Motto: "Eu ma duc, mandro, ma duc la armata, nu la plug" (cantec popular).
R. Moldova este singurul stat din Europa, in care serviciul militar inseamna munca la... cules mere. Metode similare de catanie se mai atesta doar in tarile exsovietice.
Saptamana trecuta, redactia noastra a fost vizitata de cativa fosti ostasi, care au descris cu lux de amanunte participarea lor la imbutelierea sampaniei la Fabrica de vin de la Institutul National pentru Viticultura si Vinificatie (INVV). De la ei am aflat cum se prepara sampania, dar si cat de mult isi bate capul statul de pregatirea unor militari profesionisti. Oficialii Ministerului Apararii declara, insa, ca singurele munci legale in care sunt antrenati ostasii sunt cele agricole.
Furtuna P., Sarmaniuc T., Nigai M. si Cernov Iu. iata doar cativa din cei 16 fosti ostasi din Batalionul de paza si asigurare care, in fiecare dimineata, urcati in troleibuz, plecau sa imbutelieze sampanie. "Hrana ni se aducea din cazarma, spunanduse ca exista un contract intre MA si INVV. De cele mai dese ori, insa, nu ni ne spunea nimic. Era un ordin care trebuia respectat", spun ei. In repetate randuri, mamele ostasilor sau revoltat impotriva faptului ca feciorii lor, in loc sa insuseasca arta de aparatori ai neamului, culeg mere si rosii prin gospodariile din republica. Dacaar fi doar asta, spunem noi... Soldatii lui Voronin, care este comandantul suprem al Fortelor Armate, pot fi vazuti oriunde este nevoie de brate ieftine de munca. Presa a scris nu o singura data despre baietii in haine verzi, antrenati in lucrari de constructii si finisare, cum ar fi pavarea parcarii Procuraturii Generale. Se intampla acest eveniment pe timpul ministrului Gaiciuc, in iulie, cand in functia de procuror general fusese investit Valeriu Balaban. Atunci militarii din Brigada nr. 2, "Bobocii", au spalat cu peria toate covoarele de pe podelele si scarile institutiei" (Jurnal de Chisinau). Seful Sectiei administrare si asigurare materiala din cadrul PG, Sergiu Sajin, declara atunci ca nu exista nici un contract scris intre MA si PG. In schimb, Procuratura ii hraneste pe soldatii antrenati in munci sii mai ajuta si in alte probleme, mai sustinea sursa citata.
Si cum dupa iulie vine august si incepe culesul roadei, militarii nau prea avut timp sa traga din arme si sa zboare cu MIGurile (sau cu ceea ce a mai ramas din ele), pentru ca au fost incarcati si dusi la Hartop, Ursoia, Delacau si alte sate de prin Moldova. Urmatoarea etapa de "respectare a datoriei constitutionale" privind "pregatirea pentru apararea Patriei", a fost imbutelierea sampaniei.
Comandantul Batalionului de paza si asigurare, Oleg Cibotari, nea declarat ca "este absurd tot ceea ce ii spunem". Despre faptul ca avem si poze deale ostasilor angajati la imbutelierea bauturii alcoolice, Cibotari spune: "Soldatii au intrat acolo in depozit si sau fotografiat. Ei pot sa se fotografieze oriunde vor, chiar si in tanc. Exista un contract perfectat intre MA si Institutul Viei si a Vinurilor, care prevede antrenarea soldatilor la recoltarea roadei. Asemenea metode se utilizeaza in toate tarile exsovietice. Si din batalionul meu au participat 15 ostasi. Lam rugat pe directorul intreprinderii, in cazul in care e frig, sa nui tina afara, sai dea la adapost", nea "raportat" dl Cibotari.
