Nr. 21 (16 decembrie 2004)

 Investigatii

Armata Nationala la turnat sampanie
R. Moldova este singurul stat din Europa, in care serviciul militar inseamna munca la... cules mere. Metode similare de catanie se mai atesta doar in tarile ex–sovietice. Continuare 

Asasinii lui Grumatchi protejati de Securitate
Pentru prima data, o judecatoare a acceptat si chiar a tinut cu tot dinadinsul sa dea explicatii presei pe marginea sentintei pronuntate chiar de ea, chiar inainte ca aceasta sa fi intrat in vigoare. Continuare 

Inchisoare kirghiza cu registru moldovenesc
Sute de mii de kirghizi asteapta luni de zile pasapoarte de la o firma de stat din Moldova Continuare 

Asasinii lui Grumatchi protejati de Securitate

Pentru prima data, o judecatoare a acceptat si chiar a tinut cu tot dinadinsul sa dea explicatii presei pe marginea sentintei pronuntate chiar de ea, chiar inainte ca aceasta sa fi intrat in vigoare. Este vorba despre procesul "Grumatchi", fostul sef al intreprinderii municipale "Asociatia Pietelor" din Balti, asasinat acum cativa ani. Inculpatii in acest proces au fost eliberati, in ultima zi a lunii trecute, prin verdictul judecatoarei Curtii de Apel din Balti, Valentina Trepadus.

Am incercat sa descalcim aceasta istorie inca pe cand inculpatii au fost eliberati din detentia preventiva. Anterior, afland despre anchetarea lor in stare de libertate, procurorii Procuraturii Generale care "au cusut" probele la dosar, ne–au soptit, printre altele, ca "se asteapta sa fie pronuntata o sentinta de achitare a celor 5 persoane care l–ar fi omorat pe Grumatchi".

Am telefonat in repetate randuri la Balti pentru a afla cand va fi pronuntata sentinta in acest proces, aceasta, insa, se tot amana. Unul dintre motivele invocate era faptul ca unul dintre inculpati ar fi fost internat in spitalul de psihiatrie. Dupa ce am aflat ca fostii figuranti ai dosarului "Grumatchi" se plimba cu masini de lux prin tot orasul, n–am ezitat nici o clipa sa ne deplasam la Balti. In plus, inca din momentul in care instanta a dispus eliberarea lor din arestul preventiv, unul dintre suspectii principali a disparut din Moldova. Ulterior, conform sentintei de achitare, acesta a fost exclus din lista persoanelor cautate de Interpol.

Un dosar cu 18 volume si 250 de martori

Acesta este finalul dosarului "Grumatchi", dosar care cuprinde 18 volume si marturiile a 250 de martori. In afara de omor si tentativa de omor (a soferului aflat alaturi de Grumatchi in momentul asasinatului), inculpatii au mai fost acuzati de pastrarea ilegala a armelor de foc si de sustrageri din avutul proprietarului. Ultima invinuire a fost sustinuta de o revizie efectuata de organele de control, care au stabilit ca bugetul Primariei Balti fusese prejudiciat, doar intr–un anumit interval de timp, de 20 mil. de lei. Denuntarea, in cadrul unei conferinte de presa, a actiunilor frauduloase care aveau loc la piata, a constituit cauza mortii lui Grumatchi, impuscat peste 36 de ore dupa difuzarea informatiei.

In declaratia sa, Grumatchi a dezvaluit faptul ca angajatul Pietei, Nicolae Negrei, plateste legal "dijma" fostului primar de Balti, Victor Morev, fostului procuror local, Ion Morei, si comisarului de atunci al orasului Balti, Harcenco. Pe atunci, versiunea exprimata de populatia orasului Balti, dar si de unii omeni ai legii era ca omorul a fost savarsit la comanda.

Revenind cu unele detalii pe marginea omorului lui Grumatchi, din vara anului 2001, amintim ca, cu doua zile inainte de impuscatura, in cadrul sesiunii ordinare a Consiliului Municipal Balti a fost examinata sesizarea Curtii de Conturi din municipiu si a Politiei economice privind incalcarile depistate in activitatea intreprinderii in fruntea careia se afla Grumatchi. La acea sedinta a Consiliului Municipal, ultimul a recunoscut ca s–ar face vinovat de unele incalcari, deoarece il avea in preajma pe un oarecare Negrei, angajat in macelaria Pietei centrale, care, potrivit lui, intretinea de multa vreme contacte speciale cu Morei si Morev. In apararea sa, Grumatchi a prezentat calcule matematice potrivit carora, intr–o perioada de sapte zile dupa restabilirea sa in functia din care fusese temporar suspendat, veniturile pietei crescusera considerabil. Fiind intrebat de consilierii municipali care este secretul cresterii acestor indici, raspunsul directorului a fost: "Nu am platit acolo unde trebuie". Astfel, pentru ca nu platea "acolo unde trebuie" si pe motiv ca a incercat sa faca ordine in intreprindere, a trebuit sa plateasca cu viata.

