a doua structuri statale, care au incalcat atat drepturile fundamentale ale salariatilor la odihna, cat si dreptul la proprietate". Potrivit lui, "ocuparea abuziva", la 13 noiembrie 2001, a teritoriului bazei de catre reprezentantii DP, insotiti de angajatii "Fulger", este "ilegala". A existat si un ordin, nr.37 din 14 martie 2001, in baza caruia DP a dispus transmiterea "Lux"ului, dar acest ordin a fost contestat si anulat, prin hotararea Curtii de Apel a R. Moldova din 10 iulie 2001. Administratia UF informase, printro scrisoare, ministerele Justitiei, Economiei, Afacerilor Interne si Departamentul Privatizarii despre un atac asupra drepturilor investitorului strain la proprietate.
Se vehicula ca, odata cu transmiterea la balanta "Fulger"ului a teritoriului, in locul "Lux"ului va fi construit un centru de reabilitare a participantilor la conflictul militar de pe Nistru. Dar... na fost sa fie. Dupa scandalul cu pricina si investirea in fotoliul de ministru de Interne a lui Gheorghe Papuc, la 3 iunie 2003, baza de odihna este data in arenda IM "Nasintur" SRL pentru o perioada de cinci ani. Anual, arendasul urma sa transfere cate 41 670 lei pe contul BPDS. La scurt timp dupa perfectarea contractului de arenda, regulile sau schimbat si, in urma unei tranzactii suspecte, "Nasintur" devine proprietarul teritoriului de odihna care apartine "Fulger"ului. Desi, potrivit contractului, "cumparatorul a participat la negocieri directe, ce au avut loc in mun. Chisinau si a castigat licitarea lotului", insusi directorul firmei, Maxim Botnaru, nea declarat ca na avut loc nici o licitatie si ca Guvernul la declarat proprietar. Pentru cei 1197 metri patrati, "Nasintur", firma specializata in activitati de turism, impreuna cu partenerul ei din Rusia, a platit infima suma de 977 mii lei. Specialistii in imobile afirma ca pretul real al unui asemenea complex de cladiri este de circa 4 mil. lei. Grigore Cojocaru, cel care a infirmat ca ar fi semnat vreun contract in acest sens, nea spus ca pretul a fost fixat de catre Departamentul Privatizarii.
Noul patron al "Lux"ului, Maxim Botnaru, sa si pus pe treaba. Potrivit lui, in scurt timp, urmeaza sa fie privatizat intreg teritoriul bazei. "Casutele vechi vor fi demolate si, in locul lor, vom construi altele noi si luxoase. Suntem sustinuti de partenerii nostri din Rusia", nea spus, optimist, dl Botnaru. De la el am mai aflat ca sa decis vanzarea complexului din lipsa de bani si ca suma ar fi fost transferata pe contul "Fulger"ului. In context, mentionam ca blocul in care locuiesc angajatii "Fulger"ului, din cauza datoriilor acumulate, a ramas, de sarbatori, fara lumina. Cojocaru lea spus locatarilor ca nu poate face nimic, pentru ca... nu sunt bani.
Baza este pazita zilnic de un paznic si un politist, care nu nea permis sa intram pe teritoriu ca sa vedem cum au fost renovate unele casute si cat de modern este barul construit de curand. "Casutele au fost vopsite si aduse in ordine inainte de summitul din vara curenta. Aici au fost si sau odihnit cativa membri ai delegatiei, au stat in bar, sau distrat", nea spus paznicul Vladimir, care sustine ca baza apartine MAIului, chiar daca este salarizat de o persoana fizica.
Surse din cadrul Brigazii "Fulger" sustin ca, anul trecut, pe teritoriul bazei sar fi aflat la odihna rebeli ceceni. Potrivit lor, despre aflarea cecenilor a stiut chiar ministrul Papuc. Din pacate, pentru noi, ziaristii din presa libera, orice solicitare de discutie cu ministrul este respinsa, vehiculanduse tot mai des ca, din cauza starii sanatatii, va parasi fotoliul pe carel detine. Aceleasi surse mai afirma ca nu este exclus ca pe teritoriul bazei sa fie construit un ... hotel de lux. La alte intrebari am solicitat raspuns unor persoane abilitate din cadrul Departamentului Logistica al MAI. "Nu stim nimic. Numai dl ministru stie", nea raspuns Alexei Armas, persoana care a coordonat contractul de vanzarecumparare, refuzand sa aprecieze daca, prin aceasta tranzactie, a fost sau nu comis si un condamnabil act de coruptie.
Ileana Rusu