Despre acelasi contract nea vorbit si Efim Curmei, directorul fabricii nominalizate. Mai nou, am aflat de la sursa vizata ca fabrica apartine Departamentului "Moldova Vin" din cadrul Ministerului Agriculturii si Doamne fereste sa scriem ca militarii au turnat sampanie! Va fi mare scandal si la minister, si la departament. "Ei au ajutat la incarcarea unei masini cu lazi de sampanie si la cules mere, dar leam platit cate 35 de lei pe zi. Daca ziceti de poze, pai, acestea au fost facute la recoltarea merelor. De ce eu nu stiu nimic despre implicarea militarilor la imbutelierea sampaniei?", nea intrebat (straniu, de ce pe noi?) Efim Curmei.
Valeriu Rusu, seful Serviciului de presa al MA, nea declarat ca exista o directiva a ministerului, conform careia comandantilor de unitati li se permite "perfectarea unor contracte de prestare a serviciilor in cadrul muncilor agricole". Potrivit lui Rusu, contractul intra in vigoare dupa ce a fost supus expertizei de catre Directia juridica si este inregistrat in Directia economicofinanciara a ministerului. "Despre alte cazuri, MA nu stie", spune Rusu.
Conform legislatiei in vigoare, munca militarilor poate fi retribuita numai in cazul prevenirii si lichidarii consecintelor calamitatilor naturale, ale avariilor tehnogene si ale catastrofelor. Acelasi cadru legal permite soldatilor participarea la constructia unor obiecte de menire sociala.
Imbutelierea sampaniei nu este nici munca agricola, nici o alta actiune de menire sociala. Sar putea ca in ajunul sarbatorilor de iarna, si cei 1400 racani sa fie tot mai solicitati. (Pentru comparatie anul trecut au fost inrolati peste 4 mii de recruti). Fostii soldati cu care am discutat spun ca, intrun an de slujba, au tras din arma o singura data, cate 5 focuri din pistoale automat "Kalasnikov". Cel care ii petrecea pana la Institutul Viei era locotenentul Vasile Negru, care ii scotea de pe teritoriul unitatii militare la 6.30, ca sa reuseasca sa ajunga "la destinatie" pana la ora 8.00. Ei mai spun ca, pentru munca lor, nu au vazut un ban in ochi si ca alti camarazi deai lor muncesc nonstop la vilele oficialilor.
Catanie "la strans mere" exista inca din anul 1992, cand R. Moldova sa declarat stat cu Armata Nationala. Aceasta, insa, a fost conceputa tot dupa modelul sovietic. Ministrul care sa opus acestui mod de slujire a Patriei a fost Valeriu Pasat (implicat si el in scandalurile cu MIGurile), dar asa si na fost ascultat. Puterea a urmarit scopul de a transforma armata intrun instrument pe care sa il poata manipula dupa bunul sau plac. In acest context, precizam ca 80 la suta din tinerii inrolati in randurile armatei provin din familii socialvulnerabile, multi dintre ei fiind total analfabeti.
Situatia si asa dezastruoasa, inregistrata in armata, se agraveaza si mai mult din cauza relatiilor neregulamentare care iau proportii. Potrivit unor surse, pe timpul generalului Gaiciuc a fost atestata o crestere cu 13 la suta a nivelului criminalitatii in armata. Anul trecut, la depunerea juramantului militar, comandantul suprem al Fortelor Armate, generalul Voronin, indemna, in alocutiunea sa, recrutii "sa fie gata pentru apararea Patriei". Intrun interviu publicat pe www.azi.md, Victor Gaiciuc spunea ca armata reprezinta acel segment al poporului R. Moldova, menit sa devina "scut de aparare si garant al democratiei constitutionale", si ca "Armata Nationala mai are un rol educativ si asigura cooperarea externa a tarii in domeniul politicomilitar, participarea la operatiunile de mentinere a pacii si la cele umanitare in cadrul programelor internationale, fiind, in acelasi timp balanta de forta, contribuind si la stoparea unui eventual haos din tara in momente cruciale pentru societate". Asa sa fie, dle presedinte?
Ileana Rusu