Dupa decesul sotului, ceilalti membri ai familiei s–au refugiat in Germania. Au stiut, probabil, ca nu pot miza pe o judecare echitabila a acestui dosar. Totodata, potrivit procurorilor de la Balti, pana acum, nici un omor legat de piata balteana nu a fost descoperit. Pana la Grumatchi, mafiotii impuscasera un alt angajat al pietelor de la Balti, un politist care incercase sa dea de capatul banilor ilegali de acolo, precum si directorul pietei "Baiducova". Nici in acest caz — desi victima era chiar ginerele fostului comisar–adjunct de politie pe lucrul operativ – asasinilor nu le–a venit nimeni de hac. Singurii care au putut fi prinsi si deferiti justitiei, in temeiul probelor instrumentate de Procuratura Generala, sunt Ion Munteanu (fost director al Pietei "Baiducova" de la Balti", Nicolai Negrei, fost angajat al Pietei Centrale de la Balti, Gheorghe Durnea, fost director al aceleiasi piete dupa moartea lui Grumatchi, si doi businessmani – Danila si Spirciuc. Procuratura ii identificase si pe killerii ahgajati din Ucraina pentru executarea omorului. Impotriva acestora a fost initiata urmarirea penala, materialul probant fiind transmis, in conformitate cu legea, organelor abilitate de la locul de trai pentru continuarea investigatiei si tragerea lor la raspundere. Pe motiv ca unul dintre killeri evadase in Israel, iar locul aflarii celui de–al doilea nu a putut fi identificat de organele ucrainesti, dosarul penal respectiv a fost clasat.

Judecatoarea Trepadus si–a argumentat astfel sentinta de eliberare a suspectilor: "Dosarul respectiv nu avea nici coada (n. r. – executor), nici cap (n. r. – comanditari), in timp ce fostilor retinuti le–a fost imputata actiunea de "organizatori" ai omorului. In acelasi timp, procurorii de la Chisinau afirma ca au stabilit toate actiunile de pregatire a omorului. Mai intai, killerii au fost telefonati de Danila, cel care in prezent este dat disparut. A fost gasita si masina din care acestia au impuscat, au fost interogate persoane din anturajul killerilor, iar Negrei care, conform anchetei, ar fi capul operatiunii criminale, si–ar fi recunoscut, partial, fapta. Marturiile unor angajati ai pietei si rezultatele reviziilor de aici au putut fi puse la baza invinuirii de "sustragere din avutul proprietarului".

O crima... ideala?

Justificandu–si sentinta de achitare, judecatoarea Trepadus sustine ca "invinuirile inaintate inculpatilor nu au fost sprijinite de probe. Nici dosarul penal intentat killerilor n–a avut sorti de izbanda, deoarece s–a constatat ca la momentul crimei, ei nu se aflau pe teritoriul tarii noastre, ci in Ucraina. Judecatoarea incerca sa ne convinga ca anume asa stau lucrurile: "Am judecat cazul din ceea ce am, nu din ceea ce vreau. Acest dosar a fost foarte prost pregatit, un sir de probe a fost falsificat. De pilda, se spune ca a fost interogat un sir de persoane, in legatura cu furturile de la Piata. In instanta de judecata s–a constatat ca aceste persoane n–au fost interogate. Fara a oferi marturii anchetei, au fost incluse in lista martorilor. Potrivit anchetei, comanda ar fi inceput de la Munteanu, fostul director al pietei "Baiducova", si Negrei, in timp ce Munteanu nu era angajat in munca in perioada aceea, concediindu–se inca in '98. Din dosar reiese ca Munteanu si Negrei i–au instigat pe Danila si Spirciuc la comandarea omorului. Ce interes ar fi avut Munteanu in disparitia lui Grumatchi, daca ultimul nu l–a pomenit in declaratia facuta la televiziune? Prin urmare, daca vinovatia killerilor n–a fost confirmata, inseamna ca nici comanditari nu exista. Putem sustine oare ca Negrei, Munteanu, Danila, Spirciuc si Durnea au comandat cuiva vreun omor?", se intreba, retoric, judecatoarea.

Caseta cu declaratia lui Ion Morei a fost neglijata de instanta

Nici caseta cu declaratia de presa a lui Morei nu a putut–o convinge pe judecatoare ca "mafiotii" merita pedeapsa. "In discursul sau, dl Grumatchi rosteste numele a 4 persoane care, chipurile, i–ar tine "krisa" lui Negrei: Morei, Morev, comisarul de politie si inca o persoana, nu mai tin minte care. El zice ca acestia din urma vor sa–l aiba pe Negrei la piata, in timp ce Negrei indeplinea functia de simplu "zagotoviteli" la piata", iata inca o concluzie "eminenta" a judecatoarei Trepadus. Dupa cum isi aminteste ea din caseta video, pe care a privit–o in contextul examinarii probelor dosarului, Grumatchi a avertizat ca "are neplaceri" cu somitatile mentionate, din cauza amestecului sau in "chestiunile murdare" ale lui Negrei. Nici faptul ca Grumatchi ar fi fost chemat la primarie in perioada cand primar de Balti era domnul Morev si avertizat sa–i "dea pace lui Negrei sa lucreze" nu este considerat de judecatoare o dovada concludenta privitor la crima. Nici confirmarile telefonice cu discutiile dintre Negrei si Danila despre cumpararea masinii din care killerii au tras in Grumatchi, nici alte actiuni de ancheta nu au putut–o convinge pe judecatoarea Trepadus sa nu–i scape din mana pe presupusii infractori.

Potrivit ei, marea batalie in situatia conflictuala la care s–a ajuns – tot din cauza banilor – se dadea de ceva timp intre fostul primar Morev si fostul presedinte al executivului raional, Chirilciuc. "Cum se explica faptul ca postul de televiziune dirijat de Consiliul raional local a fost prezent primul la locul crimei, manifestand cel mai mare interes in legatura cu aceasta?", se mai intreaba judecatoarea. Una dintre versiunile ei este ca dosarul penal "Grumatchi" i–a fost predat "fara coada si fara cap", deoarece este "un dosar politic" in care sunt implicate figuri influente din stat, insa nu Morev si Morei.

— De ce ati taraganat cu anii dosarul, daca ati stiut ca–i lipseste "coada si capul". Ati fi putut pronunta aceeasi decizie din start?

— L–am taraganat deoarece procurorii au promis ca vor prezenta probe. Unul dintre inculpati a fost internat in spitalul de psihiatrie. I–am eliberat deoarece m–am gandit ca, daca vor merge la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului si vor castiga, tot statul nostru va trebui sa achite despagubirile.

Victor Zavorotnii, procurorul care a sustinut acuzarea in instanta de judecata, a pregatit deja textul recursului la hotararea data in instanta ierarhic superioara. "Astazi seful meu, Anatol Rotaru este plecat la Chisinau pentru a prezenta copia recursului aproximativ, facut de mine, conducerii Procuraturii Generale. Consideram ca exista dovezi care ar sprijini invinuirea inaintata persoanelor care au organizat omorul lui Grumatchi, insa nu intelegem de ce nu s–a tinut cont de ele. Anterior, cand suspectii au fost eliberati de sub straja, noi am protestat, acum au fost achitati de instanta, de aceea vom protesta in continuare".

Potrivit judecatoarei Valentina Trepadus, procurorul nu avea dreptul sa atace hotararea de schimbare a masurii preventive de arest, deoarece in perioada eliberarii retinutilor de sub straja provizorie, Curtea Constitutionala tocmai modificase legislatia care le dadea procurorilor libertatea sa atace hotararile in privinta arestului preventiv. "In situatia in care judecatorul punea la indoiala autenticitatea marturiilor din dosar, de ce nu a efectuat expertiza grafologica a semnaturilor martorilor?!", intreaba sursele de la Procuratura. Cum poate fi explicat faptul ca un judecator care ar trebui sa condamne niste fapte criminale odioase, isi face concluzii din niste fleacuri?! Potrivit surselor de la Procuratura, la momentul anchetarii cazului, avocatii unora dintre inculpati au propus "stergerea urmelor" contra 50 mii lei.

Inainte de a ne porni la Balti, avocatul "inculpatului" Negrei, Nelly Babcinschi, ne–a sugerat sa nu cautam vinovatii de omorul lui Grumatchi. Pe avocata Babcinschi o surprinsesem tocmai cand impartasea unei colege "meritul" de a–si fi salvat clientul, cel care, chipurile, ajunsese in Spitalul de psihiatrie. "Inainte de sedinta ultimativa, nu–l puteam gasi nicaieri ca sa–l aduc in fata instantei. Intamplator l–am intalnit in oras. Se plimba cu masina…", se bucura avocata.

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
Site-ul zdg.md nu contine toate articolele si imaginile tiparite in acest numar.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com